20cuts?? volume percentages ??
er is geen vaste regel in bepalen van voorloop .
Als je zou weten hoeveel alcohol er zit in de drank dan nog fluctueert het percentage dus is moeilijk daarin hoeveelheid van cuts te vinden .
Dus temperatuur , alcohol percentage geur en smaak .
Een kleine oude leidraad ( geen regel !) langzaam op stoken en temperatuur op de brug ( overgang kolom naar koeler ) in de gaten houden .
Alles voor 78,3 gr zou je kunnen beschouwen als niet nodig . scheiden . bij 78,3 graden( pak je jou theelepel) of test glaasjes . deeltjes opvangen ruiken proeven . zodra scherpte / mufheid / weg is en smaak verbetert scheiden voorloop naar ziel . de themp en alcohol percentage zal nu lang nagenoeg gelijk blijven . hangt af van ketel wat percentage is .
Op gegeven ogenblik zal percentage zakken en temp oplopen . op dat moment ga je opletten . ( probeer op brug beneden 88 graden te blijven ) nu hangt het af van wat jou gemiddelde percentage was maar zodra je rond 65% komt ga je weer ruiken en proeven .
Moment dat smaak zuur of scherp word stop je , ga je over op naloop .
even stapje terug . in ziel neem je een klein glas als reverentie . daarmee vergelijk je naloop .
Neem tijd en wees niet bang om ruim voorloop te nemen en blijf erbij om beter op tijd stoppen .
Na de ruwstook nu de fijnstook. Twintig cuts? Veel verschillende info van Prof. Brouwer, meneer Wateetons en handboek van dit forum. Als ik het goed heb begrepen: temperatuur en ABV in de gaten houden, geur en smaak. Misschien ook volume als indicatie. 2% voorloop, 20% heads, 40% hearts, 38% tails. Maar verschilt per drank en persoonlijke voorkeur, want smaak is geen wetenschap.
Dit lijkt me een omschrijving waar je niet veel mee kunt, % waarvan? Totaal alcohol aan het begin van de stook in je ketel? Wat je omschrijft zijn % opbrengst, en die weet je nog niet als je voorloop afneemt (je komt uit op 100% vandaat dat ik denk dat je het over opbrengst hebt).
Dus als er voor beginners richtlijnen zijn voor volumes (bij een bepaald %, bepaalde grondstof) moet je dat denk ik omschrijven in termen van ketelinhoud of alcohol in de ketel (volume x %).
25 kg hele mais 2 pakken fries roggebrood 1 pak haver mout 10 kg suiker.en natte bakkersgist.mais brood en havermout zacht gekookt suiker toegevoegd.aflaten koelen gist er bij,laten vergisten,gestookt opbrengst 9 ltr. van 40% mooi helder ruikt naar mais en gaat nu op dark rost snippers.ik weet niet of ik tevreden moet zijn.maar was een prrobeersel.?als het eind resultaat goed van smaak word dan ben ik tevreden,volgende keer breek ik de mais en doe ik er meer brood in,tenminste als het eindproduct niet perfect is.
De roggebroodwhisky is ook heel lekker wit, als het nog niet op eiken staat zou ik deel wit laten om zo te proberen.
Dank Robbert, ik noteer alles in mijn logboek. Ik stook op een middeleeuwse retort met spiritusbrander, zonder koeler. "Playing history", de geschiedenis van het destilleren op mijn keukenaanrecht. Het luistert allemaal heel nauw, als ik het uiteinde van de katoenen lont niet uitpluis zie ik al temperatuurverschil in de kolf. Ook hoor ik aan het sissen en tikken van de kolf of de temperatuur boven 80ºC komt. Gister begon ik aan de laatse melassewijn en rook tinten van roquefort uit de snuit! Waarschijnlijk resten gist van de bodem.
@Mick: ja ik bedoel volumepercentage.
@Mick: ja ik bedoel volumepercentage.
Van de opbrengst dus. Dan blijf ik met vraagtekens zitten hoe je weet dat 2% voorloop afgelopen is als je nog niet weet hoeveel opbrengst je gaat hebben.
Als het om ketelinhoud gaat kan het niet kloppen omdat je op 100% uitkomt. Ik neem hierbij aan dat je de ketel niet droogstookt.
hoe je weet dat 2% voorloop afgelopen is
Kan je ook niet precies zeggen, is een richtlijn. Alleen door de bekende "cuts" te maken, ruiken en proeven en dan weet je wanneer je voorloop klaar is.
Kan je ook niet precies zeggen, is een richtlijn. Alleen door de bekende "cuts" te maken, ruiken en proeven en dan weet je wanneer je voorloop klaar is.
Ik krijg mijn punt niet duidelijk uitgelegd geloof ik... Of 2% goed is en altijd klopt is mijnpunt niet.
Als je 2% opbrengst als voorloop hebt moet je weten wat je opbrengst is en dat weet je niet als je met de voorloop bezig bent. Zelfs als het klopt moet je uitgaan van startvolume in de ketel, niet van je opbrengst. En dank kun je niet op 100% uitkomen met voorloop, ziel en naloop, er blijft nl ook wat achter in je ketel.
Ik ben 40 jaar geleden ook beginnen met glas en een bunzenbrandertje .
Het is klein en primitief maar je leert er wel snel mee en krijgt snel gevoel mee wat er allemaal gebeurt .
i.d.d. dat sissen ,borrelen en tikken kun je verschillen in horen en zien betreft koken van vloeistof .
vloeistof met meer stoffen of alcohol reageert anders dan water ..
Als alcohol in kolf lager word gaat alles anders borrelen en je ziet ook lang glas wat terug stroomt .
( eigenlijk zou iedereen moeten beginnen met glas ?? )
Jeetje wat een gedoe met al die percentages, volumes, voorloop naloop en zo.. inmeet voor het vergisten ook geen SG of wat dan ook, ik zie wel wat eruit komt, de ene keer meer als de andere keer
Ik houd het simpel hoor, ik stook altijd 25 mash, voorloop van een half bierglas en doorstoken totdat het niet meer smaakt..
Keep it Stupid Simpel, Groet, @ndré??
Vergeet het verdelen van de stookwijn in percentages voor cuts te maken .
Dat heeft alleen zin als je altijd 100% het zelfde product met zelfde volume stookt en daarmee een tabel zou maken .
Het maken van scheidingen is kwestie van smaak en geur vergelijken .
Een paar glaasjes of een theelepeltje .
Wanneer je een thermometer op brug zou hebben . kun je alles voor 78,3 gr vergeten .
op dat punt proeven en ruiken van kleine beetjes .en een scheiding moment te maken . je krijgt dan een langere periode zelfde percentage alcohol .wanneer alcohol
percentage gaat dalen en temperatuur oploopt en uitstoom ( druppel ) snelheid veranderd , ruiken en proeven tot smaak
veranderd . wanneer deze onaangenaam wordt tijd om te stoppen met opvang .
Oefenen in begin is misschien wat lastig .
Proef voor de tijd een drank waardoor je ongeveer weet hoe jou product moet smaken .
Eenmaal de slag te pakken heb je geen thermometer of zo niet meer nodig alleen een theelepeltje .
het is even kwestie van
een tijdje weer gaat zakken
oeps de laatste zin / alinea is autocorrectie fout .?
Keep it Stupid Simpel
Dat "Stupid" gaat mij wel lukken...
andre
zo doe ik dat ook wat voorloop weg en stoken tot 20% en nu weet ik met appels en peren begin ik om 8uur en om 16 uur stop ik ongeveer
Hangt wat van ketel vulling hoeveelheid af wat ik weg laat stromen in begin.
Hangt ook af van soort drank die ik maak.
paar ml weg stromen en dan met theelepel of paar druppen op vingertoppen .
paar x proeven en gaan met de pret .