laat iets weten wat het geworden is
Was al even geleden maar zou nog antwoord geven. Zeer goede appelsmaak gekregen, wel geleerd wat ik de volgende keer weer beter kan doen (denk ik..) Staat nu met vanille en hout te rijpen.
Zit nu al een kwartier te staren naar het wonderlijke proces van de destillatie. Zou er bijna religieus van worden, wat is de Goddelijke schepping toch perfect! Door het glas zie ik de beweging van de gassen en het levenswater. Mijn vriendin is nu jaloers want ik geef haar niet zoveel aandacht als aan de retort. Ja hallo, beter dan verslaafd zijn aan Netflix. Het gaat mij niet eens om het eindresultaat, maar om het chemisch proces, en natuurlijk de Gall&Gall/belastingdienst te slim af zijn.
@Mick,
Sorry ik snap het nog steeds niet betreft volumepercentage. Ben te eigenwijs, laat mij spelen en het wiel opnieuw uitvinden.
En zo spaar je op vier manieren,de drank goedkoop s’morgens geen paracetamol.de weg naar de slijter.en de glasbak.
Gisterenavond voor de eerste maal een all feints run gedaan. Uit de verzamelde tails en heads en een liter minder geslaagde heads heb ik 3 liter goed spul getoverd aan een voortreffelijke 85%. De head en tail verzameld voor een volgende keer.
2 dagen op voorhand had de tails en heads reeds verdund tot 40% en 2 gr/l natriumbicarbonaat toegevoegd. Volgens mij had dit nog niet het gewenste resultaat. Misschien niet lang genoeg op voorhand toegevoegd of te weinig. Moet ik uitzoeken.
Wel merkte ik op dat het stookproces zich anders verhoudt, net zoals Robbert hier op het forum aangaf (duidelijke cut tussen heart en tails en langere constante temperatuur tijdens heart).
Morgen opnieuw een sugarwash starten met mijn laatste blauwe zakje turbogist. Nadien eens een andere gist uitproberen met het oog op minder onzuiverheden na mijn eerste stook.
Zeker een mooi resultaat.
Om een andere gist te gebruiken betreft de onzuiverheden, https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-turbo-pure/ iets minder opbrengst maar niet voor niets 5*
Thanks. Het was mij niet opgevallen dat de Classic 8 slechts 4 * had. Ik denk dat ik zowieso deze ga bestellen en nog wat andere om uit te zoeken wat kan en niet kan met mijn skeer chinees stookpotje van 12 liter.
Heb nu ook calciumcarbonaat aangekocht om toe te voegen na overheveling van volgende uitgegiste sugarwash. Dan kan ik nagaan wat de invloed hiervan is op de turbo 8 wash.
Je kan tot 5 gr per liter gaan .
Jou ketel zal wel meer bijkomend geluid geven maar dat is niet erg .
Vandaag de 3de eigen samengestelde mouten van Bio-Brouwmaat de ketel in.
Even een tweede stook afwachten, zal best goed worden.
Om mouten en hun smaken te leren kennen, kun je er wat op kauwen. Best leerzaam hoor. Geroosterde mouten nemen snel de overhand.
Euhhhh dat was mijn 2de samengestelde trouwens..... De 1ste was idd met teveel geroosterde mouten, wordt gebruikt voor 'blended' 🙂 Met de 2de stook is het helemaal goed gekomen, fine tunning kan beginnen.
Leuk om mee te experimenteren en zo mooie en verrassende smaken te ontdekken. Ook met blenden kun je weer tot iets moois komen.
Zooo... 1ste stook en hij ruikt lekker zacht en erg goed van smaak. Weet niet of ik dit wel een 2de stook wil doen, eerst maar even laten rusten.
Opbrengst van een dagje huisvlijt .
Morgen even op jacht naar liters flessen . ?
Ik geloof dat ik nu wel genoeg liters absinth heb om winter door te komen ..
ook nog wat sinaasappel brandewijn tussendoor gemaakt voor de vrouw .
Kunnen we warmpjes de winter door .
Het kan een flinke winter worden zo te zien.
Ja kan goed vriezen gaan . Totaal nu 26 liter absint in de kelder ..??