Meldingen
Alles wissen

Whisky van walnoten


Berichten: 4
Topic starter
(@haegsch-wijndomein)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heeft iemand ooit whisky van walnoten gemaakt? Ik denk noten kraken pureren in de keuken machine. Water en gist toevoegen eventueel wat suiker toevoegen voor hoger alcoholpercentage te krijgen voor de mash. Laten vergisten. Filteren en twee maal stoken. Erna massereren met geroosterde walnoten en houtsnippers.

Wat denk jij?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1969

@haegsch-wijndomein . Ik kan niet goed beoordelen wat jouw disteleer niveau is, maar na jouw vraag denk ik dat wij dat met ze alle wel kunnen verhogen(geintje 😆 😆). Noten en kruiden hebben weinig of geen suiker dus daar ga je geen alcohol uit krijgen. Je zal dus met graan, fruit of suiker een alcohol moet maken en dit eventueel  laten rijpen op hout of notenschil en dit zou dan een goed resultaat op kunnen leveren.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3201
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voedingscentrum geeft al aan dat het weinig gaat opbrengen met minder dan 3% aan suiker, de productieomschrijving van een Franse producent zegt:

There is a single, large seed inside the walnut. The seed coat is thin and membranous. It contains about 62% fatty oil, but no sugar or starch, which makes the walnut unsuitable for fermentation. For this reason, the nuts for our walnut spirit are dried, shelled, crushed (with the skin left on), and soaked in neutral alcohol. During maceration, the fruit's aroma transfers to the alcohol, which is then distilled. The alcohol from this macerate is slowly distilled again in a small 130-liter pot still after a certain period of time. It is no longer neutral but smells and tastes like the truffle-like aromas of the walnut. We need half a kilo of walnuts to produce one liter of the noble spirit with 40% alcohol content. The filtration is done using activated carbon. Only water is used for dilution during bottling. No flavorings or sugars are added, and it is not diluted or blended.

 

Whisky gaat het niet worden, je mist de basisgrondstoffen hiervoor, mout en granen. 

 

Opties die misschien wat haalbaarder zijn, walnoten likeur, Nocino

Beantwoorden
6 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 101

@alchemist 

Of misschien de lege doppen bij alcohol uit mout en granen doen? Ipv houtsnippers. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@lemmy Zeker, alleen de doppen heb ik in het verleden ook wel eens gedaan op aanraden van Robbert, het geeft een warme invloed op de drank zonder echt tanine mee te geven (vooral als de schotjes weggehaald zijn).

Beantwoorden
(@haegsch-wijndomein)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist 👍👍

Beantwoorden
(@haegsch-wijndomein)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4
  • @lemmy ga ik zeker proberen 🤣 😀 
Beantwoorden
(@haegsch-wijndomein)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist dank voor je duidelijke verhaal. Dat gaat hem dus NIET worden door t gebrek aan suiker. Misschien proberen met tamme kastanjes. Die vind ik hier ook heel veel.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@haegsch-wijndomein , even snel gekeken naar wat het voedingscentrum zegt (is makkelijker om een indicatie te krijgen)

 

1 portie (15 gram) kastanje bevat:

Energie 28 kcal
Vet 0,4 g
- waarvan verzadigd 0,1 g
Koolhydraten 5,2 g
- waarvan suikers 0,9 g
Vezels 0,6 g
Eiwit 0,6 g

 

Direct beschikbare suikers is weinig, koolhydraten zit je al beter maar dan moet je deze omgezet krijgen en je lijkt niet de eerste te zijn die dit overweegt als ik even snel zoek op het internet, wel vooraf de opmerking dat ik hier geen ervaring mee heb.

 

Ik schrijf dit nu een beetje vanuit het perspectief alsof ik 10 kg kastanjes heb liggen en ze direct wil gebruiken, ik spendeer meestal meer tijd aan het uitzoekwerk vooraf om teleurstellingen te vermijden 😉 

 

De geleringstemperatuur, de temperatuur wanneer het zetmeel in oplossing komt en beschikbaar wordt voor enzymen om deze te splitsen naar steeds kleinere suikers, lijkt volgens 2 bronnen tussen de 60 en 80 graden te liggen, dit zal soort afhankelijk en hoe fijn het gemalen is. Aangezien deze temperatuur redelijk hoog is in het brouwproces wanneer we mout gebruiken, is het eventueel raadzaam om het van te voren te verwarmen boven de 80 graden totdat je opmerkt dat het behangplaksel wordt, dan laten afkoelen tot een graad of 70 en geschroot mout (diastatisch) toevoegen en dan dit een uur op minimaal 65 graden houden. 

 

Andere optie zou het gebruik zijn amylase enzymen in poedervorm zijn die op een hogere temperatuur werken, dan zou het een kwestie van de kastanjes (fijngemalen) met de enzymen aan de kook brengen. Wat dit doet voor de kastanjesmaak weet ik niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10245
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt ze gebruiken zoals ook eikels.  Zie topic " eikels en varkens"

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?