Meldingen
Alles wissen

whisky vat reinigen


Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Voor het laten rijpen van whisky worden van noord amerikaans eiken port of sherry vaten gebruikt, maar ik vroeg me af als die vaten leeg zijn, geopende sherry of port flessen als die te lang open staan of leeg staan kun je 3 dagen bewaren , maar deze vaten zijn veel ouder, omdat met de eiken sherry/ port sense smaak wil, maar volgens mij is het geen in het vat ook al azijn geworden , ook als je de vaten spoelt, en zou je ze heel goed schoonmaken kun je ook een nieuw gebruiken, hoe doet men dit?

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ten eerste bederf een geopende fles sherry of port niet snel. Misschien verander de smaak iets wat, maar dat is geen rede om de fles in een keer leeg te drinken. Voor azijn zet een bacterie ethanol eerst om in aceetaldehyde en dan in azijnzuur, en dit kan wel maanden duren. De bacterie moet dus wel aanwezig zijn. En het is niet eens makkelijk om een goede azijn te maken. Maar azijn wordt ook veel toegepast als conserveermiddel. Dus na het spoelen van het vat is er meestal niets aan de hand. Geloof er ook maar niets van als iemand zegt dat zijn stookwijn na 1 week in azijn is verandert, dat is onmogelijk niet lekker oké maar azijn nee.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kunt vaten spoelen en reinigen met zuren , loog en zwafel . daarnaast kun je een vat reconditioneren door hem te openen en uitschrapen . dan kun je ze ook eventueel branden , toasten .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je t vat spoelt los je de alcohol op en komt mee t vat uit. Naast de bacterie die nodig is; zonder alcohol geen azijn.
Zeker, beetje oxidatie is normaal na opening. Fles port staat hier ook soms 2 weken geopend, als ie dat haalt, maar wordt er echt niet slechter van. Eigenlijk veranderd ie nauwelijks.
Het is mij stuk of 3 keer overkomen tijdens een gisting van druiven dat er binnen 2 dagen zo veel troep in zat van de azijnzuurbacterie, dat dit niet te stoken was. Alcohol was al allemaal omgezet. Boel flink verzuurd. Dat zal dan wel aceetaldehyde geweest zijn, maar alles behalve bruikbaar.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?