Hoi allen,
Ik heb afgelopen jaar 6 kg schoongemaakte Lijsterbessen in de vriezer gedaan, oorspronkelijk om er wijn van te maken. Die Lijsterbessen heb ik nu ontdooid, opgekookt en door een vleesmolen gehaald om te vergisten. Ik heb er (bijna?) 4 liter gedestilleerd water bij gedaan. Dus totaal ongeveer 10 liter.
Lijkt me leuk om een eau de vie te maken. Dan evt een deel van het vergiste sap (niet-gedestilleerd) erdoor voor kleur, als dat werkt, en voor (zo nodig) een bittertje erin aangezien Lijsterbes bitter ìs. En daar dan wat zoets doorheen. Als experiment ...
De pH bleek 2 te zijn. Ik had gelezen dat dat veel te laag is voor de gist, en dat je dan backing soda kan gebruiken om de zuurgraad te verhogen. Heb ik gedaan. Er zit 150 gram (!) in en die is nu ongeveer 5.
Alleen, nu is natrium bicarbonaat het eerste wat je proeft!
Als ik dat ga verstoken met een alambiek, komt die smaak dan mee? Dan zit ik met de gebakken peren, he? Of valt dat mee?
Anders, wat kan ik doen om dit op te lossen?
En, nu ik toch deze vraag stel: Hoe kan ik het een volgende keer het beste aanpakken als een wort veel te zuur is? Gewoon net zo lang met water verdunnen tot het goed is? Iets anders?
Leuk Janne dat je wat Lijsterbes wil vergisten en stoken. Ph bij de 3,5 in de buurt geeft een mooie vergisting, wat Robbert zegt. Ik heb nog wat staan van 5 jaar geleden toen de struiken hier vol hingen met Lijsterbes. Heb het toen slechts één keer gestookt zie ik nu op de flessen. Het is tot op de dag van vandaag nog vrij bitter. De kleur van het sap in de vergistingsflessen was in ieder geval prachtig. Snap dat je dat wil gebruiken dus wijs om er iets van achter de hand te houden.
Met een kromme borstel water en een beetje derft en daarna een beetje Puremel (reiniging en desinfectie) spoelen.