Meldingen
Alles wissen

Wort ontzuurd met Natrium bicarbonaat - en dat proef je. Wat nu?


Berichten: 21
Topic starter
(@janne)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hoi allen,

Ik heb afgelopen jaar 6 kg schoongemaakte Lijsterbessen in de vriezer gedaan, oorspronkelijk om er wijn van te maken. Die Lijsterbessen heb ik nu ontdooid, opgekookt en door een vleesmolen gehaald om te vergisten. Ik heb er (bijna?) 4 liter gedestilleerd water bij gedaan. Dus totaal ongeveer 10 liter.

Lijkt me leuk om een eau de vie te maken. Dan evt een deel van het vergiste sap (niet-gedestilleerd) erdoor voor kleur, als dat werkt, en voor (zo nodig) een bittertje erin aangezien Lijsterbes bitter ìs. En daar dan wat zoets doorheen. Als experiment ...

De pH bleek 2 te zijn. Ik had gelezen dat dat veel te laag is voor de gist, en dat je dan backing soda kan gebruiken om de zuurgraad te verhogen. Heb ik gedaan. Er zit 150 gram (!) in en die is nu ongeveer 5.

Alleen, nu is natrium bicarbonaat het eerste wat je proeft!

Als ik dat ga verstoken met een alambiek, komt die smaak dan mee? Dan zit ik met de gebakken peren, he? Of valt dat mee? 

Anders, wat kan ik doen om dit op te lossen?

En, nu ik toch deze vraag stel: Hoe kan ik het een volgende keer het beste aanpakken als een wort veel te zuur is? Gewoon net zo lang met water verdunnen tot het goed is? Iets anders?

Beantwoorden
20 reacties
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@janne natrium bicarbonaat zou tijdens stoken niet overkomen tenzij je te hoge temperatuur gebruikt  .  Ph van 2 is inderdaad te laag voor fruit is 3,4 - 4,2 prima.

Je had dus iets minder natrium bicarbonaat kunnen gebruiken.  

Eventueel wat citroenzuur erbij kun je ook wat natriumbicarbonaat mee laten reageren.  Blijf dan wel boven de 3,4 !! 

Je kunt ook gewoon wat krijt , calciumcarbonaat toevoegen of wat schoon gekookte kokkel schelpen .

Schelpen zijn puur kalk en losse langzaam op bij hoger zuur weer iets sneller. Het kan als een " zuur buffer ," werken.

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Hoi Robbert, bedankt voor het reageren.

Dat is wel een opluchting. Onder welke temperatuur zou ik dan moeten blijven?

Het toevoegen van citroenzuur ga ik doen, hoe meer natriumbicarbonaat eruit gaat hoe beter me dat lijkt ... is dan wel op de gok hoeveel erin mag, dus misschien met 10 gram tegelijk en dan meten. Of zou je uit ervaring kunnen aangeven hoeveel je erin zou doen?

Die schelpen lijken me dan voor volgende keer het handigst, die kun je er ook weer uit vissen als ze niet oplossen. Waar betrek jij die?

Het SG is 1042. Zou het de smaak verdunnen als ik er meer suiker bij doe? Of is het beter om het zo te laten?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@janne  met 3 gram per keer omhoog brengen en elke keer na 10 min even controleren wat het ph dan is.

Ik zou bin bessen nooit extra suiker vergisten. Bessen hebben al een fragiele smaak. 

Wil je hoger sg kun je voordat je gaat vergisten iers indampen.

 

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Dat zijn duidelijke aanwijzingen waar ik wat mee kan! Zie je, ik zou gelijk 10 gram gedaan hebben!

Ja, dat indampen lijkt me een goed idee. Ik had de gist er al ingedaan, en het is al begonnen met vergisten, maar als ik het nu vlug verhit dan is er geen man overboord.

Kun je ook aangeven op welke temperatuur ik het beste kan destilleren?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@janne geen man overboord als je gist verhit voor inkoken, alleen is je gist dan wel dood en moet je na het afkoelen nieuwe gist toevoegen. Maar die dode gist kan dan weer wel als gistvoeding dienen, wat heb je nog meer als gistvoeding gebruikt?

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@rumo Leuk dat te weten. Dus kun je de moer drogen en als gistvoeding gebruiken!

Dat heb ik nu niet toegevoegd. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@janne als al gist kun je het ook gewoon laten gaan  , als je nu inkookt moet je opnieuw gist toevoegen. 

Je hebt alleen wat meer volume nu  . 

Destilleren tussen 81 en 88 graden brug temperatuur 

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Fijn dat ik dat nu weet. Dan laat ik het fijn zn ding doen. 

Brug temperatuur? Is dat gewoon waar de thermometer zit bij een Alambiek?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@janne de brug is de overgang van ketel naar koeler  .

Ik vermoed dat bij jou ketel de thermo dan halverwege de hals zit . Daar zal de temperatuur inderdaad hoger liggen . Als de ketel optimaal werkt zou daar themp tussen 84 en max 94 mogen liggen 

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Tegen de tijd dat ik kan gaan stoken zal ik een foto maken en hier plaatsen van het apparaat dat ik ga gebruiken. Dat praat denk ik wat makkelijker.

Misschien doe ik het met de T500 met de koperen helm. (Heet dat dan ook een Alambiek?) Want daar kan een hoop tegelijk in. Die heb ik nu nog niet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@janne heb je  naast de t500 niet een gewone alembiek of dergelijke ketel ? 

De T500 is een leuke hobby ketel voor hoog alcohol te stoken , de alembiek ( helm ) is een beetje een concessie in iets flexibeler te worden. 

Maar voor fragiele smaken als bessen e.d. minder geschikt. Je houd maar beperkt smaak over  . 

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert Oh dat vind ik wel van belang inderdaad om te weten. Waar kan dat dan aan liggen... ? En waarvoor is die alembiek dan wel geschikt? (Hoe kan ik weten wat een fragiele smaak heeft en wat niet?)

Ja ik heb een 5 liter koperen alembiek. Die moet overal afgedicht worden.

De T500 met kolom zou vooral zijn om (hopelijk!) 96% te stoken omdat ik dat gebruik voor verschillende dingen.

En nou stelde ik me inderdaad zo voor om grotere hoeveelheden most met de alembiek van de T500 te stoken... Vanavond zou ik gaan kijken en m evt aanschaffen. Maar nu weet ik niet of dat wel een goed idee is.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk Janne dat je wat Lijsterbes wil vergisten en stoken. Ph bij de 3,5 in de buurt geeft een mooie vergisting, wat Robbert zegt. Ik heb nog wat staan van 5 jaar geleden toen de struiken hier vol hingen met Lijsterbes.  Heb het toen slechts één keer gestookt zie ik nu op de flessen. Het is tot op de dag van vandaag nog vrij bitter. De kleur van het sap in de vergistingsflessen  was in ieder geval prachtig. Snap dat je dat wil gebruiken dus wijs om er iets van achter de hand te houden.

1739886304-IMG_9396.jpeg
Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@bewust bij te bittere smaken kun je met limoen of ook zelfs grapefruit smaak opfrissen  . Ook kun je wat extract maken uit zouthout en dat toevoegen voor zachtere vollere smaak

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert En doe je dat limoen (citroen?) of grapefruit dan in de kolom? Of echt het sap na het destilleren in het destillaat?

En extract van zoethout, op waterbasis? Of doe je dat ook anders?

En dan het geheel laten rijpen voordat ik het verdun tot drinksterkte?

(Ik heb nog geen ervaring met dit soort dingen, misschien komt het over als open deur vragen ...)

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@bewust Nou wat een prachtige kleur inderdaad zeg! Dat hoop ik inderdaad te vangen 🙂 Vorig jaar hing het hier helemaal vol, zó verleidelijk!

Bedoel je dat ook bij destillaat het bitter in de loop van de tijd verminderd? Bij wijn is dat zo, maar van destillaat had ik dat nog nooit gehoord. 

Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@bewust Hoe krijg je eigenlijk zo'n mooi bolleke schoon als er aanslag in zit?

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met een kromme borstel water en een beetje derft en daarna een beetje Puremel (reiniging en desinfectie) spoelen.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Krom

1739975965-IMG_0883.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@janne)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@bewust Wonderlijk dat dat lukt met die smalle hoge hals, zo'n grote borstel te gebruiken. Ik vind die fles een erg mooi ding! En hij is groter dan ie lijkt, blijkbaar.

Had je trouwens eerst pecto-enzym en voeding aan de most toegevoegd? Ik heb de gist erin gedaan zonder. Nu is de gisting traag geworden en is de most nogal dik. Beide heb ik er alsnog maar ingedaan. Hopelijk werkt dat goed.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?