Meldingen
Alles wissen

Rum Dunderpit (titel aangepast)

Pagina 1 / 7

Berichten: 11
Topic starter
(@philipe)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi medestookers Heb een vraag voor de ervaren stokers onder ons. Ik ben begonnen met een eerste keer te stoken. Na de eerste stook had ik al een gehalte van 70%. Is het dan nog nodig om een tweede fijnstook te doen nadat de eerste stook is verdund tot het veilige 40%. En mss nog een kleine vraag bij het verdunnen met zowel kraantjes als flessen water slaat mijn brouwsel beetje troebel uit.

Beantwoorden
95 reacties
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Philipe,

Wat stook je? Als ik schone alcohol maak van turbogist dan stook ik maar 1 keer, heel langzaam.

Als ik een fruitdistillaat stook dan stook ik wat sneller zodat er ook meer fruitaroma's mee verdampen, dat leng ik weer aan met water tot 40% en stook dan nog een keer en leng dat weer aan tot ongeveer 50% (ik vind een sterke eau de vie net wat lekkerder)

Na het aanlengen met water is het vaak nog niet direct lekker. Vaak smaakt het nog wat scherp. Het heeft wat tijd nodig om een zachte smaak te krijgen. dit duurt echter niet zo lang. (of ik kan niet zo lang wachten) na een week of 2 rust is het heerlijk zacht van smaak.

Wat betreft het troebel worden na het aanlengen, het is goed dat je flessenwater gebruikt. Maar zorg er voor dat het water en je distillaat minimaal 24 uur in dezelfde ruimte staan alvorens ze samen te voegen. Bij een temperatuursverschil kan je drank idd troebel slaan. Doe je het op deze manier denk ik niet dat je borrel troebel zal slaan.

Veel succes!

Likeurmeneer

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@philipe)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi,

Dankje al voor de geweldige info.
Bij mij gaat het nu vooral om een stooksel van melasse en suiker samen met een gist voor rum.
Heb nu voor te proberen echter een kleine hoeveelheid 2de keer gestookt en wat me nu opvalt is dat de typische rum geur en smaak met de 2de stook veel minder is. De eerste stook is wel heel langzaam gegaan voor 3,5l beslag heb in ongeveer 6u nodig gehad.

Mvg
Philipe

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rum heb ik nog nooit gemaakt. Wel kan ik met enige ervaring zeggen dat wanneer ik fruit een 2e keer distilleer en aanleng dat de geur dan ook minder is. Dit is maar tijdelijk. Het distillaat en het water moeten "even aan elkaar wennen" Het mengsel komt tot rust en geeft daarna zijn heerlijke aroma's weer vrij.

Zo gaat dat bij mijn fruit distillaten in ieder geval, maar wat je zegt klinkt voor mij dus bekend. Ik denk dus dat je je geen zorgen hoeft te maken.

Toch zou ik, omdat het allemaal nog nieuw is voor je, eerst een deel 1x distilleren en een deel 2x, zodat je na de rustperiode zelf kunt proeven en ruiken welke het beste gelukt is. Wellicht is de rum die je maar 1 keer gestookt hebt wel het lekkerste, en dan scheelt dat de volgende keer weer wat werk.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@philipe)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dankje voor de interessante tips alvast. Ga deze zkr eens toepassen. En Hopen op een lekker en goed resultaat.
Nogmaals dankje.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

als je rum stookt, de eerste keer hoog vermogen doorstoken.Dunder bewaren, pak yoghurt of zuurkool sap bij gooien, en ergens ver weg zetten en lekker laten schimmelen (dat heet je dunderpit waar je Rum oils straks vandaan gaan komen)

Daarna bij de tweede stook.
Destillaat van je Strip run terug verdunnen met een goeie schep dunderpit (even de schimmel opzij schuiven), verder terug verdunnen tot onder de 40% en voor de 2de keer afstoken.
Afstoken op laag vermogen, rustig-net-geen-druppelend straaltje en je cuts maken.

voorloop apart houden en weggooien en naloop net zo lang doorgaan tot je de rumoils ruikt.
Duurt wel een 3 a 4 generaties voordat die echt goed door komt. Hoe langer die staat en hoe meer generaties, hoe complexer je dunderpit wordt.

Gist van de eerste vergisting onder in je ton laten zitten, nieuwe melasse op gooien en water.
En opnieuw laten gisten. Dit is dan generatie 2. Gist weer bewaren, melasse op gooien, dan heb je generatie 3 etc. etc.

Na elke striprun schep dunder uit je dunderpit en aanvullen met wat nieuwe dunder.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit is mooie rum info. Heb ooit zoiets gelezen over de donderput. In de Caraïben ging er zelfs een geiten kop in om alles goed te laten rotten.

Vraagje betreft de generaties, de mash klaar je dan dus niet? Alleen bezinken en de bovenlaag voorzichtig afpompen/wegzuigen?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, niet klaren, daar zitten juist de mooie smaken in. Ps, de info staat geschreven onder mijn naam maar dat komt omdat het lid dat dit geschreven heeft verwijderd is. De info vond ik waardevol en heb zijn posts behouden onder mijn eigen naam.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, helder! Weer bedankt!
Ik heb mijn vrouw al medegedeeld dat ik een dondervat in de blokhut zet. Off limits voor dames....hahaha.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik wil ook een donderputje maken met een lams coteletje of de kat van de buuren dan wordt het echt de put van hel  hi hi whaaaa

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is zeker mooie informatie. Maar helemaal snappen doe ik het niet. Ik worstel nog steeds hoeveel zakjes turbogist ik moet bestellen, begrijp ik het goed dat je dus gist laat zitten of moet je iedere keer gist bijvoegen. Verder wat Hillbilly zegt. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In dit geval gebruik je de gistlaag op de bodem weer opnieuw. Zolang dat aanslaat en de nieuwe melasse weer aan het gisten gaat is toevoegen van extra gist niet nodig.

 

Zorg gewoon dat je altijd 2 zakjes extra gist achter de hand hebt ofzo, ik weet even niet meer voor hoeveel rietsuikermelasse jij hebt ingetekend maar als je deze methode gaat gebruiken kun je dus vrij lang doen met de gist van je 1e rietsuiker wash.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pino, ik heb mijn vrouw zo gek gekregen om in de kop van Noord-Holland te gaan fietsen en effe een hotelletje pakken dus ik kan langskomen. Maar zou je voor mij dan toch dat vergistingsvat van 60 liter kunnen vullen want ik heb niks aan die jerrycan's en dat 60 liter vat wordt vast een mooie donderpit. Maar hoe zit het nou met gist? Misschien kan Jan mij daarin helpen. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Gijsbert, ik had dat over de gist hierboven al beantwoord 🙂

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben toch bang voor verbranden met veel vaste deeltjes in mn ketel, aangezien ik direct verwarm met een 2400W elektrisch element

Beantwoorden
Pagina 1 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?