Meldingen
Alles wissen

aktieve kool

Pagina 3 / 6

Hoedjevanpapier
Berichten: 188
Registered
(@hoedjevanpapier)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus als ik mijn jenever die veel te sterk smaakt en naar dooie natte hond er meerdere malen doorheen haal, ik deze dus ook weer redelijk oké kan laten smaken als basis voor bijvoorbeeld op kersen te laten trekken?

Beantwoorden
JohnDoe
Berichten: 772
Registered
(@johndoe)
Prominent Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

"dooie natte hond" is wel heel erg speciaal, wellicht kan je beter deze hoeveelheid herstoken. Maar filteren met actieve kool zal de smaak/kleur/geur wel verminderen

Beantwoorden
Diogenes
Berichten: 36
Registered
(@diogenes)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Munckerik hoe lang gebruik je het koolfilter? Voor 1 batch of meerdere keren?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5112
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je kunt ongeveer 20 liter filtreren.

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
Registered
(@beginneling)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op de foto die je eerder had geplaatst zag ik wel een filter om de actieve kool. Heb je dit aangepast?

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beginneling, ik heb inmiddels een nieuwe gemaakt van een petfles van 1,5 liter (dus groter) en deze op de 10 liter bolle fles geplaatst.

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
Registered
(@beginneling)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gaat de kool niet door het kaasdoek zonder papieren filter? Ik heb je filtersysteem nagemaakt, maar vroeg me af hoe lang het paperenfilter te gebruiken is zonder te scheuren.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik thans uitsluitend nog een stuk opgevouwen kaasdoek, die ik met een alleslijmer heb vastgeplakt.

Ook in kaasdoek heb je verschillende kwaliteiten, de vorige heb ik weggegooid omdat hij niet dicht genoeg was geweven. De huidige (3 x 1 mtr.) heb ik op een marktje gekocht in Duitsland, waar kramen stonden met allemaal ecologische producten.

 

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
Registered
(@beginneling)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankjewel ik ga het proberen.

Beantwoorden
Hoedjevanpapier
Berichten: 188
Registered
(@hoedjevanpapier)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

"dooie natte hond" is wel heel erg speciaal, wellicht kan je beter deze hoeveelheid herstoken. Maar filteren met actieve kool zal de smaak/kleur/geur wel verminderen

 Ik heb ook heel erg mijn best hier op gedaan!

Beantwoorden
Quirijn
Berichten: 121
Registered
(@quirijn)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe ik aan al die kennis kom ?

Het is een bepaalde dorst. Dorst naar kennis wat de meesten hier op het forum wel zullen delen. Het is eens wat anders als dorst naar alcohol.

 

 

Maar zo even een stukje kennis uit het blote hoofd opgetypt zonder google of wikipedia enz ...

 

Wat is houtskool ?

De naam zegt het al. Het is verkoold hout. 

Over het algemeen vind je dit terug in de resten van je vuurtje wat je hebt gestookt van stukken boom. Hout, zeg maar.

 

Een vuurtje van hout is een verbrandingsproces waarbij stukjes boom (hout) reageren met de zuurstof (02) uit de lucht. Bijverschijnsel van dat proces zijn vlammen (licht) en warmte. Over het algemeen genieten mensen daarvan, behalve als je een linksdraaiende gutmensch bent, dan predik je het einde van god, de mensheid, en ons bestaan als je zoiets ziet.

 

Want houtskool, dat is carbon. Aanduiding = C

Als dat atoom een verbinding aangaat met twee 0 atomen dan krijg je dus CO2. Waar onze planeet en al het leven door zal vergaan volgens sommigen.

 

Goed, laat je dat vuurtje uitgaan. Het verkoolde hout wat daarin niet verbrand is vind je terug als houtskool. Dat is hout wat heel erg warm geworden is, maar wat bij gebrek aan O2 niet verbrand is. Daarom is het verkoold en niet verbrand. Alle andere moleculen en atomen die in het hout zaten zijn door de hoge temperatuur verdampt en verbrand en hebben of gereageerd met O2, of zijn omhooggestegen als rook of luchttrillingen.

 

Houtskool is dus een restproduct van verbrand hout. Het hout eromheen heeft gereageerd met moleculen O2 uit de lucht. Houtskool is dus hout wat erg heet is geweest zodat alle andere atomen en moleculen eruit weg gegaan zijn. Wat overblijft zijn de C-atomen die niet verbrand zijn omdat er op het moment dat de temperatuur goed was te weinig 02 moleculen aanwezig waren waar het mee kon reageren.

 

 

Het verschil tussen gewone houtskool en actieve kool.

Feitelijk kunt u actieve kool heel makkelijk zelf maken.

Ik kan het niet nalaten om lezers erop te wijzen dat het verschil tussen houtskool en actieve kool hetzelfde verschil is als tussen steenkool en cokes (u weet wel, waar ze hoogovens mee stoken om staal te maken)

 

Houtskool ontstaat bij een relatieve lage temperatuur. Zo tussen de 300 en 450 graden celsius. Die temperatuur is al genoeg om houtskool te laten verbranden. Het verbrand niet omdat er te weinig zuurstof (02) is, daarom verkoold het. Op het laatst gaat het vuur uit, de temperatuur daalt, restproduct = houtskool.

 

Het belangrijkste verschil tussen houtskool en actieve kool is hetzelfde verschil als tussen steenkool en cokes. Het kan niet genoeg benadrukt worden voor wie dit verschil werkelijk begrijpen wil. Dat verschil zit hem voornamelijk in de dichtheid van het spul.

 

Als je dergelijke troep onder een sterk vergrotende microscoop gaat bekijken dan kunnen we dit het beste vergelijke met een gatenkaas.

 

In houtskool zowel als in steenkool zie je veel kaas of kool. Er zitten zoveel bubbels in de materie dat ze elkaar raken en tunnels vormen kriskras door de materie. Maar de tunnels en bubbels zijn relatief klein, en er is een hoop kaas of kool omheen.

 

Transformatie.

 

Het proces waarmee van steenkool cokes gemaakt word is hetzelfde als waarmee men van houtskool actieve kool kan maken.

 

Om kort te gaan sluit men de grondstof op in een ruimte waarin geen zuurstof aanwezig is.  Houtskool maak je uit hout door het te verwarmen naar 350-400 graden celsius en te weinig zuurstof te geven zodat het niet verbrand. Neem je nu houtskool en verwarm je het nu nog verder tot 750-800 graden celsius

 - wederom zonder zuurstof, want anders verbrand het - 

Dan wordt het actieve kool. In het geval van steenkool word het cokes.

 

Uiterlijk veranderd er weinig.

Onder de microscoop is er wel verschil.

Wat eerst een gatenkaas was met veel kaas en nauwe en kleine gaten en gangen

dat is na activering veranderd in iets met weinig kaas/kool en heel grote gangen en bubbels erin.

 

Dat is echt het enige verschil.

Zelf maak ik mijn brouwsels liefst zelf. Over het algemeen smaken ze zo goed dat ik ze niet hoef te filteren. Mocht ik ze willen filteren (1 keer gedaan) dan kan dat heel goed over gewone houtskool. Dat kun je gewoon in de supermarkt kopen als je gis genoeg bent om goeie houtskool van briketten (troep!!!) te kunnen onderscheiden.

 

 

Wat ik niet begrijp ...

 

Dat is dat op dit forum heel veel mensen hun eigen producten willen maken.

Wel, dat begrijp ik nog, doe ik zelf ook.

Maar dat er dan een zekere luiheid ontstaat waarin de mensen snel-snel-snel willen. In mijn nederige opinie begint dat zelf doen met begrip van de materie. Daarom typ ik dit, zonder eerst te googelen of wikipedia korstsluiting.

 

Als je een ambachtelijke borrel wilt die per sé gefiliterd moet worden over actieve kool dan maak je niet alleen die borrel zelf maar ook die actieve kool.

 

Hoe toepasselijk,

de beste actieve kool voor onze doeleinden schijnt gemaakt te worden van het hout van treurwilgen ... 😀

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een pakje actieve kool kost in een aquariumwinkel Euro 6,50.

Ik kan dan aangeven welke grofheid ik prefereer en hoef dus niet zelf  treurwilgenhout te gaan zoeken en af te zagen en het te laten verkolen en  fijn te maken tot stukjes kool die precies even groot zijn, wat natuurlijk alleen in een fabriek mogelijk is.

Ik heb dan thuis ook geen rommel, want ik kan het gekochte doosje zo leeggooien in de filterbehuizing en klaar is kees.

M.i. loont het niet om zoveel tijd en veel rommel te besteden als je dat kant en klaar voor Euro 6,50 kunt kopen. Dus een onzinnig verhaal.

Beantwoorden
Quirijn
Berichten: 121
Registered
(@quirijn)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mmmmja.

 

Aktieve kool voor zes en een halve euro in de aquariumhandel huh ?

Nou, je bent god gezegend dat je een aquariumhandel binnen loopafstand hebt. Dat heb ik hier niet. Gelukkig hebben we hier wel een slijter in het dorp, die verkoopt wodka 38% voor slechts 11 eypΩ de liter.

 

Jij, als betweter kunt wat mij betreft niet alleen naar de pomp lopen, maar ook naar de aquariumhandel + de slijter.

 

Da's veel goedkoper en makkelijker allemaal. Bovendien voorkom je daarmee dat je struikelt over lui die het allemaal net even wat beter weten. Dat zelf alcohol maken dat is ook maar zo'n gedoe hè, waarom stap je niet gewoon naar de slijter ? Wat doe je hier nog ??  Dan heb je al dat gedoe niet, en voor de centen hoef je het niet te laten.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

die verkoopt wodka 38% voor slechts 11 eypΩ de liter

Hoeveel Euro's zijn dat?

 

Beantwoorden
Quirijn
Berichten: 121
Registered
(@quirijn)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat hangt ervan af in hoeverre je bent opgeleid. Als timmerman of als lasser  kun je binnen een half uur genoeg waarde omzetten om een liter wodka bij de slijter te kopen.

 

Halve lullen als Mario Draghi en drie dubbele lullen als Gerrit Zalm praten u maar wat aan. Zalm heeft bijvoorbeeld de muntwaarde van een schijfje metaal af gewaardeerd naar papier. Draghi op zijn beurt heeft dat papier af-gewaardeerd naar digitale nullen en eenen.

 

Zodoende is het moeilijk geworden om de werkelijke waarde van een kostelijk destillaat vast te stellen.

 

Ik verkoop aan u 1 liter van mijn kostelijke wodka

45%

als u mij 0,25 gram zuiver goud geeft.

Als u mijn kostelijke drank om wilt ruilen tegen pecunia dan raad ik u aan om eerst eens vast te stellen wat nu precies de waarde is van uw pecunia. Ik voor mijzelf zou bijvoorbeeld nog geen liter van mijn goede wodka 45% geven voor een papiertje met de handtekening van Mr. Draghi en een symbooltje € 50,- er op.

 

Als u een kruiwagen papier aan zou draghiën dan zou ik er eens over na gaan denken.

Voorlopig stel ik de prijs van 1 liter van mijn wodka op 0,25 gram goud.

Als u een goede klant word krijgt u het voor 16 grains goud per gallon wodka.

Vroegah kenden wij nog wel waarde toe aan een papieren Taler. Das war einmal.

Rekent u maar vrolijk verder met uw €ypΩ. Wij hebben onze eigen normen & waarden.

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?