Hey,
Ik beschik over zo'n 800 liter fruitwijn (alcoholpercentage tussen de 18% en 25%) klaar om op flessen getrokken te worden, dus gefilterd en de helft reeds geklaard. Ik had hier een aantal vraagjes over.
- Kan ik dit distilleren ?
- Wat zou het resultaat zijn (alcohol percentage ?) en de opbrengst liter alcohol (bv. per 25 liter distilleren)
- Met welke installatie kan ik dit uitvoeren (De T500 ?) of aangevuld met de koperen hulpmiddelen ? Of een standaard koperen alambiek ?
Alvast bedankt voor de tips !
Andy, beginner 1e klas ! 🙂
Hey Bouwkunde. Welkom op dit forum. Wel denk ik dat het goed is om eerst wat boeken over stoken te gaan lezen. Vele vragen zullen dan al beantwoord worden. Maar antwoord op jou vragen zijn lastig. Alles waar alc in zit kun je stoken. Maar alles valt of staat met welk apparaat je dit gaat doen. De T 500 is zeker een mooi ding. Als je hiermee gaat stoken vanuit 18 tot 25% zal je zeker over de 90% gaan. Gewoon lekker lezen en experimenteren zou ik zeggen. Ik ben benieuwd wat eruit komt bij je.
http://homedistiller.org/intro  kan alvast veel uitleg geven, inclusief calculators etc
De beste raad die ik had bij men start is lezen, lezen, lezen
Beste Andy,
Jouw 800 liter fruitwijn is heel goed te distilleren, maar wil je de volle 800 liter alleen voor het distilleren van schone alcohol gebruiken?
Zitten alle vruchten door elkaar heen?
Bijvoorbeeld kun je van appelsap met gist, appelcider maken, maar van appelcider kun je met een alambiek calvados stoken.
En zo zijn er meer keuzes in het product en in de apparatuur die je daarvoor wilt gaan gebruiken.
Beste Betweter,
Nee er zijn vaten van 25 liter met rabarber, vaten van 50 liter van appelen, dan zijn er inderdaad mengsels van appelen en rabarber of pruimen met aalbessen, etc ....
Als ik het hier goed begrijp is een Alambiek beter aangewezen met dien verstande dat je dan geen zuivere alcohol kan krijgen maar meer de smaken mee kan laten "doorsmaken" in uw gestookte alcohol.
En een alambiek is ook geschikt voor het stoken van een Turbo 8 mengsel heb ik de indruk.
Â
ja ook een suikergisting kan je via een alambiek gebruiken, wellicht ga je meer dan 1 keer moeten stoken om het heel zuiver te krijgen. Nooit meer dan 40-45% in een ketel gooien. Als je rabarber bv niet lekker is na stoking kan je steeds herstoken om neutrale alcohol te bekomen
Dus jij bedoelt dat je geen alcohol van meer dan 45% in een ketel mag herstoken ?
Of heb ik het mis voor ?
Klopt, anders wordt het te gevaarlijk.
Dus bij herstoken altijd terug verdunnen tot een procent of 40.
Beste Andy, op de T500 (en ook op de Grainfather = zelfde maat van 31 cm)  kun je ook een koperen helm kopen bij "Stookwinkel", waardoor de T500 veranderd in een soort alambiek en ook de smaken doorgeeft.
Voordeel is natuurlijk wel dat je ineens een heel breed scala aan mogelijkheden hebt en met de kolom in een run ruim 4,5 liter alcohol kan maken van 94%, maar evenzo fruit kan verstoken met de koperen helm.
Des te hoger de kolom, hoe minder smaak je meeneemt in je eindproduct. Bij een Alambiek is dit minder t geval. De alambiek heeft een korte bocht en komt de reflux later. Wil je dus een smaak neutrale alcohol maken neem dan de T500 . Gebruik ook aktief kool om smaken te verwijderen.
Hoy,
Ik zou het zonde vinden om n'en verse zelfgemaakte fruitwijn te verstoken naar n'en neutrale alcool + 80 %, tenzij, hij oud, niet goed smaakt, of je veel te veel wijn hebt, n'en suikermasch is goedkoper en rapper klaar en het alcool gehalte is hoger.
Mvg
Beste Andy, graag had ik hier nog een vraagje over gesteld ? Heb je intussen met je fruitwijn gestookt ? en met je T500 ? met of zonder een koperen helm .
Ik overweeg om ook een T500 te kopen maar heb ook wel wat wijnen die ik mss zou willen distilleren .
alvast bedankt
Mgv
Â
Beste Vered,
Ik heb tot nu toe, wegens tijdsgebrek want we zijn aan het bouwen, enkel nog maar 1 keer fruitwijn verstookt via het principe van een Stripped Run. Dus geen voorloop, naloop etc .. maar gewoon de ketel opgezet en de temperatuur tot zo'n 98°C MAX laten lopen.
Nu zit ik hier uiteraard nog met het alcoholmengsel in een fles en weet nog niet goed wat ik er nu verder ga mee doen. Opnieuw verdunnen denk ik en dan het effectief gaan afstoken (voor, hart en naloop) met toevoeging van de gin-basket of gewoon puur houden en zien welke smaken ik nog terugvindt uit mijn fruitwijn.
Â
Ik zou zeggen ... DOEN .... schaf die T500 aan want het is echt een leuk produkt !
Â
Grtz