Meldingen
Alles wissen

Alternatief schroten - de klompendans

Pagina 1 / 3

Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het schroten is tot nu toe bij mij altijd een heel karwij geweest. Ik heb geen schrootmolen. Tot nu toe me beholpen met een staafmixer die is uitgerust met een hulpstuk om groenten te snijden. Best nog een heel gedoe en. Ruim een uur in de weer voor 4 kg mout met twijfelachtig resultaat en een oververhitte staafmixer, die ik uit voorzorg 2 maal 10 minuten in de vriezer heb moeten leggen om af te koelen....

Ik heb geen zin een hoop geld uit te geven aan een schrootmolen. Daar is ook geen uitdaging aan.  Er zelf 1 maken lijkt me best lastig. Ik vond een paar voorbeelden op het internet, maar daar werd ik niet heel blij van.

Diverse fora suggereerden dat je ook een deegroller kan gebruiken, maar degene die dat geprobeerd hebben, hebben dat idee snel laten varen: goed voor de spierballen, maar niet echt een alternatief voor de staafmixer.

Toen zag ik iemand opperen te schroten met een honkbalknuppel in een emmer en iemand anders dit dat een geweldig idee vond. De ouderwetse stampmethode dus. Dat leek er al meer op, maar evengoed krijg je het daar nog behoorlijk warm van. Leuk in de winter, maar meet die zomerse meimaanden van tegenwoordig nog niet helemaal wat ik zocht. Dit bracht me echter wel op een goed idee:

Waarom geen klompendans in een speciekuip…

Ik heb mijn vrouw om een paar nieuwe klompen gestuurd en heb dit ’s avonds geprobeerd...

Dit gaat wonderwel goed! kost helemaal niet veel moeite en je kan vrij grote porties in 1 keer verwerken waardoor je 4 kg mout in ruim een kwartier wegwerkt. Het is niet stampen, maar meer rollen van je voet om de gerstkorrels te kraken/pletten. De vliesjes blijven zoals het hoort mooi heel. Mijn nieuwe klompen heb ik na afloop afgespoeld en opgeborgen voor de volgende keer. Zo zal ik het voortaan doen…

Beantwoorden
37 reacties
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier nog wat foto's

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na het schroten

Detail

Detail 2

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag hier inmiddels mee gemaischt. Prima resultaat. Filteren met een hevelfilter ging ook super!

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit is geweldig ik loop mn hele leven op klompen en ben niet op dit idee gekomen, vorig jaar een schrootmolen gekocht shit. Perfect gewoon de gemoute gerst hoeft niet helemaal gedroogd te worden om het te kunnen schroten.kortom laten kiemen pletten maisen in gist ton gooien water erbij en gisten maar.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat een geweldig idee zeg. Een molen heb ik nog niet en mijn klompen staan bloemen in.

Zal wel een plankje  onder mijn schoenen worden, kijken of dat ook lukt.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met klompen gaat het denk ik beter dan met een plankje. Klompen zijn nl. iets rond van onderen. Daardoor krijg je plaatselijk een hogere druk dan bij een vlakke plank en je kan net als bij de draaiende walsen van een molen de zaden heel zachtjes pletten door de bal van je voet te draaien.

Ik loop ook mijn hele leven al op klompen. Op de 1e foto zie je mijn oude klompen naast de speciekuip staan. Omdat gebruikte klompen nogal zanderig zijn, heb ik voor dit doel nieuwe gekocht. Die zijn ook nog mooi droog en dus lekker hard van onderen.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gerst drogen hoeft inderdaad niet. De gerst koop ik trouwens bij de veevoerhandelaar. Dat is daar te koop als duivenvoer. 25 kg voor 11 euries.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Gerst zelf kiemen is heel makkelijk:

  • 4 kg een nachtje in een emmer onder water.
  • Afgieten en de gerst over 2 ovenbakplaten verspreiden. Je hebt dan een laag van ca. 5 cm dik.
  • Dit 2-3 dagen laten staan bij 15 - 22 graden en 1-2 maal daags even omscheppen, zodat de bovenste korrels, die anders uitdrogen ook vochtig blijven. Indien het te snel indroogt, met de plantenspuit wat water nevelen.
  • Na 1 - 2 dagen zie je de kiemen ontstaan. Na een dag of 3 (4 bij 15 graden, 2 bij 24 graden) haken die worteltjes al in elkaar en krijg je kluwen. Dan is de mout klaar om te schroten.
  • Op het internet zeggen ze dat je moet drogen (eesten) en dan de korrels op een zeef moet schudden om die worteltjes te verwijderen. Dat zou een bittere smaak geven. Dat doe ik allemaal niet. Van die bittere smaak heb ik nog nooit wat gemerkt.
  • In de duivengerst zit hier en daar een verdwaalde maiskorrel. Op 4 kg niet meer dan een handje vol. Die kan je eruit vissen. Onze kippen zijn er gek op. Maar meestal laat ik ze zitten. Het is zo weinig dat je er geen last van hebt.
Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

De speciekuip had ik trouwens al. Gebruik ik ondermeer voor het schoonmaken van flessen. Water met een beetje chloor er in. Flessen een paar uur laten weken en steriel zijn ze...

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niet alleen handig voor bier, wijn, whiskyflessen, maar een speciekuip is ook groot genoeg voor gistflessen...

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van de overgebleven bostel heb ik gisteren brood gebakken.

Oude kaas, pesto, olijven en een zelf gebrouwen wit biertje erbij... Heerlijk! 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Erg mooi om te zien. En ook erg herkenbaar trouwens. Groenmout laat zich inderdaad slecht schroten. Het drogen heeft alleen nut om het fijner geschroot te krijgen met normaal schrootmateriaal. En die bittere smaak is onzin. Ook de zogenaamde gras/komkommer smaak in het eindprodukt. Gewoon niet aanwezig.

Die verontreiniging met andere granen/zaden vind ik trouwens best fors. Heb nu Beyers uit België. Daar zit hoogstens nog een klein strootje in. 

Waar ik benieuwd naar ben is of je met deze methode alles eruit haalt wat erin zit. Spoel je na bij het maischen? Ik vond de beslagdikte al erg fors worden om een hoger Sg te krijgen. Ik overweeg een elektrische graanmolen te kopen hiervoor. Ik ga dan ook niet filteren over een filterbed.

Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Catrip, Ik kwam uit op een SG van 1038 (20 liter, 4 kg gerst). Dat viel me wat tegen dus ik heb om op 6.5% uit te komen nog wat suiker toegevoegd (SG 1048, inclusief spoelwater). Dat ik lager uitkwam dan verwacht, komt misschien omdat ik de nog vochtig geschrote mout 36 uur heb moeten laten liggen wegens andere werkzaamheden (het kiemen ging sneller dan verwacht en was woensdagavond al klaar ipv vrijdag).

Ik had de mout nog wel geprobeerd te drogen in de oven (24 uur bij 50 graden), maar dat was toch niet helemaal gelukt. Daarbij zijn natuurlijk wel suikers ontstaan die in die 36 uur standtijd iets aan het gisten zijn gegaan (de mout rook nog goed, maar wel een duidelijke CO2 lucht waarneembaar). Ik heb het gebruikt voor bier. Dus de alcohol die je daarvan krijgt is bij het koken wel verdampt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus mijn klompen hou ik in ere,zijn dus niet alleen gezond aan de voeten,maar ook goed voor te schroten?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?