Meldingen
Alles wissen

Diverse amateurs vragen


Berichten: 10
 Han
Topic starter
(@han)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dag,

Ben helemaal nieuw hier en het is wat onduidelijk hoe en waar ik mijn vragen moet droppen. Hier dan maar. Ik heb voor het eerst met mijn keteltje gestookt; 2 x nog wel, En allerlei vreemde vragen komen bij mij op. De tweede stook gaat met de verdunde eerste stook? ergens zag ik dat je dan tot 40% moet verdunnen. Als de eerste stook 48% is hoeveel scheutjes water (water of iets anders?) moet er dan bij? Dan heb ik misschien een niet-goed-werkende thermometer op mijn ketel, want bij 60 graden drupt het al en hij komt niet verder dan ongeveer 78 graden. Of klopt dat gewoon. Kan ik dat metertje ijken? Als je doorgaat met stoken wordt het alcohol % steeds lager. Klopt dat en waar moet je dan ophouden? bij nul of 10 ofzo? of moet de temperatuur dan lager? (ook weer ergens gelezen). En hoe lang ga je dan eigenlijk door. En dan die ketel; allemaal koper. Bij mij worden koperen dingen in huis na een tijdje groen. Vooral leidingen die droog staan. Gebeurt dat in de leidinkies van de ketel ook en wat moet ik dan doen? Nu heb ik een litertje destillaat van ongeveer 70-75% : verdunnen met water? en kan ik daar dan een smaakje aan toevoegen en waar vind ik die smaakjes? Stel dat ik het in een eiken vaatje wil gieten, dan lijkt het me dat dat vaatje helemaal vol moet zijn om enig effect op rijping te hebben. Kan ik zolang doorgaan met de boel in flessen te stoppen tot ik genoeg heb? Allemaal amateur vragen natuurlijk, maar misschien is iedereen dat wel eerst geweest en kan zich niet meer voorstellen dat er nog dombo's rondlopen die denken dat ze ook mee mogen doen. In de diverse filmpjes over succesvolle stooks rept niemand over deze prangende kwesties. Enfin, ik hoop op veel begrip en een paar antwoorden? Alvast bedankt.

Han Kooijman

Beantwoorden
7 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even kort door de bocht...

De tweede stook gaat met de verdunde eerste stook?

Ja, eerste stook verdunnen tot ongeveer 35%, niet te hoog anders is het gevaarlijk.

Als de eerste stook 48% is hoeveel scheutjes water (water of iets anders?) moet er dan bij ?

http://homedistiller.org/calcs/dilute

Bij 60 graden drupt het al ?

Klopt

Kan ik dat metertje ijken?

Niet nodig, stoken is gevoel geen wetenschap.

waar moet je dan ophouden?

Blijven proeven, (druppel op vinger) stoppen wanneer je de kwaliteit slechter vind worden.

Ketelgroen,

Een keer stoken met water en citroenzuur, daarna goed uitspoelen.

destillaat van ongeveer 70-75% :

Verdunnen met mineraalwater, of goede leidingwater, wat jij lekker vind,

Essences kopen is een manier, smaakje zijn verkrijgbaar in de Stookwinkel.

Eiken vaatjes:

Begin bij het begin en loop niet te ver vooruit, maak eerst eens een likeur ofzo van je

distillaat, en ga dan een stap verder, probeer per onderwerp je in te lezen, en stel vraag voor vraag, een heel verhaal wordt anders bijna een cursus.

Doe lekker rustig aan, het in het begin wat veel, maar je moet het als hobby zien en niet als even vlug wat maken.

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Han,

Het is juist hoor wat je zegt, iedereen is een keer begonnen als amateur, dus domme vragen bestaan er wat mij betreft niet.

Alles is al wel terug te vinden op het forum, maar soms is het ook niet makkelijk te vinden. Er wordt tussen de nuttige antwooden door ook een hoop lol gemaakt, wat het zoeken er niet makkelijker op maakt.

Verdunnen doe je inderdaad met gewoon kraanwater. Hoeveel er in moet kun je hier uitrekenen:  http://homedistiller.org/calcs/dilute  1 liter van 47% kun je dus 0,175 liter water bij doen en je hebt een vloeistof van 40% alcohol. dit kun je dus ook eenvoudig berekenen als je vloeistof 70 of 75 % is. Als je op het moment van verdunnen geen internet bij de hand hebt kun je ook zachtjes water toevoegen met je alcoholdobber in de vloeistof. Zorg ten aller tijde dat de vloeistof een temperatuur heeft van 20 graden. Anders zal je alcoholdobber afwijken van de werkelijkheid.

De thermometer heb ik je al over gemaild met uitleg dat je er niet veel mee kunt. Ze hadden hem in de fabriek achterwege mogen laten.

Hoe minder alcohol er nog in je ketel zit, hoe warmer je hem moet stoken om er nog alcohol uit te krijgen (dat is ook de reden dat je niets aan de thermometer hebt)

Een eiken vaatje hoeft niet perse helemaal vol te zitten. Maar je kunt ook rijpen op houtsnippers in een grote weckpot. Dat is veel voordeliger en sneller 🙂

Als je je alcohol terugverdund naar 40% en je wilt smaakjes toevoegen dan vind je bij stookwinkel heel veel smaak essences. Bij sommige likeuren moet nog wat suiker, bij sommige creames moet wat room. Dit staat op de flesjes aangegeven. je kunt ook de recepten bekijken op dit forum waarmee je bijvoorbeeld kruiden en vruchten kunt macereren (laten trekken) om zo de smaak in je drank te krijgen.

Wat betreft het onderhoud van je ketel, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik spoel zelf voor en na ieder gebruik de leidingen door met schoon kraanwater. Er vormt vanzelf een natuurlijke patina op het koper die niet in je drank terecht komt. Anderen spoelen met citroenzuur of met azijn, anderen gebruiken de voorloop van je drank als schoonmaakmiddel. Hier is op het forum echt heel veel over te vinden.

Over wanneer je moet stoppen met stoken bij een alambiek, er is een ongeschreven regel die zegt dat als het distillaat wat er uitkomt net zo sterk is als de stookwijn die je in de pot gedaan hebt dat je dan stopt. Maar wat ik je gemaild hebt over het maken van "cuts" komt op hetzelfde neer, maar dan stop je wanneer datgene dat er uit komt niet meer lekker is, en je dat dus niet in je drank wilt hebben.

Heel veel succes met deze leuke hobby en ik hoop je hier nog vaak terug te zien!

 

 

Beantwoorden
Berichten: 10
 Han
Topic starter
(@han)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je wel, misschien klinken mijn vragen wat haastig, maar zelf wil ik ook niet alles tegelijk, maar bij zo 'n eerste proefje komen al heel wat vragen op die je helder hebt beantwoord. Bedankt!

 

Beantwoorden
Berichten: 10
 Han
Topic starter
(@han)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heel erg bedankt voor je uitleg. Kan ik mee verder!

 

Beantwoorden
Berichten: 8
(@heidefiets)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

???

Ik begrijp t niet goed denk ik.

Na alles netjes nagelezen te hebben ben ik gestart.

Ik heb al roerend 4,5 kilo suiker in kokend water laten oplossen. Aangevult tot 12,5 liter vloeistof afgekoeld naar 25 graden en een half pakje afgewogen turbo gist erbij gedaan. 5 dagen laten bubbelen. Ik rook m goed en kon m ook door de ton heen horen. Tot vandaag laten klaren. Nu hang ik de alcohol meter erin en die geeft 0%.

Wat gaat er fout....

Of kan ik toch gewoon stoken in de Aqua Still en kijken of er alsnog wat alcohol in zit?

Ben in verwarring.

Dankjewel.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt waarschijnlijk je alcoholdobber er in gestopt. Deze is niet bedoeld voor je stookwijn maar voor je dsitillaat.

Als je zou meten met een vinometer zou je wel zie dat er alcohol is gevormd.

Je hebt gewoon een stookwijn met alcohol, dat is gewoon goedgegaan.maar weeg in het vervolg je turbogist niet meer af maar gebruik het hele zakje volgens de verhoudingen op het pakje. Het zakje bevat gist, voeding en hulpstoffen in de juiste verhouding. Dat splitsen kan de verhoudingen uit elkaar trekken. Nu is het goedgegaan maar een volgende keer komt de vergisting mischien niet eens op gang.

 

Voor nu, gewoon stoken dus! Succes!

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 8
(@heidefiets)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beginnersfout dus, verkeerde alcoholmeter.

Wat een opluchting. Ik ga er mee aan de slag.

Wat is dan wel een goede meter...

Dankjewel voor je snelle reply, ben weer positief.

groetjes

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?