Meldingen
Alles wissen

Appelpulp opstarten


Berichten: 43
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb vandaag zo'n 11 kg appels fijngemalen in de keuken machine (leuke klus trouwens telkens met 3 tegelijk in het staafmixer aanhangsel) Maar goed al met al een dik uurtje bezig geweest met het uitsnijden van de klokhuizen en het verpulpen enz enz.

Heb nog een liter of 5 water toegevoegd aan de 10kg overgebleven pulp en wil morgen de gist en eventueel suiker toevoegen.

Kan iemand wellicht wat informatie geven over de hoeveelheid toe te voegen suiker en de hoeveelheid bakkersgist?

Het zal zeker een poos blijven staan want moet mijn stookketeltje nog verder af maken.

Beantwoorden
3 reacties
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zet de pulp net onder water en net als anders een 25 liter ketel 70 tot 100 gram bakkersgist .
Waarom suiker bijvoegen ?
Niet nodig .als je suiker bijvoegt krijg je alleen meer alcohol maar ook verdunning en verslappen van smaak .
Denk ook om ph !
Maar wat is een poos staan?
Als vergisting voorbij is moet je binnen enkele dagen het afstoken!
vers werken voor goed resultaat !
Ga uit van 3 weken vergisten voor gemak .
Dat is 21 dagen gisten + als je goed resultaat wenst dag of 3 a 5 .
Dat is bijna 4 weken om ketel af te krijgen .
Dat moet makkelijk lukken .

Beantwoorden
Berichten: 43
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik ging uit van 3 tot 6 weken om de ketel af te krijgen. Dat moet op zich makkelijk lukken heb een 15l koperen boiler staan en een RVS reflux riser hier van het forum. Het enige wat ik feitelijk moet doen is een verloopflens maken om die twee te koppelen. Daarvoor heb ik ook al een stukje RVS plaat liggen.

Suiker toevoegen was omdat ik her en der gehoord/gelezen had dat dat beter zou zijn om een wat hoger percentage te halen. De appels zijn overigens vers uit de tuin geen bespoten meuk van de supermarkt.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vers geplukte appels eerst laten staan, toch. Heb net 40 kg gekregen, vers geplukt. Hoelang moet je ze bewaren alvorens te verwerken tot stookwijn?  Dat weet jij zeker Robbert.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?