Als het later na het persen nog steeds leeft laat ik het zo. Zo gaat dat bij de "echte" Calvados ook.
Anders gooi ik er een zakje Champagnegist doorheen.
Wordt echt spannend! Hahaha, Walt Disney voor ouwe zakken!
Foto's zijn weer geupdate
Als ik het nu achteraf vergelijk met de sapcentrifuge vind ik dat dit sneller is en minder troep geeft. Het raspen gaat heel erg snel en de enzymenbehandeling gaat vanzelf en is na 2 a 3 uur wachten al klaar.
bij een sapcentrifuge moet je alles heel klein snijden en steeds de prut er uit halen wat veel tijd kost.
Als je een draaipersje hebt is je opbrengst mischien iets groter, maar ik kan deze manier echt van harte aanbevelen, ook voor grotere hoeveelheden.
Voor wijn doe ik het altijd met met de stoomontsapper.
Nadeel is dat je dan geen puur sap hebt.. maar bekom wel elk jaar een lekkere wijn van een 14%..
Dit is inderdaad een mooi alternatief.. Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest om 35 KG pruimen te ontpitten ... was geen pretje .. En een aantal malen in mn hand gesneden )-:
Volgende week kan ik 2 perenbomen leeg roven .... Wat is wijsheid .... Inderdaad met een rasp ? Of zal ik stoomextractie eens proberen . Heeft hier iemand ervaring mee ? Hoeveel sap zal dit geven van peren ?????
Grz Jack
Als de peren goed rijp zijn valt er bijna niets meer te raspen, zelfs de sapcentrifuge spuugde alleen maar drap bij mij omdat het vruchtvlees zo zacht is. Ze waren normaal rijp, niet overrijp.
Je kunt het beste het klokhuis er uit steken en alles klein snijden. Dan ook pecto enzymen erbij. Je krijgt zo vanzelf een scheding tussen sap en droge stof dat naar de bodem zakt.
Zo heb je het meest pure sap.
Als de peren nog een beetje stevig zijn zou je het wel kunnen raspen.
Ik heb zelf geen ervaring met de stoomextractor, ik weet ook niet hoeveel water daar meekomt in het sap.
Het appelsap staat nog lekker te gisten. Het gaat niet heel hard, of dat lijkt zo door de enorme leegte boven de most. Ik heb immers maar 10,5 liter in een 32 liter vat zitten. Het waterslot gedraagt zich in ieder geval niet als een mitrailleur.
De geur uit het waterslot ruikt wel heel lekker. Ik kan bijna niet wachten om deze uit te stoken. Toch wacht ik hier nog een weekje mee.
Jan ... Stook jij deze in een alambiek ?????
Jazeker, een gewone koperen alambiek. Bij het kirsch topic kun je hem zien..
Van appels word heel lekker zeker als je hem een tijdje laat staan dan ruik en proef je appels,ik maak er niet zoveel werk van ik snij het klokhuis er uit kiep het in een ton laat het een tijdje staan tot ze wat zachter zijn en ga er met mijn mixer doorheen gist en suiker en wachten,hahaha.gr.?Chris.V.
Ik kan 100kg appels krijgen voor 25euro..
Nu twijfel ik om ze in de stoomontsapper te steken of zoals de manier hierboven..
Ik zou dan rond de 50l sap moeten hebben.. 25 voor wijn en 25 voor te stoken haha
Hoi Jens,
Hoeveel past er in je stoomontsapper en hoelang duurt het voor je dat ontsapt hebt? 100 kilo is best veel.
Als je de enzymen gebruikt zou je eigenlijk nog een draaipersje moeten hebben. Die kun je in nl huren, wellicht in belgie ook? Dan krijg je makkelijker al het sap uit de pulp.
Zijn het zoete appels? Dan zeker doen!
Goh, rond de 5kg zou ik denken.. en een kwartiertje per mand denk ik..
Is dat zo een zakje enzymen dat ik van jou heb? anders ga ik ook gewoon raspen.
Een kwartiertje valt mee, ik dacht dat je er wel een uur mee kwijt zou zijn. Ik heb zo'n ontsapper nog nooit gebruikt.
Ik weet even niet meer welke jij hebt, maar de enzymen die jij nodig hebt staat pectolase op.
Je hebt dan per 25 kilo 1 zakje nodig. Dat lijkt erg weinig maar het werkte fantastisch zoals je hierboven kunt zien.
Maar ik heb de restanten dus uitgeknepen in een filterzak, en dat kost behoorlijk wat spierkracht hoor. je haalt een beter rendement als je dat kunt persen.
Het voordeel hiervan is dat er geen water bij zit, je hebt dan echt puur sap. Dan proef je er na het stoken ook veel meer van terug. Water en suiker toevoegen doet altijd afbreuk aan de smaak van je uiteindelijke distillaat.