Meldingen
Alles wissen

Appels of ander hard fruit ontsappen met Pectolase Enzymen stap voor stap

Pagina 3 / 8

Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Staat het bij jou nog te gisten? 

Ben een beetje aan het twijfelen aangezien het ook kleine en nog veel groene appels zijn.. die zijn meestal redelijk zuur hé.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee, het is zelfs al aan het klaren.

Groen is inderdaad vaak minder zoet. Je moet er eens heen gaan met je refractometer en een stukje op je refrachtometer uitknijpen. heb je een refractometer voor je wortsuiker? Dan kun je die daar ook voor gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nope, enkel eentje voor alcohol tot 80%. Moet me er nog eentje aanschaffen :p

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan gewoon eens proeven, smaken ze zuur dan zijn ze dat ook 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben trouwens van plan dit weekend alles te gaan afronden, ik ga de kirsch afstoken en deze appelmost. Eens kijken wat ik daarmee ga doen. Ik denk dat ik hem lekker blank laat en in een flesje stop als een gewoon goede verse Eau de Vie 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gisteren de kirsch afgestookt, en nu zou eigenlijk het vergiste appelsap moeten gebeuren.

Maar ik heb een flesje afgetapt en hij is als appelwijn al heel lekker. Ik denk dat ik hem laat als appelwijn. Er zit niet heel veel alcohol in, 8% volgens de vinometer. Dit komt bijna overeen met mijn berekende 7,7%. De stookopbrengst is dus ook heel laag als ik dit ga doen. 

Hij is droog, smaakt naar appel, er had iets meer smaak aan mogen zitten maar hij is wel lekker. En ontzettend snel helder! Nu een fles de koelkast in, vanmiddag lekker in het zonnetje met een appelwijntje!

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kon het niet laten en heb het toch maar even door de alambiek gejast. Zoals verwacht een niet erg hoge opbrengst. In een keer fijnstook gedaan vanaf 8%. Resultaat 1,5 liter van precies 40% (dit zonder aanlengen met water)

 

Ik heb er een handje houtsnippers bijgedaan en de kleur komt er al direct in.

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ziet er heerlijk uit!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dankzij de snippers 🙂

Nu een tijdje laten staan zo, hoop dat het lekker wordt! Het zijn toch 2 wijnflesjes vol.

Opbrengst was meer geweest als ik hem volledig had gestript, maar dan was het te weinig voor een fijnstook. Vandaar in eens de fijnstook gedaan. Iets meer verlies maar wel minder werk 🙂

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Smaak je hier alvast de appels in? Mijn watermeloen tot nu toe nog niet. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je proeft het wel, het is niet zo dat als je niet weet wat het is je kan zeggen dat het naar appel smaakt. Het blijft een eau de vie.

 

De volgende keer als je watermeloen gaat vergisten kun je het beste puur watermeloen gebruiken en dan zonder water. Dan komt de smaak al veel geconcentreerder in je stookwijn terecht. Als je opzoek gaat naar goedkoop fruit moet je zorgen dat je aan het einde van een marktdag bij de groente en fruitkraam bent. Dan is alles in de aanbieding en kun je nog wel eens bieden op een krat heel rijp fruit 🙂

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja, dat is voor de volgende keer. eventueel de watermeloen eerst wat leegknijpen haha :p

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klaar voor de start

Een appelbadje in promo bij AH ik heb gelijk alles meegenomen 18 kg in tot morgen verwerken en een zakje pektolase toevoegen .Ga het een paar dagen laten trekken uitpersen en op champagne gist zetten 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mijn ervaring is als je gestookte van appels een tijdje laat staan je echt wel proeft dat het van appels is en heel lekker,ik denk dat het ook zo is met wein van appels dus,niet direct naar die fles grijpen effe geduld.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag de appeltjes geraspt naar Jan zijn voorbeeld ,ik ben er toch eventjes mee bezig geweest ipv 18 kilo was het 21 ik was nog een zakje vergeten 🙂 .Ik heb er pecto  enzymen bij gedaan en goed gemengd met wat warm water niet te veel want in de appels zat veel sap ,dit kan alleen maar goed komen .Het vat zit vol pulp tot het 21 liter streepje op de foto zonder enzymen en water .Ga morgen alles zeven en op champagne gist zetten 

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?