Meldingen
Alles wissen

Appels of ander hard fruit ontsappen met Pectolase Enzymen stap voor stap

Pagina 8 / 8

@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Appelsap van appels van onze eigen boom,. Is al best aan het bubbelen (vergisten).

eind september stoken?. Groet, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klinkt wel als een goede optie, is er enige prijsindicatie bekend? 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Dutch, prijzen staan op de homepage. Verhuur appelvreter.

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi filmpje Jan. Duidelijke uitleg.

 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag 22 kg appels, Elstar, van Lidl verwerkt.Ze waren in de aanbieding voor €0,79 de kilo. Ik heb ze geraspt, maar helaas bleek de rasp wat oud. Duurde dus onnodig lang. Geen probleem, want ondertussen stond de T500 een roggebroodstookwijntje te verwerken. Ik heb van de ap( pels 20,5 kg over gehouden.De PH van de stookwijn was ergens in de buurt van 3. Wat aan de zure, denk ik. Met backing soda dit euvel verholpen.

Champagne gist erop, dat eerst een half uurtje is geactiveerd in " eigen sap" en hup maar.

Na een uurtje of twee komen nu de eerste bubbels door het waterslot. Ik wil de pulp in een kussensloop meestoken in de T500 met copperdome. Laatst ook met pruimen gedaan en geen probleem. Ik ben benieuwd. Dit is batch 12. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk om te volgen Gercok. Ik had appels gekregen, deze heb ik in vieren gedaan, klokhuis eruit, even gekookt en in het vat met bruggenman gist. Ben nu op vakantie maar de buurvrouw vertelde dat het heftig bubbelt.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na 1 nachtje staat de emmer lekker te bubbelen . De "dames" zijn rustig doch gestaag bezig het felbegeerde sap te produceren. Ik ben benieuwd waar we uit gaan komen. Het ruikt in ieder geval lekker boven het waterslot. Is ook wel eens fijn. Hier staan de emmers in de keuken. De generaal klaagt gelukkig niet meer. 

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

heb nog een hele stapel pruimen liggen iemand enig idee hoe ik deze gemakkelijk kan verwerken?

 

Beantwoorden
Berichten: 20
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey DutchGold. Ik heb deze simpelweg ontpit en gekneusd, of heel ruw gesneden. Beetje water erbij en kort gekookt of gepasteuriseerd om bacteriën en aanwezige gisten te doden. Gewacht tot de massa terug onder de 50°C was en dan een zakje pectolase erbij gedaan. Dit een paar dagen laten staan in een afgesloten gistingsemmer. (Niet té lang, anders heb je kans op schimmelvorming zoals ik deze zomer had. Door tijdgebrek 2 weken laten staan ofzo. Deze beperkte schimmel liet zich wel heel makkelijk afscheppen.)

Je ziet de structuur van het nog aanwezige vruchtvlees dan echt veranderen. Dan alles door een kookzak gefilterd en het laatste vocht uit geperst tot je enkel een droge, bijna smaakloze perskoek over houd in de filterdoek. Van 4 kg vruchtvlees (ontpit) hield ik slechts 220 gram droge vaste massa over. Ik heb nadien nog de pitten gekuist en laten drogen in de oven. Dit om deze zeer binnenkort op een deel van het destillaat te laten trekken. Volgens verschillende recepten is dit de manier om echte 'slivovitsj' te maken, maar dat is je eigen keuze.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schimmelvorming kun je grotendeels voorkomen door ph te verlagen .
De ph waarde aanhouden die voor het gebruikte gist optimaal is .

gebruik van pitten kan zeker smaak typering bevorderen . Hou wel rekening met de hoeveelheid die je gaat hergebruiken i.v.m de hoeveelheid cyanide in pitten .
En looizuur niet te vergeten .

Beantwoorden
Berichten: 20
(@thomasr)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert, ik heb gisteren de ruwstook van de pruimenwijn gedaan.
Wat zou je voorstellen m.b.t. cyanide in pitten? De pitten niet breken, maar zo laten trekken? Of gewoon niet te veel gebruiken? Een bepaald recept zegt de pitten te laten trekken op een deel van de fijnstook, en daarna deze te mengen met de rest. Een ander zegt om de pitten te laten trekken op de ruwstook, en deze daarna verder af te stoken (pitten niet in ketel).

En looizuur toevoegen om slivovitsj smaak te bekomen? Of zit dit ook (in grote mate) in de pitten, en moet ik er mee oppassen?

Beantwoorden
Pagina 8 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?