Waarom ga je eerst zeven en dan op gist zetten?
Is het niet beter om alles te vergisten en daarna pas te zeven?
Groet, @ndré
Ja Jan zegt dat je dan gistsmaak in je stookwijn kan hebben
Oké, ik laat alles altijd gewoon mee vergisten, heb geen last van bijsmaakjes.
Goed laten uitgisten!
Groet, @ndré
Ja dat kan ik ook doen natuurlijk he dan heb je misschien wel wat meer alcohol
Dit is zeker een mogelijkheid!
Waarom ik het niet doe, het vruchtvlees wil je graag kunnen uitpersen voor een maximale opbrengst. Als het nog niet is vergist gaat dit heel goed. Ga je alles meevergisten dan zal al het gist residu bovenop het appel vruchtvlees terecht komen en dan wil je niet meer persen. Dan kun je alleen nog netjes afhevelen zodat de gistlaag niet meekomt.
Wacht je lang genoeg dan zakt alles wel goed naar de bodem en hoef je niet meer te persen. Maar je moet wel altijd proberen te voorkomen dat er gist in je stookwijn komt. Dat is echt zonde van je mooie appelsmaak.
Veel succes!
YEP 😉
En, een goed resultaat met de enzymen?
Ik ben benieuwd hoe het na 1 dag is, ik was met een paar uur al gaan persen.?
Na toch wel twee uurtjes raspen had ik 21liter appelrasp die heb ik aangelengd met twee liter warm water en twee zakjes pecto enzymen omdat het toch wel een hoop appel was dacht ik ik neem maar twee zakjes want er zit inderdaad heel weinig in .Dat heb ik goed gemengd en een nacht weggezet op een warmhoudplaat die ongeveer 25 °C aanhoud.Gisteren de emmer open gedaan en een brij( pap)van 21 liter. Als ik daar gist op strooi ga ik veel te weinig kunnen afhevelen daarom toch maar besloten om de brij in een kookzak uit te persen wat heel goed ging. resultaat 18 liter mooi appelsap en zere handen 🙂 Daar een kilo dextrose en een zakje champagne gist bij gedaan .Nu vandaag is het waterslot rustig aan het bubbelen.
Die zere handen had ik ook, maar 18liter is een mooie opbrengst hoor.goed dat je voor dextrose bent gegaan!
Yep en bruine vingernageltjes hi hi dat hebben we er wel voor over voor het resultaat 🙂 jamie jamie
Wordt vervolgd
Ik stook alles mee ik pers niets uit ik gooi alles in een zak en gooi die in de ketel in de drab zit ook alcohol en het komt de smaak ten goede ik moet wel zeggen ik rasp ze niet ik haal het klokhuis er uit gooi ze in een vat en laat ze een paar dagen staan word het wat zachter en mix ze met mijn boormachine ,ik proef daarna als het wat gestaan heeft heel goed appel.gr.??Chris.V.
Was ik ook zinnens maar moet nog eerst vergisten. Wat met de gist die inderdaad bij het klaren op de appel komt te liggen. Krijg je dan geen slechte smaak na het destilleren???
heb vandaag 20kg appels (12kg rechts streeks van de boom en 8kg uit de winkel) geraspt en verwerkt. Heb net als de topic starter dit een 4 uurlaten staan met Pecolase enzymen er door heen gemixt op 1 liter lauw water. Heb zonet alles uitgeperst en hield tot mijn verbazing maar 7,5 liter sap over 🙁 :(.
Volgens de meeting zou het na de vergisting ongeveer 7/8% alcohol moeten bevatten. Zal van de week kijken hoe het vergaat.
Ik heb nog nooit pecolase enzyme gebruikt,appes fijn maken gist er bij ( ik gebruik altijd bakkersgist verse.) event.suiker.laten vergisten geen klaringsmiddelen,uitgegist pulp in zak meestoken bezinksel ligt op de bodem en stoken.gr?Chris.V.