Ik heb dextrose suiker en fermentis c70 en gistvoedingszout en een vergistingsvat van de stookwinkel van 30 liter welke verhoudingen kan ik het beste aanhouden?
En moet er ook citroenzuur bij?
Hoi Figaro,
Deze vraag geeft meestal een aantal verschillende antwoorden afhankelijk van wie je de vraag stelt.
Mijn duit in het zakje;
- 6 kilogram dextrose suiker
- 8 a 10 gram Fermentis C70
- Aanvullen tot 25 liter, je moet wat ruimte bovenin vrijlaten voor tijdens de vergisting
- Citroenzuur doe ik zelf meestal een theelepel of twee erbij, sommigen gebruiken dit ook om de suiker te inverteren maar dat is in jouw geval met de dextrosesuiker niet nodig. De citroenzuur levert een iets lagere p.H. op en dat is gewenst.
Gistvoeding volg ik de verpakking
heel vriendelijk bedankt
Graag gedaan en succes ermee.
De gist hoeveelheid is minimaal Alchemist !
C70 is ook een Saccharomyces cerevisiae .
Zo snel mogelijk door de aerobe fase heen laten gaan door high pitch geeft beter resultaat .
minimaal pitchen geeft een grotere tijd van verminlderen van cellen en daarbij vervuiling
T us beter om met meer cellen te beginnen
20 gram per 25l is beter !
Te hoog pitchen zullen strengen ontstaan maar dan zit je al ruim boven 5 voudig hoeveelheid.
( Wanneer je bang bent voor overborrelen ( spugen) de gist ketel eerste dag open houden met een doek afdekken of lager vullen )
okee dank je Robbert
jonge jonge wat een verschil met die turbogisten het gisten duurt wel een stuk langer maar dat is het wachten waard ,een veeeeel betere smaak
Blij om te horen dat het bevalt ??
dus Robbert als ik het goe begrijp
met dextrose suiker 20gr C70 gist
en met gewone suiker doe je dacht ik 50-70gr C70 gist