Meldingen
Alles wissen

Beste verhoudingen met dextrose suiker voor stookwijn


Berichten: 127
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb dextrose suiker en fermentis c70 en gistvoedingszout en een vergistingsvat van de stookwinkel van 30 liter welke verhoudingen kan ik het beste aanhouden?
En moet er ook citroenzuur bij?

Beantwoorden
9 reacties
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Figaro,

Deze vraag geeft meestal een aantal verschillende antwoorden afhankelijk van wie je de vraag stelt.

Mijn duit in het zakje;

  • 6 kilogram dextrose suiker
  • 8 a 10 gram Fermentis C70
  • Aanvullen tot 25 liter, je moet wat ruimte bovenin vrijlaten voor tijdens de vergisting
  • Citroenzuur doe ik zelf meestal een theelepel of twee erbij, sommigen gebruiken dit ook om de suiker te inverteren maar dat is in jouw geval met de dextrosesuiker niet nodig. De citroenzuur levert een iets lagere p.H. op en dat is gewenst.
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gistvoeding volg ik de verpakking

Beantwoorden
Berichten: 127
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

heel vriendelijk bedankt

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Graag gedaan en succes ermee.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10621
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gist hoeveelheid is minimaal Alchemist !
C70 is ook een Saccharomyces cerevisiae .
Zo snel mogelijk door de aerobe fase heen laten gaan door high pitch geeft beter resultaat .
minimaal pitchen geeft een grotere tijd van verminlderen van cellen en daarbij vervuiling
T us beter om met meer cellen te beginnen
20 gram per 25l is beter !
Te hoog pitchen zullen strengen ontstaan maar dan zit je al ruim boven 5 voudig hoeveelheid.

( Wanneer je bang bent voor overborrelen ( spugen) de gist ketel eerste dag open houden met een doek afdekken of lager vullen )

Beantwoorden
Berichten: 127
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

okee dank je Robbert

 

Beantwoorden
Berichten: 127
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

jonge jonge wat een verschil met die turbogisten het gisten duurt wel een stuk langer maar dat is het wachten waard ,een veeeeel betere smaak

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Blij om te horen dat het bevalt ??

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dus Robbert als ik het goe begrijp

met dextrose suiker 20gr  C70 gist 

en met gewone suiker doe je dacht ik 50-70gr  C70 gist

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?