Meldingen
Alles wissen

Catnip's druivenstook; vragen over zuiverheid en het uitsmeren van fracties


Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

Beste forumleden,

Deze zomer heb ik wijn gemaakt, ook om een deel daarvan op te stoken. Na twee keer een ruwstook in mijn 5 liter alambiek ben ik overgegegaan naar een fijnstook. Om de ketel goed te vullen en achteraf niet onnodig te verdunnen heb ik gewerkt volgens het 1,5 keer destilleren principe. Terwijl ik hiermee bezig was ontstonden er een hoop vragen over het maken van fracties.

Wat is eigenlijk het volumeaandeel van de "ongewenste" stoffen? Hetgeen wat je in de voor/naloop wilt verwijderen? (Ja dat ligt aan de wash/mash 🙂 Wellicht weten de refluxkolom gebruikers hier wel het antwoord op.

Wat zijn jullie ervaringen met het uitsmeren van de fracties bij 1,5 x destileren? Het lijkt me dat deze methode juist minder exact is om bijvoorbeeld het begin van de middenloop te bepalen. (Ik kreeg al heel snel foezeltjes door, ruim voordat ik het verwachtte)
Anderzijds, het lagere Abv zorgt er wellicht voor dat sommige foezels beter waarneembaar zijn?

Ik zou dus graag een middenloop willen hebben van rond de 40-50% waarbij de fracties nog goed waarneembaar zijn. Ik zie een verband tussen het ABV en het smeren van de fracties. Wat denken jullie wat het effect is op het ABV en het smeren van de fracties door de volgende factoren.(m.u.v. het Abv van de stookwijn)

-refluxvermogen alambiek
-volume van de inhoud van de ketel
-stooksnelheid (ik stook met elektrisch kookplaatje op laag vermogen)

Ik weet het, een hoop vragen. Catnip meldt zich weer eens. Alvast bedank voor de reacties.

groeten Catnip

Beantwoorden
10 reacties
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog even de gegevens:

9 liter rode wijn, Abv 8% --> 2.8 liter ruwstook van 35% . Ruwstook aangevuld met 1.2 liter wijn tot 4 liter voor fijnstook van ongeveer 25% .
Opbrengst =1.85 liter van 57%.
600 ml middenloop gehouden van 67 % (lichte kokosgeur)

1. Voorloop 50 ml 80%
2. Voorloop 100ml 76%
3. Voorloop 100 ml 70%
4. Voorloop/middenloop 100 ml 68% (licht spiritus luchtje aanwezig)
5. Middenloop 200ml 68%
6. Middenloop 200 ml 68 %
7. Middenloop 200 ml 65% (eerste foezel waarneembaar)
8. Midden/naloop 200ml 60% (foezels ruim aanwezig)
9. Naloop 200 ml 50 %
10. Naloop 200 ml 45%
11. Naloop 100 ml 35%
12. Naloop 100 ml 29 %
13. Naloop. 100 ml 24%
14. Einde stook. (Duurde te lang)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het 1,5 x distileren is een oude methode die je gebruikt om kleuring en smaak uit maceraat toe te voegen aan een gestookte drank . je gebruikt dat niet in een eerste stook .
dranken op basis van kruiden trek je eerst op 92 -96 procent alcohol . dan stook je een deel en voegt na de stook de rest weer toen
( zaterdag doe ik dit met 21 liter Absint . waarvan ik
15 liter zal stoken en daarna 6 liter maceraat terug bijvoegen . zo stook je hoog percentage terug en minimaal smaak verlies)
Er is geen vast percentage aan ongewenst of gewenst .
Dat hangt af van kwaliteit van jou basis brouwsel en smaken die je wil elimineren.
bij hoog percentage is er minder toegevoegde stoffen aan alcohol dan lagere percentages .
ik voorloop kom je inderdaad vluchtige stoffen als acetaten tegen ( het spiritus luchtje )
bij 55 gr begint meestal al de voorloop te komen , bij 78,3 graden de schone alcohol . dus hiervoor is het percentage laag en vervuilt .
De omdat acetaten en methyl ook lichter dan water zijn meet je hier voor die 78,3 wel iets maar dat bevat weinig puur ethanol maar bindingen . Dus boven 78,3 punt zal je ook ineens meeste smaak veranderingen krijgen .
door vooraf de drank die je wil maken eens te hebben ervaren kun je hier proeven waar de onaangename smaken verdwijnen
en wat te behouden en wat voor de struiken is .
wanneer alcohol percentage hoog blijft en smaakvol is jou bestnat wat je wil .
Daarna gaan alcohol percentage dalen en temperaturen omhoog .hierbij komen nieuwe fracties vrij . minder alcohol meer andere stoffen .
Ook hier hangt het puur van kwaliteit af waar je gaat scheiden .
dit is ook niet in percentage of temperatuur moment exact te bepalen .
Het scheidings moment vond je dus op geur , smaak , helderheid van de alcohol .daar waar onaangenaam wordt stop je .
De rest naloop kan dus ook tussen de struiken .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Robbert voor het uitgebreide antwoord. Ik heb veel aan je posts. Het 1,5x keer destileren zoals ik bedoel is zoals in de volgende topics:

https://www.stookforum.nl/thread/15-x-destilleren/

https://www.stookforum.nl/thread/destilleer-anderhalf-keer/

Niet zozeer macereren dus. Meer bedoeld om niet onnodig te verdunnen en smaak te verliezen.  Nu weet ik dat er geen vast percentage is van ongewenste stoffen maar ik hoopte op een richtlijn. Niet elke vergisting loopt hetzelfde want ik zag met mijn schijbaar schone koud vergistende wijngist al een bijzonder hoog aandeel in foezels in de naloop. 

Ik proef goed vind ik van mezelf dus misschien ben ik zelfs te kritisch over mijn cuts/fracties.

Begreep ik dat jij alles wat je niet wilt houden gewoon weggooit? Heeft dit te maken met jouw ervaringen over het opnieuw destilleren van voor-en naloop?

Groeten Catnip

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat 1,5 x distilleren is in principe hetzelfde . het gaat om het bijvoegen van het deel waar de smaak vol in voorkomt in vezels foezels oliën enz .
Het distillatie deel is het concentreren van de oplossing in de alcohol zelf .
Het is een zeer oude methoden
wat heel belangrijk hier is de kwaliteit van de drank . het terug te voegen deel moet zelf ook zuiver zijn in smaak .
Het maken van fracties is iets wat lastig is .
je moet dat punt van scheiding juist vinden . te laat of te vroeg kan zeer bepalend zijn voor eind product .
Ik denk niet dat je kritisch bent .
Misschien nog wat onzeker ( sorry als ik dat zo zeg )
Gewoon vertrouwen op het puntje van je tong en het komt vanzelf .

Voorloop bewaren en hergebruiken is concentreren van veel vluchtige stoffen die je sowieso niet wil .
o.a. Methyl - methyl acetaat - ethylacetaat .
Voorloop is voor grootste deel wat voor 78,3 graden ( ethyl ) komt . bij de eerste milliliters van de ethyl die komt hangen veel zuren nog aan . Dus hoeveelheid echte ethyl is de moeite niet .
Dus gewoon niet meer gebruiken .
Naloop alcohol is prima te reinigen maar is in alcohol percentage per volume vrij klein en totale volume van de naloop is te weinig om een ketel voor op te stoken . Ik vind dat de moeite van het zuiveren niet .
Dan zou je eerst over een langere periode alles moeten bewaren meer werk van dan een jarrycan te vergisten voor gewoon nieuw product .
Ik maak mijn distillaat hiervan gebruik mijn bestnat / ziel / hart . de rest is bijproduct .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wederom bedankt voor duidelijke antwoord. Ik lees me veel in op het onderwerp maar vind niet altijd het antwoord. Wanneer ik dan ga destilleren komen er vanzelf weer nieuwe vragen en antwoorden. Heel veel ervaring (in jaren) heb ik inderdaad niet, dat mag je best onzeker noemen. Maar ik stel graag vragen en houd wel van een uitdaging. Eigenlijk wel blij mee dat het niet allemaal zo gemakkelijk gaat, dan maakt het juist interessant.

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van vragen leer je meer dan thuis zelf steeds vastlopen In dingen waarvan je geen oplossing vind .
Als iets niet wil gaat de lol eraf . en dat moet niet . Er is zoveel leuks te doen in deze hobby .
Ik had vandaag hier een andere beginner stoker bij mij terwijl ik hier bezig ben met maken van Absint .
Ook hij zat met vragen over voorloop ziel en naloop en maken van scheidingen , methyl , stook temperaturen
Heeft met mij mee gekeken , geproeft en geroken .
En is hem ook door dit sneller dingen duidelijker geworden .
En heeft nu meer enthousiasme .
Ervaring komt vanzelf .
Trouwens ik zelf na 40 j bijna dit te doen kom ik ook nog nieuwe dingen tegen .
Probeer die moderne drankjes .
gewoon leuk.
( ik kom wel steeds bij de traditionele terug )
Ik weet niet waar je woont maar je bent welkom om ook eens hier te komen proeven . .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@andere forumleden: excuses voor de eenzijdige dialogen

@ Robbert, heb je een PB gestuurd.

 

gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als mensen niet reageren, wil het niet zeggen dat het niet interessant is.

Ik leer veel van lezen, en ben nu ook weer een stuk wijzer geworden, dus excusses zijn niet nodig.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

catnip heb je mijn bericht terug ontvangen ?
mijn Email account werkt niet altijd even goed .
Mijn whatsapp is als mijn 06 19631919 .
gr Robbert

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ william, ik lees zelf ook meer dan dat  ik reageer, dus daarom bedankt voor jouw reactie.

@Robbert, heb je een WhatsApp berichtje gestuurd 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?