Meldingen
Alles wissen

Destilleer Anderhalf Keer

Pagina 2 / 2

Berichten: 191
 ScS
Topic starter
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je het recept al een keer eerder gemaakt want dan kan je het verschil gaan proeven. Een verdeling is wat je zelf er van wilt maken, kan soms een litertje schelen wat het nog beter kan doen smaken.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, dit is zelfs pas de derde keer dat ik stook dus helemaal spannend. Ach een litertje dat maakt me niet zo uit. Het gaat me om de geuren en smaken. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kijk dat is wijsheid ! niet bang zijn om wat alcohol te verliezen .

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
Topic starter
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat niet om een litertje te verliezen, litertje meer kan voor meer smaak zorgen of litertje minder de geur... of andersom. Je moet ergens een 'start smaak" hebben om het beter te kunnen maken. En soms betekend dat je een complete stook hebt verkl**t...... en dan gaan we gewoon weer opnieuw beginnen. Alleen dat maakt het stoken al leuk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Distilleren is niet wat wachten op zoveel mogelijk alcohol maar i.d.d. een goede scheiding maken in wat je wil behouden en wat je niet gebruikt ( voor de struiken )
Iedereen zal in begin dit wat lastig vinden .
Neem daarom de tijd en blijf in de buurt .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik doe dit, maar net ff anders, dan dat beschreven staat. Ik ga bij de tweede stook pas vanaf ong. 70% opvangen voor wat ik ga drinken, dit tot ong. 40% alles er boven en onder gooi ik bij de volgende stook van zelfde inhoud. Dit of bij eerste of tweede stook.
Werkt prima voor me. Ik hoef weinig terug te lengen en houdt flink smaak.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook nooit alleen op percentage .
Scheidingen maak ik op begin hart en eind hard .
De rest gebruik ik niet . zo bij voegen bij een andere stook betekend dat ik groot deel van wat ik eerst niet wilde weer bij sta te voegen . opstapelen van " vervuiling "
En restanten schoon stoken is niet moeilijk maar dubbel werk met te weinig rendement .
Bij elke nieuwe aanmaak begin ik met vers nieuw materialen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

p.s. rest materiaal uit vorige stook bijvoegen wil niet zeggen dat je daar in her stook toch alle " vervuiling" uit kwijtraakt . Er zijn in oude voorloop en naloop resten weer extra stoffen die zich kunnen binden of als katalysator fungeren en juist bindingen doen gebeuren waardoor je stoffen krijgt die je niet zo makkelijk weer kwijtraakt .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ook niet alleen op % maar ervaar dat het smaakprofiel dat ik wil meestal rond de 70% begint en rond de 40% weer eindigt. Soms iets eerder, soms wat later.
De voorloop gaat bij de tweede stook het methylvat in en wordt gebruikt om de bbq mee aan steken.
De verre naloop bewaar ik ook niet ivm de te rauwe smaak. Maar alles wat tussen de voorloop en het hart en de hart en de verre naloop zit bewaar ik voor de volgende ronde.

Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

tussen 70% en 40% is meer smaak volume dan bij hogere percentages vrij logisch . Wanneer je percentage zakt in alcohol loopt temperatuur in ketel op en komen er meer stoffen mee en smaak vrij .
Zoals jij het beschrijft met voorloop / hart en naloop scheiding is samen spel en gewenning aan type ketel
Elke ketel heeft ander karakter en hoe deze zijn fracties vrijgeeft en opbouwt .
Dat laatste stuk naloop wat je opnieuw gebruikt is een stukje met veel foezels vezels en oliën , zuren en ook tijdens distillatie producten die bonden tot acetaten .( geld beetje zelfde als rum stook met hergebruik) . Ik snap dat je die smaken wil gebruiken maar als je op zelfde manier zelfde stookt zul je wel steeds groot percentage gewoon weer aan jou nieuwe naloop toevoegen .
Wanneer je dat te hergebruiken naloop deel toevoegt aan jou stookwijn als de vergisting over is en je zou dit paar dagen laten inwerken / binden in de stookwijn kan dit zeker invloed hebben ( als rum productie )
Maar invloed kan voordeel geven en ook nadeel .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een 8tal potten die ik gebruik. Zeker bij de fijnstook maar zelfs bij de ruwstook tot op heden gebruikt. Ik moet nog wat ervaring krijgen maar het is erg leuk om met mijn vrouw te ruiken en proeven wat wel en wat niet te gebruiken. Echt leuk werk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zo oefenen en tijd nemen dan krijg je vanzelf ervaring .
makkelijk dat je vrouw meedoet.
kunnen jullie straks voor elkaar verrassingen stoken .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eeuuh helaas blijft het bij proeven wat mijn vrouw dus lekker vindt, al haalt ze wel regelmatig ‘een lekker flesje’ voor me ?.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?