ik vraag mij toch af hoe jullie de stookwijn optimaal laten vergisten ?.
ik kan wachten tot ik een ons weeg maar mijn SG haalt nooit de 1000.
met 1030 of 1040 zit er dus nog steeds suiker in, hoe kan het dat die. iet vergist ?, of is het gewoon niet mogelijk ?
bedankt vast
Heb je wel je meter gekalibreerd ?
ja. kan hem nog eens kalibreren maar denk dat het goed zit
Waar meet je mee? Dobber, refracto, Tilt? Ik denk dat je in werkelijkheid wel alle suiker vergist hoor. Tenzij je er meer suiker indoet dan de gist aankan.
ik meet met een refractometer, begin SG en dan meet ik de SG als het vergisten een paar dagen is gestopt.
ook houdt ik rekening met de maximaal te halen percentages van mijn gist
over het algemeen geloof ik het wel en ga dan gewoon stoken, maar ik vraag mij toch af waarom ik eigenlijk nooit tot 1000 kom.
Ik denk dat de refracto dan toch een kleine afwijking heeft, heb je geen dobber om het te proberen? Ik denk dat alle suiker wel degelijk wordt opgegeten door de gist en dat je toch op 1000 uitkomt. Wat geeft de refracto aan als je gewoon kraanwater meet?
Heb je van je stookwijn geproefd? Wanneer je SG daadwerkelijk 1.030 of 1.040 zou het zoet moeten zijn.
Vergisting kan stoppen op te lage temperatuur, en op te lage pH waarde. Wat voor stookwijn heb je, wat is het recept?
Heb je een bericht gestuurd monoblock kan je er eens op kijken als je tijd hebt... kan mss ook bij je spam ofzo zitten. Grts RenéR
Het gaat doordat je met een reractometer meet tijdens vergisting. Dan oet je de meting corrigeren met een berekening.
Tools zijn online te vinden en in bv het programma brouwhulp.
Als de start-SG doorgeeft kan ik het ook even voor je in brouwhulp zetten.
ik heb verschillende stookwijnen staan en gemeten
suiker stookwijn, rum stookwijn en een odins stookwijn met roggebrood, bij alle drie kom ik niet op 1000 als deze niet meer gisten.
ze staan allemaal lekker warm en mijn refracto geeft precies 1000 aan bij kraanwater.
De Ph waarde meet ik niet, hoewel ik wel zo'n meter heb (heb nog niet het geduld gehad om die eens te doorgronden) na de caliberatie handelingen vond ik mijn kraanwater een behoorlijke hoge Ph waarde hebben.
ik ging er even vanuit dat ik iets niet goed gedaan zou hebben en daardoor is hij in de hoek beland.
@monoblock, Ben dus wel benieuwd wat precies het effect is van een te hoge of te lage Ph waarde op de vergisting ?, en kan ik ergens zien wat de Ph waarde in mijn regio is zodat ik kan zien of ik mijn meter goed gecalibreerd heb ?
bij mijn Rum stookwijn voorzien van 5 kg melasse en 4,75 kg rietsuiker in ca 23 liter water is de start SG 1150, na ruim twee weken pruttelen is hij al enkel dagen helemaal stil en meet ik een SG van 1045...volgens mijn calculator zou ik nu 13,78 % moeten hebben. ik gebruik rum turbo gist van de stookwinkel (dit zijn witte zakjes met nauwelijks text en daar staat niet op welk alcoholpercentage daar maximaal mee gehaald kan worden).
op zich ben ik al heel tevreden met de 13,78% maar zou dus ruim 19% kunnen zijn als ik op 1000 uitkom.
of maak ik ergens een rekenfout ?, verkeerde calculator ?
De pH van je kraanwater kun je opvragen bij het regionale waterbedrijf. Hier is het doorgaans pH 7,8 maar hogere waardes in andere regio's zijn ook normaal.
Fastback,
Toen ik mijn refractometer kocht stond ik met dezelfde problemen te modderen.
Had van alles geprobeerd: zuurstof, giststarter toegevoegd, gistvoeding,...
Nu bleek dat m'n wijn echter allang uitgegist was. Dat bleek ook omdat m'n hydrometer onder de 1000 ging...
Het probleem zit hem bij de brekingsindex van de refractometer. Door de aanwezige alcohol door het vergisten is deze anders dan bij suiker.
Er zijn online tools voor te vinden. Ik gebruik gewoon terug de ouderwetse hydrometer.
Mvg,
SteveV
Kan die gist wel meer dan 14% aan? Zo nee dan heb je meteen de vinger op de zere plek. Volgende keer gewoon met een lager start SG beginnen, alles wat nu niet vergist is is zonde.
Overigens geen rekenfout, ik gebruik ook altijd de factor 0,13125