Meldingen
Alles wissen

Hint van heide


Berichten: 98
Topic starter
(@martin74)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste leden, ik zie in het filmpje van Robbert dat er in de gistton hint van heide bijgevoegd wordt , wat is dit en waarvoor dient dit.

Groeten Martin 

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@martin74 de samenstelling van wat hij er precies in doet laat ik aan Robbert over, maar gedurende een lange tijd, enkele eeuwen, redelijk tot aan 1908 (toen een rapport uit kwam van the Royal Commission die wat meer eisen stelde aan wat whisky was) werd botanisch materiaal toegevoegd aan de drank, of deze nu aqua vitae, usquebaugh of whisky heette. 

 

Voornamelijk kom je de vermelding van heath of heather tegen, dit is struikheide en het gebruik hiervan in dranken (ook mede en bier) heeft eeuwen plaatsgevonden, soms als filterlaag (waarbij in Europa jeneverbes takken gebruikt werden al bij de vikingen), soms als smaakmaker om een florale whisky te verkrijgen, de laatste vermelding die ik ervan gezien heb is van Lagavulin geweest omstreeks 1900. 

 

Ook zijn andere botanische toevoegingen tijdens vergisting of destillatie gebruikt om het geheel wat aantrekkelijker te maken voor consumptie, denk hierbij aan munt, anijs, mariadistel,zaden brandnetel, saffraan etc.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Uit Malt Whisky - A contempary guide - 1998 - Graham Moore

1703945656-graham-moore.png
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

The Whisky distilleries of the United Kingdom - 1887 - Alfred Barnard 

stukje uit een beschrijving van 1830 waarbij een heer genaamd Donovan illegale stokers bezoekt in een uithoek van Engeland:

 

The mash-tun was a cask hooped with wood, at the bottom of which, next to the chimb, was a hole plugged with tow. This vessel had no false bottom; in place of it, the bottom was strewed with young heath; and over this a stratum of oak-husks.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

De rest moet ik je schuldig blijven, de oude scans die ik heb lenen zich niet voor de zoekfunctie helaas. Ik ben het wel vaker tegengekomen in het verleden.

 

Ook wordt de struikheide nog gebruikt om mout mee te roken (i.c.m. turf), niet alleen in Schotland maar ook in Denemarken bij de Stauning Destilleerderij zoals vermeld op de website.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@martin74 in het verleden werden kruiden en grassen uit regio wel toegevoegd waardoor typerendere smaken werden gecreëerd.  De whiskey uit filmpje was een beetje richting de oude Islay gestuurd.  Dus mengsel van wat grassen heide wat uit die regio komt. 

Het was vroeger ook zo dat granen gebruikt voor drank minder gesorteerd was. Dus ook andere zaden en bloesems konden  iets aan smaken toevoegen.

Tegenwoordig zijn de producenten wat pietluttiger .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?