Meldingen
Alles wissen

Troebel , zweem , nare geur , vieze lucht , verkleuring , bijsmaak, mogelijk enkele eerste oplossing


Robbert
Berichten: 9967
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

VERVUILING DOOR SCHUIMEN VAN KETEL OF OVERKOKEN . Schuimen komt door aanwezigheid van eiwit . Kooksteentjes , puimsteen stukjes in ketel zorgt dat er minder schuim gevormd wordt en voorkomt overkoken silicon antischuim toevoegen is ook een remedie. Simpeler is wanneer je schuim verwacht een aantal drupjes plantaardige olie toevoegen .Dit veranderd oppervlakte spanning en schuim breekt af .

 

 DRANK / STOOKWIJN RUIKT NAAR ROTTE EIEREN . Door te lang op gistcellen te hebben gestaan ontstaat er zwafelwaterstof . Aantal keren overgieten kan de oplossing zijn . werkt dit niet Sulfadex toevoegen paar dagen laten staan en filteren . 10 gr sulfadex per 5 liter . Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak ,scherpte ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat) stoken . 

 

AMANDELGEUR . teveel blauwzuur en benzaldehyde aanwezig . 2,5 gram zilvernitraat toevoegen , filteren en opnieuw stoken .

 

 JODIUM BIJSMAAK OF GEUR . Meestal is het een er op lijkende geur en komt dit door aanwezigheid van amandelen . opnieuw overhalen kan dit verhelpen . Bij gebruik van bonen, cranberries , rozen botel , banaan of appels maar voornamelijk welwater / grondwater of aardappel zou het kunnen zijn dat er veel jodium aanwezig is . Met alcohol vorming bij vergisting kan de jodium geur vrijkomen . Bij distileren verdwijnt deze . eventueel wat kalk toevoegen voor distillatie.

 

 BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN ALCOHOL . schimmel vorming .. brug ,kolom ,en koeler reinigen . halve tablet sulfiet per 10 liter in alcohol oplossen en na 48 uur opnieuw distilleren ..

 

 BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN LIKEUR. Ook hier schimmel vorming. half tablet sulfiet toevoegen . na 2 dagen bezinksel eruit filteren .Hierna 14 dagen laten staan waardoor rest sulfiet zich bind met o.a. de suikers en geen sulfiet bijsmaak of geur meer aanwezig is 

 

WITTE WAAS IN ALCOHOL . TROEBEL Te veel etherische oliën aanwezig . te hoge temperatuur gestook of naloop niet of te laat verwijderd . Alcohol percentage verhogen door alcohol 70% of hoger toe te voegen tot de drank weer helder wordt. past dit niet bij de drank. dan Filteren door papier of Eventueel vislijm toevoegen en dan filteren . De verschillende oliën stapelen zich als ware op en geven op gegeven moment te grote verzadiging waardoor alcohol troebel wordt. Ook etherische oliën bestaan uit diverse samenstellingen . Het gaat ons om de smaak en niet de ” vetten” Ook die scheiden zich bij de diverse temperaturen . Simpelweg voorloop , de ziel en de naloop op tijd te scheiden voorkomt het probleem . 

 

BIJSMAAK , SCHERPE SMAAK EN GEUR AAN ALCOHOL. Dat bijsmaakje , scherp smaak, is meestal afkomstig van zwavelwaterstof .( H2S) Dit wordt gevormd bij het afbreken ( rotten ) van dode gistcellen . Een gistcel vermeerderd zich 36 x in half uur en sterft af . tijdens gemiddelde vergisting 2,5 a 3 weken ontstaat en sterven miljoenen cellen. T is daarom beter om de “stookwijn ” niet te lang op gist te laten staan want Het gaat geuren en krijgt vieze bijsmaak. zodra de laatste bubbel weg is is het meeste wel neergedaald en na afhevelen de stookwijn zo goed als gistcel vrij maar de zwavelwaterstof slaat niet neer . Dus wanneer je gelijk gaat stoken zou deze invloed kunnen hebben op smaak en schepte . Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak , geur ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat ) stoken . Alcohol heeft dan niet dat bijsmaakje / scherpe smaak en geur meer . Ook is het belangrijk voorloop , ziel en naloop tijdig te scheiden

 

 METAALSMAAK AAN ALCOHOL , kolom ,helm en brug reinigen checken voor defecten er zou iets beschadigt kunnen zijn . Kwik thermometer kan lek zijn . Roest of oxidatie van materiaal in ketel , kolom , helm ,brug of koeler. opnieuw distilleren ! Gebruik van staalwol kan oxidatie geven. Dus smaak bederven. Wanneer RVS staalwol wordt gebruik let dan goed op dat deze geen ijzer bevat en residu geeft . Test staal wol met magneet . Wanneer deze blijft hangen bevat ook RvS staalwol teveel ijzer wat oxidatie en bijsmaak geeft. 

 

AZIJNGEUR De pulp is besmet met azijnzuur bacteriën bij distillatie is het mogelijk dat azijnzuur mee komt. Voeg neerslagkalk toe . per 10liter 20 gram de azijn zuur bind aan de kalk . na 2 dagen filteren . 

 

ACETAAT GEUR : Deze geur komt meestal voort door aanwezigheid van azijnzure of citroenzuren en ethyl of door het zich te verbindingen van zuur en ethyl door ook aanwezigheid van zwavelzuur of zwavelwaterstof waardoor ethylacetaat ontstaat. Oorzaak ligt ook vaak aan te lang de stookwijn te laten staan op dood gist of te hoge ph waarde bij vergisting. voeg neerslagkalk toe . Het te veel zuur bind zich aan kalk . 10 gr per 5 liter . Enkele dagen laten staan en distilleren . hierna zal de geur en bijsmaak verdwijnen . wanneer nog aceton lucht aanwezig is kun je water toevoegen en beluchten met ozon en verdwijnt de lucht . (ozon kan alleen na totale vergisting.Het dood de gistcellen .) In veel fruitdranken , wijnen en snoep komt ethylacetaat voor ! in deze hoedanigheid niet schadelijk. 

 

SULFIETLUCHT , Wanneer je wijn gaat stoken of sulfiet hebt gebruikt en te snel na toevoegen gaat distilleren kan er een sulfiet lucht vrij komen In de meeste gevallen gaat sulfietverbinding aan met aldehyden en suikers en kan die niet meer verdampen . Is er toch Sulfiet geur aanwezig voeg 30 -40 gram neerslag kalk toe per 10 liter laat bezinken en distileer de drank nogmaals. ook kun je natronloog [Coustic-Soda} toevoegen en daarna opnieuw distilleren bijvoegen natronloog tot PH waarde van 5,5 en dan distilleren . PH kun je testen met lakmoespapier . 

 

AARDSE BIJSMAAK. 

Diverse knollen , bieten , maar ook druiven kunnen een aardse bijsmaak hebben . 

Dit komt door aanwezigheid van 

geosmine .

Geosimone wordt omgezet / verdwijnt in een zure omgeving. Aanzuren met citroen zuur of azijn tot tussen ph 3,5 en 4 . 

 

 

BIJSMAAK KOOLSTOF NA FILTEREN . Ook koolstof en houtskool kan een bijsmaak achterlaten . Door een aantal keren de alcohol over te gieten komt er zuurstof bij en zal deze verdwijnen . ook kun je na filteren de alcohol beluchten met ozon waardoor smaak en geur snel verdwijnt. 

 

BRANDERIGE SMAAK : Door aanbranden zal een branderige smaak ontstaan . Dit is te voorkomen door de maisch te verdunnen . kooksteentjes in ketel . De dikke pulp in kookzak of kaasdoek vouwen en in ketel hangen of laten drijven in voldoende vocht . Beetje actief kool toevoegen aan drank en daarna filteren kan de Brand smaak verwijderen . Ook kun je met ozon beluchten die de brandlucht en smaak verwijderd. 

 

OZON : Bij verkrijgen van neutrale alcohol kun deze na distilleren enige tijd beluchten met ozon om deze vrij te krijgen van eventuele bijsmaakjes of geurtjes . Ook kun je hiermee een zachter smaak krijgen aan het eind product . Enige tijd na gebruik van Ozon de alcohol laten ademen .De ozon breekt zelf af . 

 

BLAUWE KLEUR OF VERTROEBELING NA STRIPPEN . Bij strippen van alcohol met sodium bicarbonaat ( baking soda )zou alcohol kunnen vertroebelen . Dit komt door of te grote hoeveelheid gebruikt of op te hoge temperatuur gestript . Opnieuw distileren . natrium bicarbonaat in likeur tast smaak aan. 

 

TROEBEL OF VLOKKEN IN DRANK OF ALCOHOL . Filteren en klaren . De drank kun je filteren door In koffie filter of trechter een filter zakje , enkele laagjes keuken papier ,kaasdoek of gespoeld aquariumfilter watten te doen en daar de alcohol of drank doorheen te laten stromen . Wanneer je een grote hoeveelheid wilt filteren heb je kans dat filter dichtslaat door kleine deeltjes Hierbij kun je een strofilter gebruiken. Een stro filter kun je simpel maken door op horrengaas een laag schoon stro te leggen en hier het brouwsel of drank door te filteren . Eventueel zou dit als voorfilter boven een papieren filter kunnen. 

 

OLIE ACHTIGE BELLEN ZWEVEN IN DRANK . Klaren met vislijm of melk. 

 

KLARINGSMIDDELEN :

 Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en voeg daarna door de rest . Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen . na 2 dagen de likeur door filter halen

 

 VISLIJM : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .

 

 EIWIT : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren . 

 

KIEZELGUHR : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen . 

 

BENTONIET : Een kleine hoeveelheid toevoegen 1 a 2 gr per liter en dit doorroeren. laten bezinken en affilteren. bentoniet is een kleisoort dus wacht niet te lang met filteren het kan een modder smaak geven. 

 

DRANK KLAAR EN NA ENKELE DAGEN SLAAT HIJ BLIND. Het kan gebeuren dat wanneer je een likeur klaar hebt en deze na enkele dagen troebel wordt . In hard water zitten zouten die in water oplossen . o.a. Calcium en Magnesiumzouten . Als we alcohol mengen met hard water kunnen deze neerslaan als Calcium , magnesiumsulfaat en - Bicarbonaat. deze zijn niet langer oplosbaar en blijven als grijze waas zweven en is vaak erg lastig uit te filteren . Hiervoor kun je een klaringsmiddel als vislijm , eiwit of magere melk gebruiken . Na enkele dagen is de likeur helden en kun je het van de bezinksel afhevelen of het filteren . 

 

HELDERE SMAAK ARME ALCOHOL : om de zuiverheid van de alcohol te verbeteren zijn diverse mogelijkheden .

 

 GLYCERINE/ GLYCEROL Per liter 15 – 20 ml toevoegen . Nu stoken op 78,3 – graden Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij . Hierdoor een hoger percentage tijdens de distillatie die ook langer hoog blijft . Daarmee win je meer alcohol terug uit de stookwijn en is naloop kleiner. 

 

ONGEBLUSTE KALK : 30 -40 gram neerslag kalk per 10 liter toevoegen aan de vloeistof . De kalk vertraagd het verdampen van vloeistof waardoor alcohol bij 78,3 graden zuiverder vrijkomt . Ook bind de kalk zich aan stoffen zoals zuren , zouten en oliën. Hierdoor blijven een aantal stoffen achter zullen niet vrijkomen en mee komen in de damp / distillaat. 

 

MELK : Door 25 - 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter stookwijn en door te roeren worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze niet met damp mee overkomen . De kalk in melk vertraagd ook de verdamping waardoor alcohol makkelijker vrij komt. ( bedenk wel ketel is na destillatie zeer smerig , altijd kooksteentjes gebruiken i.v.m kunnen aanbranden ) 

 

NATRIUMBICARBONAAT (baking soda ) : Ongeveer 2 gram per liter aan alcohol en daarna overhalen. Natriumbicarbonaat/ Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . Door zich te binden met andere stoffen zuivert het waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct . 

 

SCHEIDINGEN VOORLOOP , ZIEL ,NALOOP. Het maken van juiste scheiding van voorloop ,ziel / hart, naloop Voorkomt ook vervelende bijsmaak of mislukken drank . Elk vergist product bevat Bijproducten die invloed hebben op kwaliteit en smaak van de alcohol / likeur .( ook bij stookwijn van uitsluitend Granen en suikers zijn foezels en gist rest aanwezig in de alcohol . ) Daarom is scheiden altijd belangrijk. De grote van voorloop en naloop is geen standaard voor en hang af van wat er wordt gemaakt. Daarvoor is van belang opvang te ruiken en proeven wanneer Smaak veranderd tijdens destillaat . voorloop en naloop zijn vaak scherper of muf van smaak . Scheiden van fracties kan bij zowel 1e ,2e of 3e overhaal . De belangrijkste is de scheiding bij definitieve distillaat .

 

ZWEEM IN DESTILLAAT: 

Het kan voorkomen dat een destillaat grauwe zweem krijgt .

Dit kan voorkomen door het destilleren van een product met een te laag PH.

Vaak wanneer er gebruik wordt gemaakt van een koperen pakking in helm , kolom maar ook bij koperen koeler of helm.

Ph onder 3.6 kan dit probleem geven.

 

LICHTE VERTROEBELING.

Het kan voorkomen dat er door kleine foutjes in destilleren of foute scheiding toch een beetje vertroebeling is wat niet direct de smaak aantast.

Dan kun je de drank sterk koelen bijvoorbeeld

in vriezer .

Een beetje neerslag onder in fles kun je dan uitfilteren.

 

 

Beantwoorden
4 reacties
rinus55
Berichten: 426
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

weer een super handige handleiding robbert, bedankt hier voor

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9967

@rinus55 dit zijn slecht een paar basis weetjes die eigenlijk iedere thuis destileerder zou moeten weten of in het standaard stookboekje moet hebben staan.

Ik had het al eens eerder geplaatst maar kon niet meer vinden. 

Ik zal binnenkort nog wat andere weetjes aanvullen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 426

@robbert ik ben nog niet zolang bezig met deze hobby en moet nog veel leren, leesvoer als dit is daarom vreselijk nuttig voor mij en denk iedere beginner, en mijn manko is dat ik liever uitprobeer dan alles lees, pas als het niet lukt zoek ik de oorzaak, vandaag spuugde mijn keteltje koken walnoot destilaat en duidelijk te vol gedaan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9967
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

AANLENGEN OF VERDUNNEN :

Altijd bij aanlengen water toevoegen aan alcohol nooit alcohol aan water. 

En zorg altijd dat hetgeen je wil toevoegen aan alcohol / drank op gelijke temperatuur is als de alcohol.

Dit voorkomt ook blindslaan , troebel worden of schiften.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?