Goedendag, een duo beginnende stokers hier.
Het probleem waar we tegenaan lopen is, zoals de titel al suggereert, dat na het gisten met mout de stookwijn geen alcohol lijkt te bevatten.
Als we puur suiker met gist laten gisten is er niks aan het bandje, en stoken we na een paar weken gisten zonder problemen een heldere vloeistof met 51.7% ethanol.
Echter, telkens als we met mout willen werken schijnt er geen vergisting op te treden.
We maischen 1,25kg gemalen gerstemout met 3,75L water + 4 zakjes bakkersgist. We zorgen ervoor dat het mengsel gedurende ongeveer een uur tussen de 55 en 70 graden blijft zodat die enzymen uit de moutkorrel het zetmeel gaan omzetten in vergistbare suikers. Daarna laten we alles afkoelen tot onder de 30 graden.
Als het mengsel tot onder de 30 graden is afgekoeld gooien we de gist erbij. Eerst een kwartiertje de gist laten hydrateren enz. Na een kwartiertje roeren we het er doorheen en sluiten we het gistvat af met een waterslot.
Wegens beperkte beschikbaarheid in onze agenda's hebben we het vijf weken laten gisten in de kelder welke deze tijd van het jaar rond de twaalf graden is, en bij het openmaken van het gistvat kwam ons een zoetzurige geur tegemoet, en het mengsel proefde zuur. (Geen schimmelvorming verder of iets dergelijks) Helaas hebben we bij allebei de pogingen verzaakt om de sg vooraf te meten. Bij het stoken komt er pas wat uitzetten wanneer de thermometer de 97 passeert, en na het eerste shotglaasje weggegooid te hebben (just in case, hebben geen zin in methanol vergiftiging) is wat er uit komt zetten slechts een heldere vloeistof die lichtjes naar water met mout smaakt.
Ergens gaat er dus iets mis, maar het leesvoer op het internet biedt ons niet veel inzicht. Iemand suggesties over hoe we het beter kunnen aanpakken? Alle materialen wordt altijd grondig gereinigd voor en na gebruik, dus daar ligt waarschijnlijk het probleem niet. Alvast bedankt voor het meedenken en een goede jaarwisseling gewenst.