Meldingen
Alles wissen

Hoe werkt stoken


Berichten: 3
Topic starter
(@melvin)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste allen.

Ik ben melvin en nieuw hier op het forum. Aangenaam allemaal. Ik heb zelf gebrouwde alcohol van suiker gist en water deze is 12% en wil deze gaan distilleren. Ik heb zelf een rvs ketel gebouwd met koeler en al heb ook een alcohol continuetester gemaakt en wil stoken op een wokbrander. Hoe kan ik het beste te werk gaan?

Op internet heb ik gelezen de eerste stook op 90 graden te houden totdat er geen alcohol meer uit de koeler komt. Dat trug verdunnen naar 40% en weer de ketel in. De 2de stook verwarmen naar 65 graden en dat een kwartiertje aanhouden en alles wat er uitkomt weg doen ivm methanol.dan rustig doorverwarmen naar 79 graden daar de eerste 100ml van weg gooien en dan het gene opvangen wat je dus wilt hebben. En stoppen zodra het alcohol precentage is gezakt tot 60%

Klopt dit? Of heeft iemand nog betere tips? De vorige keer dat ik gestookt had zat er een erg raar smaakje aan die flessen heb ik dus ook weg gedaan.

Graag hoor ik of iemand tips en tricks voor mij heeft.

Alvast bedankt.

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Melvin,
Nou ik denk dat het zo wel gaat lukken hoor. Pas op met open vuur. Maar kan natuurlijk wel.
Dat rare smaakje. Tsja, das waarschijnlijk teveel depot wat je meeneemt vanuit je stookwijn naar de ketel. Klaren kan helpen. Zorg voor een mooie heldere stookwijn. Zeef en hevel goed over. Neem zeker geen drap mee. 2 dagen laten staan op actief kool help ook goed. Zeven en dan pas de ketel in. Hopelijk smaakt nu je destillaat mooi neutraal. succes

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Melvin,

Het lijkt mij zéér onverstandig om in een gesloten ruimte te stoken met een wokbrander, i.v.m. de zeer brandbare alcohol.
Beter en veiliger is het om de ketel te plaatsen op een elektrische kookplaat, waarvan het vermogen afhankelijk is van de inhoud van de ketel.
Van het zeven van stookwijn heb ik nog nooit gehoord.
Een setje met vloeibare klaarmiddel (bestaat uit 2 zakjes) in 2 etappes toevoegen en 48 uur laten staan is het beste. Daarna met een speciale hevel voorzichtig alleen de heldere stookwijn overhevelen naar de ketel, zodat er geen drap meekomt
Er zijn meerdere soorten ketels, zoals een ketel met helm of met een condensor, etc.
Dus om je zondermeer een temperatuur advies te geven, zonder jouw wijze van distilleren te weten is niet mogelijk.
Op het internet kun je ook veel informatie verkrijgen.
Een goede voorbereiding is belangrijker dan snel iets in elkaar knutselen.

Suc6

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@melvin)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor alle reacties 🙂

Het stoken is mij helemaal gelukt. de ketel die ik heb heb ik professioneel gebouwt en heb deze nogmaals getest. Tot heden heb ik zeer goede alcohol verkregen. Het probleem van het rare smaakje heb ik ontdekt en dit had te maken met een verkeerde pakking, nu zit er een silicone pakking tussen en dat was prima. Heb ook het volkomen stookboek aangeschaft en ben op die wijze te werk gegaan en dat met een goed resultaat! Het verhaal van een elektrische kookplaat ben ik het mee eens maar aangezien mijn ketel een ronde bodem heeft en een maximale inhoud van 60liter zal het erg moeilijk worden met een kookplaat. En brandgevaar ben ik niet bang voor heb de ketel afgeperst op 5 bar en zonder lekage en word gebruikt in een goed geventileerde ruimte met een garage deur open. En afzuigsysteem Nogmaals heel erg bedankt voor de tips!!! Mochten jullie nog leuke tips hebben qua recepten hoor ik dat heel graag!

Ik had zo het idee om een rvs mandje met laurierdrop boven in de ketel te hangen tijdens het distilleren van wijn. Lijkt mij erg lekker!!

Hebben jullie ook een goede tip hoor ik dat graag!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Melvin,
I.p.v. een kookplaat kun je ook aan de zijkant van je ketel een gat boren en daarin een element met thermostaat plaatsen.

Op die manier kun je de temperatuur ook beter regelen.
Er zijn verwarmingselementen in alle soorten en maten, zoals b.v. deze URL:

http://www.ebay.de/itm/like/121827254879

Suc6

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@melvin)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste betweter!

Bedankt voor de tip ik zal daar zeker eens naar kijken wel erg makkelijk zo kan ik zelfs thuis nog distilleren. Ik ga zeker een kijkje nemen of dat voor mijn ketel wat kan zijn.

Met vriendelijke groet,

Melvin

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?