Meldingen
Alles wissen

Hoeveel suiker is er nodig

Pagina 1 / 2

Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo wat een appel jaar. De hele tuin ligt vol met appels dus gaan we nu maar eens proberen calvados ervan te maken i.pv. 500 appeltaarten.

Nu heb ik verschillende methode gelezen om het fruit te laten vergisten zoals met gist of zonder gist.  Omdat ik de tijd heb om alles te laten vergisten zou het volgens mij ook zonder gist moeten kunnen. Echter wanneer je geen gist gebruikt begreep ik dat er wel suiker en water toegevoegd moet worden.  Ik heb de appels in een 20 liter ton in kleine partjes gesneden maar wat nu verder... hoeveel suiker moet er in en hoeveel water.

Beantwoorden
27 reacties
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

sorry het zijn 60 liter tonnen..

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo!

Het is een beetje hoe puur je het wilt hebben

Ik heb meerdere manier geprobeerd
:
door de sap centrifuge. Zodat ik echt sap had en gooide daar champagnegist bij. ( dit gaf een mooi resultaat )

Heb het ook een keer gedaan. Met een deel appels en een deel suikerwaterzal en dan gist erbij .. zal het filmpje even opzoeken.

Je kan ook met enzymen werken staat iets verder op het forum zal de link even kopiëren

Ook kan je de methode van chrisV gebruiken: die zal vandaag wel op het forum kijken en kan het het mooiste uit leggen !

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jaja,de methode  van Chris.klokhuis er uit schil laten,in partjes snijden,als nodig suiker,proef hoe zoet je appels zijn.bij een ton van 60 ltr.zou ik max 3-3.5 kg suiker gooien,je wil appels en geen suiker stoken.5 ltr.lauw water en suiker kapot mixen,100 gram natte bakkers gist.daarn als het uitgegist is uitpersen of in een zak de ketel in.ik ben nu bezig met druiven daar komt geen suiker in alleen bakkersgist,als ik fruit ga gebruiken voor de stook en is niet zoet genoeg of weinig sap dan laat ik het staan.wie wil er nu een zure droge pruim.?

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maar is gist echt nodig

Beantwoorden
Berichten: 20
 thex
(@thex)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je niet "wild" wil gisten wel (=beetje risico). Maar gooi ze in een stoomextractor (extractie en pasteurizeren) en maak er cider van. Deel "offer" je op voor "calvados". Een beetje zoete appel komt wel net boven de 5 procent. Suiker dan niet toevoegen, dat komt de smaak niet ten goede (gestookt en cider). Cider is lekker na 4 maanden koel plaatsen ongeveer (soms meer, soms minder), De gestookte appel brandewijn met houtsnippers tot calvados vraag wel wat meer afhankelijk wat je wilt. Denk ook eens aan schuimappelwijn. Zit tussen Cider en Calvados in.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1163
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij het maken van Calvados kun je ook maximaal 25% peren toevoegen., geeft wat mij betreft een goede smaak. En ja het ligt er ook aan welke soort appels en of peren je hebt. Groet, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 20
 thex
(@thex)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Yep, peren moeten er wel een beetje bij. Gaat hier ook om de juiste appel. Maar die boom staat er, en die appels liggen er. Ik zou wel even en zuurgraad en graviteit meten voor start. Bij een beetje appel komt de zuurgraad wel goed. Wellicht een beetje gistvoeding toevoegen, maar is op het randje .. .niet nodig denk ik. Wat betreft broodgist. Blokje bij de Jumbo kost niets, en gaat best wel goed. Zelfs tot 12 %. Maar past wel wat beter bij graandranken. Is ook tolerant tegen hogere gisttemperaturen (tot 30 graden). Wel lastiger te laten bezinken, maar de koelkast helpt dan de gist tot reden te dwingen, alleen niet bij 100 liter vaatjes, hahahaha. Zet de gist een dag van te voren aan in appelsap en wat suiker. Gaat hij als een malle. Voorkomt ook andere gist activiteiten. Dat wordt dus een hele zondag in de rommel zitten en volle vuilniszakken.

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kan ik het gist ook na 3 weken toevoegen.  De vaten staan namelijk in Frankrijk.

Beantwoorden
Berichten: 20
 thex
(@thex)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen vocht toevoegen maar extractie plegen (snijden "pureren" stoom (slow-)centrifugeren).

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1163
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zit ook in Frankrijk??

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik niets anders dan natte bakkersgist bij fruit,eigenlijk bij alles.werkt perfect.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Geen probleem.heb ze wel langer zonder gist zien staan,wel rek.houden met wilde vergisting.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?