Meldingen
Alles wissen

Hoeveel suiker is er nodig

Pagina 2 / 2

Berichten: 20
 thex
(@thex)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi ChrisV. Ik hoor dat ook vaker. Bakkergist is goed bruikbaar ondanks wat je soms/vaak leest. Ik had ook boven 10% bij een trial binnen 7 dagen. Dat was wel een graan basis.Ook maar eens met fruit proberen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook 15 jr.alleen met bakkersgist.werkt perfect.heb nu 400 kg druiven ,gaat bakkersgist bij.daarna ga ik mais stoken,wil ik ook met bakkersgist doen.in Roemenie waar ik kom stoken ze alleen met bakkersgist.hebben niets anders.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tip van mijn moeder: Wacht tot de appels vettig worden (vettige schil) dan zijn ze op z'n zoetst. Voor consumtie worden ze wel een beetje melig. Als je genoeg appels hebt zou ik geen suiker gebruiken. Ik kreeg pas nog een compliment dat de appelsmaak zo goed te proeven was. Gebruikte gist was de champagne gist van Jan.

@Kapisjon: Leuk filmpje van de Calvados Alleen zo'n sap centrifuge is een langdurige bezigheid. Ik heb ook van alles getest. Door de friet snijder, in partjes, raspen. Uiteindelijk heb ik een 2e hands houtversnipperaar gekocht voor 2 tientjes. Het onderstel er afgehaald. De versnipperaar zet ik op een ton en gooi alles er door. Dan krijg je prachtige snippertjes.  Het is  uiteindelijk een ronddraaiende schijf met 2 messen er op met daaromheen een kunstof behuizing. Na afloop demonteer ik alles en maak ik alles goed schoon. Gisteren nog 100 kg peren gedaan ik was zonder te overdrijven in een goed halfuur klaar. Het reinigen duurde even lang. Het enige wat me zorgen baart is wat voor invloed de vermalen pitjes hebben op het vergistingsproces. Het staat nu iig te vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Pitjes hebben geen invloed,ik stookte ze altijd mee,wat voorloop weg halen.voordeel heb je ruitondooier met een appelgeur.?ik heb druivengeur.gr.Chris

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals ChrisV beschrijft is eigenlijk de methode waarmee je zeker bent van succes .
Vergisten met bakkersgist komt snel opgang en vergisting blijft rustig doorgaan .

En vergisten zonder gist kan soms wat langzaam opgang komen . en bij starten is het beter dat de temperatuur niet onder de 22 gr komt .
beter zelfs wat hoog rond 28 gr .
Wat help is ook wat spinazie of andijvie blad er bij te voegen .
Na dag of 4 -5 zal het echt goed opgang komen en bij hoge temp zal het gistproces vrij snel voorbij zijn .

Het verschil verder is dat met bakkers gist zal de drank iets milder / minder scherp zijn in smaak dan natuurlijk vergisting zonder toegevoegde gist .

Met een zomer als deze zal het fruit zelf al veel suikers bevatten en suikers toevoegen niet noodzakelijk .
Hangt ook wat van ras af .
Zelf zou ik tussen de 500gr tot 750 gr per 10 liter max gebruiken .
Je zou met hydrometer eventueel kunnen meten .
Als eventueel gistvoeding zou een paar eetlepels gekookte rijst kunnen worden gebruikt .

Het eventueel gebruik van een pecto enzym kan pectine afbreken en zorgen voor meer sap .
Even 30 min de kook erover werk ook om pectine af te breken maar natuurlijke vergisting komt dan wel langzamer op gang .

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zo dat is gezellig.. ik heb het vat op mijn kantoor gezet en alles staat lekker te bubbelen. Er komt natuurlijk een moment dat ik moet gaan beginnen met distilleren om mijn calvados te gaan maken. Wat adviseren jullie een beginner hier voor te gebruiken, alambiek of de grainfather of T500 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alambiek
Of t500 /grainfather met copperdome

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Calvados is oud traditionele drank .
Gewoon ouderwets stoken in potstill / alambiek .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Traditioneel de alambic armagnac maar in Shawns stooktijdlijn staat een kolom,

die ook moet kunnen werken.

  https://www.stilldragon.eu/en/39-dash-columns

Op deze site kun je ook nog even kwijlen.

Maar met een potstill/alambiek gaat het perfect.

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb mijn copperdome iets te vroeg weg gedaan !

Misschien dat ik die ooit toch nog eens koop
De koeler heb ik niet meer nodig.

Dus wie weet —> ooit een grainfather met copperdome en dan de stillspirits spullen erop en nog een los roerwerkje voor als je aan het brouwen ben ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik laat nu mijn 400 kg druiven wild vergisten,ik heb er ook geen suiker bij gedaan deksels staan al flink bol,heb ze ook gewoon buiten staan,is hier 15-16 graden,wil eens gewoon de natuur laten werken,zo is ook de drank uitgevonden,lekker primitief.?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wij gebruiken veel suiker,er zijn er die dat alleen stoken,op het moment,zie ik omdat ik veel rondrij,dat de suikerbieten er op veel plaatsen er beroerd uit zien,op dit moment stijgt de prijs van suiker nog niet,maar dat zal zeker gebeuren,dus vooraadje inslaan is niet gek.

Beantwoorden
Berichten: 1
(@mats19142)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hallo ik maak voor het eerst appelcider.

maar weet niet goed hoeveel gist en suiker ik nu juist moet gebruiken in een 5l glazen fles

Ik gebruik gewone suiker en broodgist.

en moest ik dan te veel suiker en gist toevoegen kan dit dan schadelijk zijn of zal dit gewoon minder goed smaken?

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?