Meldingen
Alles wissen

Hoger percentage of laatste restjes winnen.

Pagina 2 / 2

Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

98% is niet haalbaar daar het azeotropisch punt 96% is.(onder atmosferische druk wel te verstaan. wel onderscheid maken tussen volume en gewichtsprocenten Wat is een azeotroop?
Ethanol vormt met water een mengsel van 96 massa% ethanol en 4 massa% water dat
een vast kookpunt heeft en niet meer met een destillatie te scheiden is. Dit heet een
azeotroop.
100 % zuivere ethanol is op een andere manier verkregen. 100 % zuivere ethanol bevat
vaak sporen benzeen dat vrijwel hetzelfde kookpunt heeft en is daardoor gevaarlijk voor
consumptie. Of je zou moeten ontwateren met kaliumcarbonaat

Water onttrekken door zouten
Benodigdheden
Een reageerbuizenrekje
Een lepeltje
Een gegradueerde pipet van 10 ml
Een horlogeglas
Lucifers
5 ml ethanol
1 ml gedemineraliseerd water
kaliumcarbonaat
Veiligheid
Een veiligheidsbril
Werkwijze
Breng in een reageerbuisje 5 ml geconcentreerde ethanol.
Voeg 1 ml water en een lepeltje kaliumcarbonaat toe.
Schud krachtig.
Waarnemingen
Wat stel je vast?
…………………………………………………………………
Scheid beide lagen.
Breng enkele druppels ethanol op een horlogeglas.
Steek het ethanol aan.
Wat is de kleur van de vlam?

Meer leuke proefjes hier

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

PS:Een bekende azeotroop is een mengsel van 97 vol-% ethanol en 3 vol-% water (95.5% bij massa).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Onder gewone huis tuin omstandigheden is niet haalbaar dat klopt .
( Staat goed in jou " 98% is niet haalbaar daar het azeotropisch punt 96% is.(onder atmosferische druk wel te verstaan. )
Omdat je in open atmosfeer werkt maar in geconditioneerde omstandigheden , ruimte of ketel kun je met o.a. watervrij kopersulfaat kun je alcohol drogen .
Dat gebeurt in lab en industrie .
Bij open in gewone atmosfeer doe je het meteen teniet .
T is ook zinloos voor likeuren die voornamelijk volgend ambachtelijke methode ook op granen en vruchten brandewijnen en wijngeesten behoren te worden bereid dergelijke hoge alcoholen te willen gebruiken of maken .

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt, da zou de reden kunnen zijn dus. de dode gistcellen en te lang wachten voor het stoken. Alvast bedankt voor je tijd en weederom de goede informatie.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Spoel en reinig na elk gebruik ook kolom en koelers en droog weg zetten .
Of het nu glas , koper , rvs of keramisch is .
Wanneer vochtig word weggezet kunnen muffe luchtjes en zelfs schimmels ontstaan die bij volgend gebruik nare bijwerkingen of smaakjes geven .
Complexere kolommen met platen inwendige koeling , vullingen en pakkingen hebben kleine hoekjes en randjes waar nog wel eens residuen achter blijven .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb het wel over atmosferische DRUK. Je kan ook in vacuüm of hoge druk destilleren. De azeotroop zal dan een ander percentage hebben. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat is wel duidelijk.
Maar wij werken in open atmosfeer .
Je kunt ook werken in geconditioneerde ruimtes met iets lagere of hogere atmosfeer en inderdaad met vacuüm ketels en ook onder druk .
Wanneer je flink wil investeren is een vacuüm ketel of hoge druk ketel aan te schaffen of eventueel te maken ..
In diverse manuals van de likeur industrie wordt ook beschreven hoe daar mee te werken en ook hoe het droge van alcohol in lab gaat ( ik heb het zelf uiteindelijk voor kwaliteit testen in ver verleden moeten doen ) het is niets nieuws.
Maar voor de thuis destilleerder raad ik af om dat te doen .
Met reden omdat je met veiligheids normen en beveiligingen moet werken.
Onder druk zal je ook met hoger explosie en ontbrandings gevaar zitten.
Het is duurder
En nogmaals het is totaal van geen belang voor het maken van likeuren .

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

spoel altijd na elke stook. na 10 stookbeurten gaat de kolom open en word alles grondig gereinigd. natuurlijk alleen de ringen die er in zitten en het koper. Durf het eigenlijk niet helemaal open te schroeven. maar veronderstel als ik dat bij istil gelezen heb niet echt nodig, misschien toch eens doen ..

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor likeur niet inderdaad. Verder proberen het percentage omhoog te krijgen kost enkel handenvol geld. Maar vroeger gebruikte ik het voor het drogen van preparaten voor microscopie.

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

gestookt met bakking soda,smaak is top en zelfs 2 graden zuiverder. dat zuiverder hoefde niet echt maar de smaak wel. Robbert thx voor de goede raad

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen dank Patrick .
mooi dat je tevreden bent met resultaat
Daar doen we het toch voor ,,?

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat een goed idee, de reflux op de copperdome!!!!  Nooit aan gedacht. Thnx

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daar doen we het toch voor

Zeker weten, maar met u kennis van zaken. Super dat je iedereen help, zelf een onwetende van deze materie als ik. Toch een dikke dank u dat je je kennis deelt.

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat een goed idee, de reflux op de copperdome!!!!  Nooit aan gedacht. Thnx

Was een testje en het bevalt me goed. doe het altijd nu. ziet er mooier uit en de resultaten zijn hetzelfde.

Worden alleen verbeterd door leermeesters zoals onder andere Robbert.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?