Meldingen
Alles wissen

Houtsnippers en eikenvaten

Pagina 1 / 10

Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste medeforummensch-en Je ziet in veel webshops houtsnippers die verkocht worden om geur smaak en kleur aan je drank te geven Dit zelfde geld voor eiken vaten. Mijn vraag is echter hoe gaan jullie er mee om !? Ik zelf ben met name bezig om likeurtjes in elkaar te Flanzen Ik zoek dan ook naar mensen die wel eens likeur hebben gemaakt met houtsnippers of een eikenhouten vat

Beantwoorden
139 reacties
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goedemorgen, 

Aangezien er nog niemand heeft gereageerd zal ik mijn bevindingen met je delen. 

Ik gooi per fles zo'n twee eetlepels snippers in de fles en laat het zo rijpen. je ziet na een week al duidelijk kleurverschil. 

ik heb 3 soorten hout gekocht om mee te proberen. de amerikaanse eik kwam het beste uit de test (terwijl ik van smokey whisky's hou)

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

+ dat de smaak duidelijk veranderd! hoe langer je hem bewaar, des te fijner wordt de smaak.

*lageren: moleculaire samensmelting van de smaakstoffen heet dat als ik het goed heb begrepen. Na mate je de drank langer laat rusten wordt de smaak beter. 

Leuk dat je mee ga naar de rondleiding. Ik stuur je binnenkort een mail met meer informatie

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als jullie zelf met eikenstokjes of hout wat jullie van de plaatselijke hout handel halen ..bezig zijn ,,

Gooien jullie deze gewoon in de alcohol , wassen jullie het hout nog .
Of leggen jullie het eerst in de los glas met water en daarn pas in de alcohol !?

Groetjes !

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ikzelf zaag dunne plakjes van twee centimeter van een stuk gekloven eikenhout en laat die een jaartje liggen.
Wanneer ik deze plakjes nodig heb,  leg ik ze eerst een paar dagen in 70% alcohol om te desinfecteren.
Pas daarna gebruik ik dat eikenhout in mijn drank (van 35%) om te lageren.
Ik doe zo'n 10 liter drank in een keer in een kunststof vaatje, anders is het de moeite niet.
De whisky of gin krijgen er wel een kleurtje van.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik gebruik open haard eikenhout dat 4 jaar gedroogd heeft. Hier maak ik snippers van en spreidt ze uit op een stukje aluminiumfolie, vouw dit dicht, prik er gaatjes in en leg het een uur (of naar gelang de gewenste "toasting" aard langer) in een oven van 150 graden. Het hout is dan geroosterd zoals ook de eiken chips die je in de bekende zakjes kunt kopen. Deze smaak komt weer terug in je drank. In de oven is eea al gedesinfecteerd dus kan zo de whisky of brandy in. Whisky heb ik in een eikenhouten vaatje zitten en dit zou na een maand of drie al goed moeten zijn maar ik laat het er langer in zitten. Vanwege de ratio oppervlakte volume hoeft het er geen jaren in te zitten.
Eikenhout gebruik ik niet in likeuren.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb wel eens van die snippers gekocht. Het zouden snippers van eikenhout moeten zijn, waar eerst een ton van gemaakt was om sherry in te lageren, waarna er whisky in gelagerd werd, waarna het dus versnipperd werd.

Ik gebruikte dat om wat kraak of smaak te geven aan een brouwsel dat bekend staat onder de naam Uncle Jesse's Single Sour Mash.

Dat is van zichzelf al niet te zuipen.
Als je het rijpen met die houtsnippers erin dan krijgt het niet de mooie goudgele kleur van wisky uit de slijterij. In plaats daarvan krijgt het een poepkleur. Zo smaakt het ook.

Ik ben er wel klaar mee, met die houtsnippers. Mijn producten zien er beter uit, en smaken ook beter zonder die meuk.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Heeft er iemand ervaringen mee om de neutrale alcool + 70% op hout te lageren ( vaten of schips)

en er dan likeuren van te maken ( goede en slechte ervaringen).

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Likeuren worden NOOIT op eikenhout gelagerd!

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

onzin
drambui is een Likeur!!! gemaakt van schotse whisky.
en je mag iets pas schotse whisky noemen als het 3j op eikenhout heeft gelegen.

hij zegt ook overigens niet dat hij Likeur lagert, hij zegt dat hij gelagerde alcohol wil gebruiken om daar likeur van te maken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zo lust ik er ook nog een paar.
Whisky is geen likeur en is vanzelfsprekend op eikenhout gelagerd.
Maar maak je daar een likeur van dan is na de mix géén lagering meer nodig.
Zie hier "Drambui":
Na 250 jaar verborgen te zijn geweest op het Isle of Skye werd Drambuie eind 19e eeuw lokaal bekend als “an dram buidheach”, wat in het Gaelisch betekent “the drink that satisfies”. In 1893 werd de drank geregistreerd als Drambuie. Een complexe drank met kruidige, pittige en zoete honingsmaken, geïntegreerd in een diepe body van malt whisky. Een smaaksensatie die zorgt voor een aantrekkelijke, lange afdronk.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Drambuie is ook geen whisky, maar een likeur GEMAAKT van whisky.
in whisky MOGEN namelijk GEEN toevoegingen zitten als honing en kruiden. Dan MAG je het namelijk GEEN whisky meer noemen volgens de schotse wetgeving.

De enige toevoeging die het mag bevatten is de kleurstof Caramel E150A

dus als je je kop nou eens uit je kont haalt en de hele website eens leest vanwaar je kopieert en plakt. Dan staat Drambui onder de LIKEUREN op de website van Gall en Gall

Sterker nog, Drambui schrijft op hun EIGEN website dat het een Liqueur is.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jellaahh

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden
swreijders schreef:

"dus als je je kop nou eens uit je kont haalt en de hele website eens leest vanwaar je kopieert en plakt"
Sorry, maar op een dergelijk laag nivo wens ik niet met jou te communiceren

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

begin er dan niet mee

Beantwoorden
Pagina 1 / 10
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?