Alleen voor sier zet je een vat in de kamer .
Wanneer een vat ook langdurig ongebruikt heeft gestaan moet ook binnenkant controleren op schimmels .
Die kunnen door lang in wisselende lucht vochtigheid te staan aangetast worden.
Zeker wanneer een vat eerder gebruikt is .
Een nieuw vat kun je simpel vullen en met natte dweilen erom even dicht laten trekken .
In gebruik is het beste dat een vat in een donkere ruimte staat .
luchtvochtigheid 70 - 75 %
Temperatuur 11 - 12 graden .
wanneer je wijnen opslaat boven 17 gr kunnen deze verzuren .
Wanneer wijnen verzuurt zijn in een vat zal je zeker voordat je deze opnieuw gaat gebruiken moeten openen en uitschrapen .
Mooi ritueel telkens op je grindpad, ik ga het opvolgen alleen kieper ik dat telkens iets in het water ivm Mn woonboot...
Wij gooien de laatste druppel uit het glas op de grond,traditie a la Roemenie,beetje voor God.(meeste voor mij zelf?)
Ik mik voorloop , naloop en de uitgestookte restanten , de kruiden en fruit resten tussen de struiken .
Het barst daar van de wormen .
De " worm goden " zullen mij wel dankbaar zijn . Voor andere goden hoef ik het niet te doen . Het zal toch aan het drankbuffet met de van duivel zijn waar ik mijn toost zal moeten doen
Ik denk dat vele hier toch wel naar het drankbuffet van de Duivel willen gaan. Bij de godvrezende zal ik me toch niet echt thuis voelen. Misschien dat ze vast een schrijnwerker voor ons kunnen regelen, zodat er een deurtje gemaakt kan worden, zodat wij braverikken op zijn tijd even naar de onderburen kunnen.