Als ik aan whisky begin maar eens kijken hoe ik dat ga aanpakken.
Ik had het idee om een 10l vat te kopen, vol te stoken en dan elk jaar 3 liter te vervangen door een nieuwe batch. Maa rik geloof dat het dan wat erg houtig gaat gaat worden de eerste paar jaar.
Nog maar evens dtuderen of ik tzt een vat koop of snippers.
Je kunt ook een kleiner vat kopen bv 5 liter. Dat vul je met je gestookte whisky en als je hem goed vindt bottel je deze en vult hem met een nieuwe stook. Zo doe ik het ook.
Ik zal een s een paar batches met snippers proberen en dan nog eens denken over een vat. Ik denk dat een vat van 5 l binnen een half jaar leeggemaakt met worden omdat het anders gaat overheersen en dan ben ik nog niet klaar voor de volgende batch. Kun je het half vol laten staan of droogt hij dan voor de helft uit?
Ik heb mijn eerste batch (Barrel 674) eerst met houtsnippers laten trekken en daarna ruim een jaar op een nieuw 5 liter vat gehad. Ik vind dat er geen overheersende houtsmaak aan zit maar juist een erg lekkere. Mijn vat zat ook niet helemaal vol. en het droogt niet uit wanneer het half vol is. Je kunt het ook steeds een stukje draaien zodat het steeds vochtig blijft.
Zijn er al stokers die ervaring hebben met BBQ-snippers in whisky?
Deze lijken me bv een mooie optie om eens wat whisky mee te laten rijpen:
https://www.rookovens-online.nl/a-44602247/eik/jim-beam-eiken-rook-chips/
Ik heb rooksnippers geprobeerd in bijvoorbeeld Rum en Whiskey.
dit waren snippers van oude whiskey vaten, hoewel de snippers heerlijk naar whiskey ruiken vond ik het effect erg tegenvallen.
als ik bijvoorbeeld medium roast Amerikaans eiken snippers neem dan vind ik dat effect veel lekkerder en sterker.
ik kan mij voorstellen dat de vaten versnipperd worden als ze oud en op zijn, dat hout zal niet tot in de eeuwigheid een smaak afgeven, wellicht dat het daarom tegenviel.
Ik doe ze in ieder geval niet meer in mijn drank
ik kan mij voorstellen dat de vaten versnipperd worden als ze oud en op zijn, dat hout zal niet tot in de eeuwigheid een smaak afgeven, wellicht dat het daarom tegenviel.
Dat is precies wat ze doen; vat is niet bruikbaar meer dus versnipperen. Voor de rookoven nog prima te gebruiken.
Dan die maar niet bestellen dus, bedankt voor het delen van de ervaring!
Voor bourbon wordt "charred" eiken gebruikt, dat is nog wat sterker geroosterd dan heavy toast of zit ik er dan naast?
Ik ben van het makkelijke. Ik woon in de Fryske Wâlden en daar is eikenhout zat. Je kunt vast aan één of twee blokjes eiken openhaardhout komen. Maak je mooie staafjes van met bijl of zaag, daarna flamberen met een gasflam of een tijdje in een hete oven (200 graden of zo). Dan die staafjes in een weckfles, schone alcohol iets sterker dan drinksterkte (ik doe meestal 42%), wegzetten, vergeten en wanneer je er weer aan denkt ga je proeven. Te sterk, prima, mik je er schone alcohol op drinksterkte bij tot het lekker is. Te slap, weckfles dicht, wegzetten en weer vergeten. Herhaal proces.
Charred is gebrand. De binnenkant van het vat wordt met vuur gebrand.
Kun je ook zelf doen
Ik had gehoord in Roemenie om drank op moerbei hout te leggen,daar kun je ook vaatjes van kopen daar,het resultaat na 3 mnd laten liggen.niet de moeite waard beter op houtsnippers.weer wat geleerd.gelukkig geen vaatje gekocht maar een paar stukken hout van daar mee genomen.gr.?Chris.V
Iemand hier ervaring mee toevallig: https://www.tasboomkwekerij.nl/epages/PH1280022.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/PH1280022/Products/200505
Het is niet goedkoper om een oude hout vat te kopen in Portugal het zijn Frans oud Eik hout.
Voorbeeld 250l +- 30kg ; https://www.olx.pt/anuncio/pipas-250l-IDAgTED.html#bd1117c6e3
Nieuwe; https://www.olx.pt/anuncio/pipos-pipas-barril-barricas-IDBfk3d.html#dee90841f2;promoted
Hoy,
Ik zou willen beginnen met drank op eiken vaten te willen zetten/ lageren enz.
Bij wat een temperatuur moet je dat zetten, ik zie dat ze op de foto's van jan die hier en daar passeren in de woonkamer staan.
moet dat op kamer temperatuur, of mag dat ook kouder staan in de kelder bv, of staan ze het beste bij temperatuurs schommelingen ( woonkamer), of buiten beschut tegen regen.
Ik zou willen beginnen met n'en portwijn van mijn kersen ( zoete), en mijn pruimen van deze zomer.
grts.
Koud tot maximaal 15 graden in een vochtige omgeving is het beste, maar gewoon rond 18 graden in huis , zal voor een korte periode, (één jaar) niet echt een probleem zijn. Zorgen dat de buitenkant niet uitdroogt is het advies. Dat de engelen hun deel opeisen, (angels share) is normaal, maar ze moeten nu ook weer niet beschonken de zaak op stelten zetten. Overigens giet ik van elke stook een klein beetje buiten op het grind, ik ben niet bijgelovig, maar ieder zijn deel. En ja van het hart van de stook.