Meldingen
Alles wissen

Invertsuiker maken


aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het maken van invertsuiker van kristalsuiker (sacharose) doe ik zo; per kilo suiker gebruik ik een halve liter water. Dit los ik goed op en breng het aan de kook. Als het eenmaal kookt, voeg ik twee gram citroenzuur toe. Ik hou twee gram per kilo suiker aan. Ik heb gelezen dat je, in plaats van die twee gram ook het sap van één citroen kan gebruiken. Dit zuur werkt als een medium om de sachrose te splitsen in glucose en fructose. Dit laat ik een kwartier tot 20 minuten koken. Ik gebruik invertsuiker bij het brouwen van mijn bier. Naar mijn idee, is de suiker in deze vorm makkelijker te consumeren door de gist, waardoor een volledigere vergisting. Ook zijn de gassen, die het waterslot verlaten prettiger van geur.

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hallo aukedebier, invertsuiker bij het brouwen van bier heb ik nog nooit van gehoord.

Bij het brouwen van bier zit er voldoende suiker in de geschrote mout en is het niet de bedoeling om een hoog percentage alcohol te bereiken.

Bij de bereiding van bier staat het alcoholpercentage van te voren al vast in het recept.

Invertsuiker wordt uitsluitend gebruikt bij het distilleren om een zo hoog mogelijk alcoholpercentage te bereiken.

Dus hoor ik graag van jou hoe jij dat doet.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij sommige recepten wordt er suiker in de wort gedaan, om het eind resultaat iets minder moutig te krijgen. Het schroeft ook het alcoholpercentage op. Ik gebruik het zelf ook als bottelsuiker, om koolzuur op de fles te generen.

 

Maar met bier, kan ook de stookwijn bedoeld worden (gemaakt van granen).

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik brouw ook bier, en natuurlijk kun je ook brouwen om er naderhand whisky of jenever mee te stoken, maar daar is invertsuiker niet bij nodig.

Tegenwoordig wordt er ook whisky of jenever gemaakt van gedistilleerde suikerbieten melasse en wordt er met kruiden + ??? in het laboratorium de whisky of jeneversmaak nagebootst. Allemaal om er zo veel mogelijk aan te verdienen en de meeste mensen kijken alleen maar naar de prijs.

Ook bottelsuiker, om koolzuur (CO2) in de flesjes bier te verkrijgen is maar 6 gram p/ltr. bier, is géén invertsuiker en dat mag zeker niet teveel suiker zijn, omdat de bierflesjes kunnen exploderen.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt. Ik gebruik ook maar weinig met het bierbrouwen / bottelen. En misschien is het niet nodig. Maar ik heb het idee dat de vergisting gewoon soepeler verloopt. Ook gebruik ik het voor het maken van giststarter. Dit gaat, naar mijn idee prima

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het kan inderdaad wel bij een giststarter worden gebruikt en is de reeds toegevoegde citroenzuur op z'n plaats, maar ook hier geldt voorzichtigheid dat de SG niet boven de 1035 komt omdat de osmotische druk op de celmembramen van de dan nog inactieve gistcellen te groot kan worden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij een giststarter dien je wel vóór het toedienen van de gist, alles te koken i.v.m. de steriliteit. Dus zou eigenlijk de invertsuiker overbodig zijn en kan je ook de citroenzuur tijdens het koken toevoegen.

Voordeel is dat je geen invertsuiker hoeft te bewaren, omdat deze na verloop van tijd gaat kristalliseren.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?