Meldingen
Alles wissen

Lichte whisky dat naar jodium smaakt...


Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi,
Wij vinden de lichte whisky dat naar jodium smaakt het lekkerst. Enig idee welk eiken hiervoor gebruikt wordt? Of komt het doordat het op turf gestookt wordt? Wat helaas niet gaat in de keuken :-(. (Heb net mijn turf weggegooid.)
Zijn er ideeën en tips om dan dicht bij die jodium smaak te komen?

Ik hoor het graag.

ps. ik heb nog over datum mais in blik liggen kan ik hier iets mee? Zou ik ze moeten koken?

Thnxxx xxx

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet dat een smaak moeilijk via tekst te omschrijven valt, maar hoe smaakt jodium ? Ik kan me hier eerlijk gezegd niets bij voorstellen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jodiumsmaak zit hem in de fenolen ofwel rooksmaak, komt niet door het hout.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Weet je dan ook welke mout het beste dichtbij komt? En vaak is het een heel licht gekleurde whiskey.

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Skoldt... probeer een whiskey proeverij dan zal je vast een whiskey tegenkomen die naar jodium smaakt.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Weet je dan ook welke mout het beste dichtbij komt? En vaak is het een heel licht gekleurde whiskey.

 

Afhankelijk van de mate van rook kun je eens zoeken naar chateau whisky mout. De mate van rook is terug te vinden in het getal bij fenolen ppm. Hoe hoger dit getal hoe hoger de mate van rooksmaak.

De kleur van whisky heeft niets met de rooksmaak te maken maar komt van het vat waarin het heeft gezeten.

Ik weet niet hoe snel je deze mout wilt hebben maar binnenkort kan ik je een advies geven over een biologische whisky mout (of stuur maar een pb naar me) .

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afhankelijk van de mate van rook kun je eens zoeken naar chateau whisky mout. De mate van rook is terug te vinden in het getal bij fenolen ppm. Hoe hoger dit getal hoe hoger de mate van rooksmaak.

De kleur van whisky heeft niets met de rooksmaak te maken maar komt van het vat waarin het heeft gezeten.

Ik weet niet hoe snel je deze mout wilt hebben maar binnenkort kan ik je een advies geven over een biologische whisky mout (of stuur maar een pb naar me) .

Er is totaal geen haast bij (heb ook nog andere hobby's) 🙂 maar een chateau whisky mout... ok en moet de fenolen dan hoog zijn? Geeft hoge fenolen de jodium smaak?

En wat is eigenlijk een 1ste, 2de en 3de generatie? dat is mij niet duidelijk 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe hoger het ppm getal hoe meer rooksmaak. Rooksmaak kan een jodiumsmaak bevatten maar is er geen garantie voor. De de mout voor de Islay whisky's wordt op turf gestook die doordrenkt is geweest van zeewater en zeewierresten bevat en daarmee jodiumsmaak mee kunnen geven. Zelf ben ik ook een liefhebber van deze smaak maar weet niet of Chateau whisky mout deze smaak echt heeft (ben eigenlijk bang van niet), het is een kwestie van proberen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je je voor je info... lekker hé de jodium whiskey....

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik houd er wel van 😉

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er worden ook wel een enkele of paar amandeltjes toegevoegd aan de mout dat geeft ook wat een die jodium achtig bijsmaak . ( gebruik niet te veel amandel anders gaat het overheersen en amandel achtig worden )

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

jodium whiskey, zo heeft iedereen wat, heel lang geleden had je currysaus die naar chloor smaakte, heerlijk, echter nooit in de winkel kunnen vinden...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de een noemt het jodiumsmaak de ander amandelsmaak en andere looizuur achtig Gompie . (Wie weet is currybijsmaak een idee .?)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?