Meldingen
Alles wissen

Mash opnieuw gebruiken ?


Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nu heb ik een paar dagen geleden een nieuwe stook gedaan. Van Turbogist/ suiker.
Heb er met een 1,5 stook een goede 2.5L uit gehaald in cuts.
ook nog een kleine liter 20% die ik de volgende keer weer gebruik.

Nu vraag ik me af, De mash wat over is, zit nog heel veel suiker in .... Is nog mierezoet.
Ik heb m gemeten, was nog iets van 5% alcohol

Kan ik die mash weer opnieuw gebruiken ?
Hij gist nu niet meer, maar kan ik er weer gist aan toevoegen , en nog eens gebruiken ?
Is toch nog een goede 18L ....

Of toch maar gebruiken, om de WC pot schoon te maken ???

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad de backset.. Was een Turbo gist.... Aangemaakt met 8 kg kristalsuiker.. Nadat ik gestookt had vond ik dat hij nog erg zoet was... Bij begin had hij 17 procent alcohol en was bijna gestopt met gisten... Af en toe nog een bubbel..... Ik heb m teruggeheveld in het gisvat en geprakte banaan er bij gedaan.... Ben benieuwd of hij weer verder gaat...

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op dit forum staan duidelijke recepten, zowel voor zuivere alcohol alsmede hoe je een goede whisky kunt brouwen en daarna stoken en lageren.
Dat zal nóóit lukken als je maar wat aanrommelt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Probeer eerst eens zuivere alcohol of een goede whisky te maken volgens bestaande recepten en ga pas daarna experimenteren voor een nog betere whisky, maar het is up to you

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nrbrt, jij had het toch over experimenteren.
Voorbeeld: Toen ik voor het eerst met bierbrouwen begon, werkte ik eerst kant en klare brouwpakketten, daarna recepten van brouwgilden en uiteindelijk nadat ik de vele gist- en hopsoorten een beetje had leren kennen, heb ik schoorvoetend een eigen recept samengesteld en mijn eigen bier gemaakt.
Ik wil daarmee zeggen dat je pas kunt experimenteren als je ervaring hebt met de ingrediënten en weet hoe ze op elkaar reageren.
Hier op dit forum zitten soms mensen die zich helemaal niet inlezen en totaal andere verhoudingen nemen dan de gebruikelijke en met vragen komen die ze niet zouden stellen als ze tenminste de gebruiksaanwijzing op het gistpakje zouden lezen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Van experimenteren leer je natuurlijk ook. In dit geval bijvoorbeeld hoe je het in het vervolg beter niet kunt doen. Ook waardevol.

Maar als ik jouw bovenstaande inzending lees over experimenteren, krijg ik toch een heel ander beeld van jou.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zou er gewoon proberen een paar zakjes bakkersgist aan toe te voegen.
begint die te gisten, prima. Doet die het niet, dan heeft het 60 cent gekost.

gewoon experimenteren.
zoveel mogelijk.
Daar leer je echt het meeste van.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nrbrt,
Volgens mij dient het stookforum ook als een soort kennisbank en worden de antwoorden door meer mensen gelezen die door foute inzendingen op het verkeerde been worden gezet.
Het lijkt mij dan ook logisch en normaal dat op een “openbaar forum” reacties kunnen komen als men het met de inzendingen niet eens is, zodat de wat serieuzere stokers juiste informatie krijgen.
Beter de harde waarheid dan jouw zachte leugen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een inzending goed kunnen lezen is niet jouw sterkste kant

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Shine,
Ik schreef:

Het lijkt mij dan ook logisch en normaal dat op een “openbaar forum” reacties kunnen komen als men het met de inzendingen niet eens is, zodat de wat serieuzere stokers juiste informatie krijgen.

Zo gaat het op alle fora, ik zit ook op het forum "Hobbybrouwen.nl"
Ook daar gaat het er serieus aan toe.
Als een brouwer een vraag heeft, tikt hij dat in en krijgt antwoorden waar hij wat mee kan.
Als iemand het met een ander niet eens is, wordt dat als leerzaam ervaren en niet als het schofferen van de ander.
Op die manier zien de mensen het forum als een kennisbank waar je serieuze vragen kan stellen

Beantwoorden
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oef.... Even een dag niet op internet geweest.... Heb ik meteen weer een hoop kunnen lezen.... Ik zie dit inderdaad meer als een experiment
... Ik vond het zonde om 2 weken te wachten op een nieuwe mash... Zodoende.... Ik weet dat ik qua stoken een beginner ben. Maar dat is iedereen ooit eens geweest... Niet dan? Ik hoop ook een heleboel te leren... En zit vol met vragen.. Neem aan dat een forum de juiste plek is voor al die vragen. Ik ben trouwens trots op mezelf. Als ik naar de behaalde resultaten kijk die met mijn gratis opstelling al gehaald zijn..
Ervaring in moonshine...... Geen..
Ervaring met destillatie. Hydrolyse. Desorptie. Azeatropen... Veel (beroepsmatig)

Trouwens.. De gist was niet dood... Ik heb er een geprakte banaan bij gedaan... En hij bubbelt weer als een tierelier....

Beantwoorden
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

O ja... @betweter.... Heb toch echt de beschrijving gebruikt van de Turbo gist...... 8 kg kristal....

Beantwoorden
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag mijn mash weer in Mn keteltje gedaan..... Had toch weer 15 procentige.. Dus de suiker was met de Turbo gist nog lang niet helemaal omgezet...... Zit nu al een tijdje op 80 procent. Wel mijn refluxkoelertje in bedrijf genomen. Ben benieuwd waar ik op uit kom. Let wel. Dit zou ik eigenlijk hebben weggegooid.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?