Meldingen
Alles wissen

Mijn alcohol ruikt naar spiritus

Pagina 2 / 4

Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, is ook lastig. Dat van te veel gistvoeding heb ik ook wel eens gelezen. Ik ga me er ook nog eens in verdiepen.

Het heeft in ieder geval niets met methanol te maken, spiritus is gekleurd met kleurstof 🙂

Beantwoorden
Berichten: 15
 hans
Topic starter
(@hans)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heb gehoord dat schoonmaak azijn ook heel goed is om de ketel schoon te maken het is een oude  boiler van 100 liter dus ben wel even bezig .

Beantwoorden
Berichten: 4
(@mortalm)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heb van het weekend voor het eerst een eerste batch gestookt. Sinds 3 weken in het bezit van een 5,5L Whisky Alambiek.

Heb net als Hans het probleem dat er een sterke geur aan zit, lees aceton/spiritus geur. vroeg mij al af of dit normaal was of niet. maar als ik het goed begrijp niet dus..

binnenkort maar een nieuwe batch maken en opnieuw proberen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi, ik begrijp dat bij iedereen die last heeft van de spiritusgeur er gebruik is gemaakt van turbogist/suiker wash? Of zijn er ook mensen die in hun koperen ketel spirituslucht hebben bij een whisky of fruitstook?

 

Je kunt wel schone alcohol stoken met een klassieke ketel maar dat wordt nooit zo perfect als wanneer je de T500 zou gebruiken. Dus 2 keer stoken en filteren over kool is aan te raden. Ook vloeibare kool gebruiken tijdens de vergisting kan helpen. En vergeet het klaren niet...

 

Zijn er mensen die deze luchtjes hebben wanneer ze de ketel gebruiken voor fruit of whisky???

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hans,

Ondanks dat je een "neutrale" suikerwash gemaakt en gestookt hebt adviseer ik je om "cuts" tijdens het stoken te maken, elke XX aantal ml van elkaar gescheiden opvangen in aparte potten. Hierdoor kun je ruiken en voorzichtig proeven tot waar de viezigheid zich bevindt.

als je wat anders gaat stoken dan suiker is dit van belang om de slechte alcoholen op te vangen. methyl-alcohol aan het begin van de stook "de kop" en de hogere alcoholen zoals  o.a. butanol, foesels en esters "de staart" van het drinkbare ethanol te scheiden. 

homedistiller.org en andere bronnen geven als "kop" van de stook ca. 2-2,5% van de ketel-inhoud aan (dus bij 10 liter vloeistof 200-250ml voorloop). de hoeveelheid voorloop is afhankelijk van de gebruikte ingredienten. de voorloop smaakt en ruikt meestal spiritus-achtig. hoe je er achter komt of de voorloop met viezigheid klaar is, is simpelweg ruiken en proeven. 

aangezien jij een neutrale suikerwash hebt gemaakt en gestookt en een "vreemd" resultaat hebt behaald krijg ik een aantal vragen en gedachtes

  • was heel het stooksel zo blauw als de lucht op een zomerdag?
  • was het licht-blauwig met vaste delen erin drijvend?
  • heb je cuts gemaakt?

Wat ik nu schrijf zijn gedachtes/gokken. het kan zijn dat ik er naast zit omdat ik ook niet alles weet en de situatie niet zelf heb gezien. ik stel veiligheid voorop en adviseer je vooral niks te doen waar je je niet 100% in kan vinden aangezien het wel om de gezondheid gaat, het moet immers een mooie hobby blijven haha.

is het echt super blauw dan kan het door het koper komen. dit is giftig, gooi het dan maar liever weg. heeft het deze kleur dan kan het zijn dat:

  • De ketel is nog niet geheel schoon gestookt is.
  • de kolom/ koeling en andere koperen delen zijn niet geheel schoon gestookt

stook je ketel nog een keertje uit met alleen water en zorg ook dat alle delen van de installatie met stoom gereinigd worden. zolang dit kan met hittebestendigheid van alle onderdelen.

heeft het een klein beetje een blauwe gloed en drijven er vaste delen in dan kan het door de gist zijn gekomen en de hardheid van het gebruikte water. in sommige delen van het land zitten meer elementen in het leidingwater. gist kan ook een invloed op de smaak en geur. de kwaliteit van de gist en andere ingredienten zijn van groot belang. 

wat je hieraan kan doen is:

  • het stooksel door een koffiefilter halen en opnieuw stoken
  • zorgen dat er geen gist in de stookketel komt als je gaat stoken
  • een voor jou betere gist uitzoeken.
  • cuts maken

(dit klein beetje blauwe gloed en drijvende vaste delen heb ik ook gehad. gefilterd nog een keer gestookt en gezorgd dat ik geen gist meer mee stook de keren erna en nooit meer problemen mee gehad)

al met al zal ik de ketel een keer goed schoon stoken, ook de andere delen in contact laten komen met stoom en hitte. cuts maken van je stooksel en de eerste 2% apart houden, geen gist mee stoken en gaan experimenteren met gistsoorten

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

"(dus bij 10 liter vloeistof 200-250ml voorloop)"

Wow, das wel erg veel niet? Met een beetje geluk haal ik iets meer dan een liter alcohol op een ketel van 10 liter...

"is het echt super blauw dan kan het door het koper komen. dit is giftig, gooi het dan maar liever weg."

Ik weet niet hoe het bij Hans was maar bij mij was het heel lichtblauw maar wel kraakhelder (geen vlokken oid dus) Ik heb ook alleen de stook opnieuw gedestilleerd en pas toen werd het blauw.

"heeft het een klein beetje een blauwe gloed en drijven er vaste delen in dan kan het door de gist zijn gekomen en de hardheid van het gebruikte water."

Hier in Groningen is het water idd wat harder naar het schijnt. Zou het een idee zijn om het gebruikte kraanwater voor de mash eers door de Brita waterkan te halen?

De tips die je geeft ga ik trouwens opvolgen. Dank!!!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan, mijn eerste suikerwash stook met de T500 leverde ook een slecht resultaat op. 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Matt,Ik heb de kolom leeg gehaald en er met een zaklampje ingekeken en dat zag er goed uit, maar ik wilde het toch eens van dichtbij zien en heb toen mijn endoscoop camera erin gestopt tot aan de condensor, en daar zag ik behoorlijke groene plekken op.

 

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, top! En als die plekken er dan zitten, hoe krijg je ze dan weg?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb heet water genomen met een flinke scheut citroenzuur en erin gegooid,

10 minuten laten staan en weer gekeken met de camera, en het was brandschoon, glimmend gewoon..

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super, bedankt! Heb sowieso citroenzuur besteld via bol.com. Is wel poeder geloof ik maar dat kan je wel mixen met heet water neem ik aan.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb niet het idee dat er verschillende soorten citroenzuur zijn, dus dat komt wel goed, ik heb 1 liter kokend heet water genomen met 1 eetlepel citroenzuur.

Kolom heb ik in een bakje rechtop gezet voor het lekken, maar als je de verbindingsslang aan de bovenkant eraf haalt lekt hij zo weinig dat het water er meer dan 10 minuten in kan staan, dit is voor de T500 natuurlijk.

Beantwoorden
Berichten: 4
(@mortalm)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zal voor de volgende batch vloeibare kool gebruiken en klarings middel gebruiken. ik heb mijn vat 3/4 dagen in mijn schuur gezet bij lagere temperatuur. had gelezen op het forum dat dat ook helpt ipv klarings middel.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

gompie,

met een flinke scheut citroenzuur en erin gegooid,

Ik neem aan dat je citroenzuur POEDER bedoelt, vloeibare citroenzuur ken ik niet.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vloeibaar citroenzuur is gewoon te koop hoor Rob. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?