Hallo
Weet niet of ik het in de goede categorie zet, kon niet zo vinden waar het wel in moest.
ik had een vraag hoe rijpen jullie je whisky, ik heb grote glazen potten van 3ltr daar doe ik jack daniels houtsnippers in en de gestookte whisky en zet het een tijd donker weg.
Wat gebruiken jullie om in te rijpen zie wel dat mensen dit in emmers doen, dit lijkt mij toch niet echt goed met plastic en stoffen die oplossen of heb ik dit verkeerd?
Ik weet dat een eiken houten vat het beste is maar die vind ik nogal prijzig de kleine vaatje van 10ltr ofzo of weet hier iemand op het forum een goedkoop adresje.
Groet
Bob
Het goedkoopste wat ik heb gezien was bij Tasboomkwekerij.
Ik ben nog aan het oriënteren en heb zelf dus nog geen ervaring met stoken.
http://www.tasboomkwekerij.nl/epages/PH1280022.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/PH1280022/Categories/Mini_vaten
Voor whisky zag ik ook nog het volgende: Zelf Je Whisky Verbeteren Met De Wonder Sticks
http://www.whiskymaniacs.nl/
Ik doe het op de goedkoopste manier en dat is gratis.
Ik woon op het platte land waar iedereen ieder jaar voor de winter hout inslaat voor de open haard.
Daar zitten vaak gekapte eikenhouten bomen bij die men op het erf in hapklare brokken zaagt.
Aan een zo'n stuk van 40 cm x 25 cm heb ik voor jaren genoeg.
Ik zaag daar plakken vanaf van 1,5 cm dikte, die ik dan laat marcereren in 96 procent alcohol.
Van deze alcohol voeg ik dan wat bij aan de whisky en laat deze daarna enige maanden rijpen.
Ik laat het rijpen in een 5 liter eikenhouten vat.
Ik zag zelf op wijnvat.nl kastanje vaten staan. Maakt het nog veel verschil of je eiken of kastanje vaten neemt.
Hoe zit dat met rijpen in kunstof emmers wil dit ook?.
Bobbz,
De bedoeling is dat "eiken" bij de rijping een bepaalde smaak aan de desbetreffende drank afgeeft.
Hoe het zit met wijn in kastanje vaten, weet ik niet, maar zeker niet bij whisky of bier.
Dankje ik had al zo'n idee, maar zie dat veel wijnvaten van kastanje hout zijn van daar.
Hoe lang gaat zo n vat mee. 10 stoken of 10 jaren. Neem aan dat het ook een keer op houd met stoffen afgeven.
Hier wordt interessante info gegeven:
Hoe lang laat je het rijpen? En hoe bewerk je het vat voor?
Vanaf een maand of drie zou het al behoorlijk goed moeten zijn maar ik laat het zeker een jaar in het vat. Voorbewerken: 48 uur koud water erin laten zitten, leeg laten lopen en vullen met Whisky. Het is een nieuw vat.
Iemand ervaring met deze vaatjes?
http://www.tasboomkwekerij.nl/epages/PH1280022.mobile/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/PH1280022/Products/V5&Locale=nl_NL
Lijken goedkoper dan bij de meeste andere aanbieders. Of zit er misschien een addertje onder het gras?
meestal word geadviseerd een nieuw vat de eerste keer drie maanden te gebruike ivb met de afgifte van het hout daarom gooi ik stukjes eiken die ik eerst met een brander bewerkt heb in een 5 ltr fles zo kan ik ook de ontwikkeling van de kleur zien,ik ruik er af en toe aan en als ik denk dat het goed is proef ik tot nu toe is mij det goed bevallen.gr.chris?