Meldingen
Alles wissen

Rum van enkel rietsuiker?


Berichten: 36
Topic starter
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Is het mogelijk met enkel rietsuiker en(turbo)rumgist ,rum te stoken?

Ik heb deze gist bij het starterspakket gekregen en heb niet direct zin om mellasse te bestellen.

Daarom zou ik enkel rietsuiker willen gebruiken.Deze kan je gewoon in de supermarkt kopen.

Beantwoorden
21 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@profiteur je heb dan alcohol met iets bijsmaak maar bij lange na geen rum .

 

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@robbert bedankt. dan wacht ik nog even met deze gist tot ik melasse heb.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@profiteur, ik zou je aanraden om gewoon een jerrycan melasse te bestellen. Rum maken is niet veel werk en er staat heel veel over rum maken op dit forum. En je zou best wel goede resultaten kunnen behalen.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@rumo zal ik binnenkort doen wacht eerst nog op het zeefje(deze is nog niet voorradig) voor mijn airstill om gin mee te maken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er is nog een tussenoplossing die dichter bij rum komt, het is geen rum maar je kunt ook een vergisting met appelstroop en hibiscus of rozenblaadjes overwegen. Aangezien je een Air Still gebruikt is het volume waarmee je gaat werken toch aan de kleinere kant.

Het prijsverschil met rietsuiker is relatief klein maar je krijgt al meer rum-achtige smaken. De rozenblaadjes geven wel een stevige florale toon mee, dat ligt eraan of je dat wilt of niet.

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@alchemist ik zal wel melasse kopen maar mijn gedachte was dat melasse een bijproduct was van rietsuiker en dat  echt rietsuiker gewoon dan beter was.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@profiteur de melasse is geen bijproduct maar een rest product bij het maken van rietsuiker. Er zit nog ongeveer 50% suiker in melasse en de rest is voor een groot deel smaak.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@rumo a oke

 

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met bruine rietsuiker kan je Cachaça stoken. Is te vergelijken met witte rum En ook heel lekker.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@stierke  Brazilian party

Beantwoorden
 cary
(@cary)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@stierke , heb jij een a to z recept en tijd voor dit? Ik ben een 100% beginneling. Ik moet mijn eerste stook doen (met een T500). Dank alvast.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@stierke kan ik ook eens proberen,ik wil alles leren.Eerst volgende zal  eau de vie zijn van appelsap.heb ook al bourbon van cornflakes gemaakt. hoeveel suiker welke gist enzo....

 

Beantwoorden
FonTi
Berichten: 8
(@fonti)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal, ik weet dat Pino in het verleden wat melasse inkocht en dat Jan dit ook deed maar waar kan ik tegenwoordig nog voor een leuke prijs wat melasse inkopen? Ik woon in het boerenland maar lees veel over gif in de melasse dus durf dit niet aan. Benieuwd naar jullie ervaring/mening

 

gr F0nTi

Beantwoorden
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@fonti je kan gewoon bij de Stookwinkel melasse bestellen of ophalen. Als je rum wil maken raad ik wel aan om melasse te gebruiken.

Beantwoorden
FonTi
(@fonti)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@rumo Yves, dat weet ik maar Deventer is vanaf hier een behoorlijk eind vanaf Westvoorne. Ik kan de postbode natuurlijk wel gebruiken maar mogelijk dat iemand ook een ander adresje weet waar ik wat kan tappen.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@fonti melasse met gif? Is het wel rietsuikermelasse of is het melasse van suikerbieten?

Beantwoorden
FonTi
(@fonti)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@pikketanus; met gif bedoel ik het landbouwgif en Formaldehyde.

In de melasse zit nog de kalk en de formaldehyde (en landbouwgif) dus is niet geschikt voor consumptie. Deze melasse wordt echter wel gebruikt als veevoer.” 
 
“Formaldehyde wordt vooral opgenomen in het lichaam door inademing van de damp. Een voor de gezondheid schadelijke concentratie in de lucht kan door verdamping van deze stof bij 20 graden Celsius vrij snel bereikt worden. Formaldehyde kan ook via de huid, ogen en andere slijmvliezen in het lichaam worden opgenomen.” 

dit kan je er natuurlijk uit stoken maar vind hier nog niet echt veel over maar mogelijk dat iemand hier er wat meer over kan vertellen.
Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@fonti beter niet gebruiken, we willen het andere sterkwater🤣 weet ook niet in welke mate formaldehyde mee over komt bij stoken, better safe than sorry.. zoals rumo al aangaf heeft Jan melasse waarvan je iig zeker bent dat het veilig is

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nu we het toch over Rum maken hebben.. Er staat hier nu een pan af te koelen met melasse, die heeft staan zuiveren. Ik heb nog geen dunder, is er iets wat ik kan gebruiken om toch iets meer leven in de nog te stoken rum te krijgen? De tweede en derde stoken zullen ongetwijfeld wat meer body hebben omdat ik dan al wat dunder heb opgebouwd. Tips zijn welkom 🙂

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kingtb er is al heel veel over rum geschreven er is zelfs een heeel lang topic over, dus ik begrijp dat je de weg een beetje kwijt raak. Ik zal daarom herhalen wat ik al eerder schreef.

Per jaar doe ik een RumRun, dan stook ik 4 maal een rum stookwijn 1 maal. Deze 4 strip runs doe ik bij elkaar voor de spirit run. De eerst keer heb ik dan nog geen dunder maar de 2, 3 en 4 maal dus wel 😀 Voorgaande jaren gooide ik de dunder na de RumRun weg. Maar dit jaar doe ik de dunder in een emmer die ik afdek met een doek en dan weg zet voor volgend jaar.

Wat ik nog meer anders doe dit jaar is dat ik de melasse niet meer "was". Ook het recept is anders eerder 5 liter melasse, 2,5 kg rietsuiker en 1kg mout maar dit jaar 5 liter melasse en wat gistvoeding. Dit is dan voor 26 a 27 liter stookwijn zodat ik 25 liter in de ketel overhoud. En natuurlijk de 2, 3 en 4 maal 8 liter dunder(deze gaat dus in de stookwijn).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kingtb na je eerste overhaal laat je de ketel afkoelen . Hevel een deel van jou restanten af en vul de ketel bij met het destilaat van eeste overhaal. Stook dit met scheidingen van voor en naloop . 

Er zijn veel spookverhalen over dunder op forums.  

Misschien kun je uit de geschiedenis wat halen wat help in volgende projecten 

 

Burned ale / dunder ;

Dunder werd vroeger burned ale genoemd . later door diverse vormen van gebruik kreeg het de naam dunder.

De naam Burned ale zegt het eigenlijk al .

Het restant van de vergiste masch dat de warmte van de distillatie heeft gehad .

Restanten waarin nog vezels en ander organisch product is achtergebleven . deze bevatten ongeveer zo een 3% organische zuren o.a : azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur .daarnaast bevat de burned ale / Dunder diverse bacteriën en mineralen.

het opnieuw introduceren van de dunder aan de masch zal ph waardes verlagen . De bacteriën zorgt voor een sterke wilde vergisting . en veranderen van smaak.

 

In begin gebruikte men vrij kleine ketels.

De ketels in die tijd waren 1,30 hoog en ongeveer 80 cm diameter met een koperen hoed .

De inhoud was dus beperkt en daarom werd er achter elkaar door gestook . Rauwe Rum eruit Gestookt , ketel geleegd en meteen weer gevuld met nieuwe batch .

bij het legen bleef de slutch achter en algauw had men in de gaten dat deze burned ale nog stoffen bevatte die invloed had en smaak verbeterde aan de opvolgende stook .

Na een aantal opvolgende stoken 3 tot 5 werd de Slutch / burned ale / dunder weg geschept en begon proces op nieuw .

De meerdere malen gebruikte dunder gaat naar de put .

Blending van deze verschillende runs maakte unieke smaken .

Al gauw werd er gedacht aan ook deze Burned ale / vooraf al in de vergistings bekkens en tonnen toe te voegen . Omgezette stoffen en zuren in de Burned ale bleken beneficiair te zijn in vergisting en ontstond een langere nagisting .

Zo kwamen er verschillende methodes en specialisatie van het produceren van rum en manier van gebruik van burned ale dat steeds meer bekend werd als Dunder .

Ook ging men Schors , twijgen en bladeren van acacia boom , klaver , pruim en bladeren van perzik boom toevoegen aan de dunder die na fermentatie werd toegevoegd aan de nieuw te vergisten sugarcain en molasse.

Eigenlijk Kun je onderscheiden :

Dunder als restant wat na een distillatie over is achtergebleven in Distillatie ketel.(burned ale ) . Na destillatie blijft er vloeistof achter met een bezinksel op bodem ketel . Na vloeistof aftappen / legen van ketel blijft de slutch / drap achter . de Dunder . De ketel word hervult met masch op de nog aanwezige restanten / dunder en Op deze manier stookt men de volgende batch.

Dan is er vergisting van Sugarcain en molasse in gist vat, ton of bekken waaraan een deel dunder is toegevoegd . na fermentatie word deze gefilterd en gedistilleerd .

De dunderpit !

Tegenwoordig een heel ander  begrip dan in de begin jaren .

Tegenwoordig een container met gemengde restafval uit proces van vergisten tot het burned ale.

 

Maar de dunder put was een gat gegraven ver achter de distilleerderij waar het uiteindelijke rest afval in word gedumpt . Een soort beerput / composteer put. Daar gingen alle resten van vergisting en distillatie in. Hierin vind je ook ongedierte die ervan eten of in verdrinken en ontlasting.

Vroeger werd uit dit eind restant waar ook véél bacteriële infectie en schimmel in zat wel bakken geschept om een gestopte of slechte vergisting mee op gang te krijgen .

Het hergebruik vanuit de dunder pit is inmiddels in bij wet verboden in een aantal Rum producerende Landen i.v.m. toch gevaarlijke bacteriële infecties die naar men zegt bij aanraking o.a. gangreen / koudvuur , yarsinia , dysenterie en cholera besmetting zouden kunnen veroorzaken .

Daarnaast waren er in de oude tijden geen toiletten en was de composteer put ook de plaats waar de emmers met ontlasting werden geleegd of een balk liep waar men overheen zat en hun behoefte deden .

 

In midden vorige eeuw zijn de grote bedrijven gestopt met dunder te gebruiken .

De dunder werd ontleedt en essentiële stoffen geïsoleerd .

Nu worden additieven geproduceerd met uitsluitend de stoffen bepalend voor type rum. deze worden gebruikt i.p.v. dunder.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?