Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 26 / 86

Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Melasse is geen 100% suiker.
Ik had 5KG Melasse en 3,75kg rietsuiker.
Opgevuld tot 25 liter gaf een sg van 1120.

Heb je de melasse bij amalyse dosering wel verhit tot 40-45 graden?..

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Google sheet gebruik ik ook maar via de iPhone en dat is dus niet een om de 15 minuten meting als ik weg ben. Toch ook maar eens een tablet aanschaffen. Die kleine fluctuaties in jouw diagram zijn bij mij dan erg groot omdat ik maar een paar keer per dag een meting doorgeef naar de cloud/sheet. Dit ziet er top uit, leuk om te zien.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb gisteravond de spiritrun gemaakt en hij smaakte heerlijk, ondanks alle omstandigheden tevreden (zie t500 topic) met 200ml voorloop, 200ml head, 1.4 l hearts, 200ml tail 1, 200ml tail 2 en 300ml tail 3.

Op naar batch 2 met de tilt.

4,75 liter molasse en 3,5 kg rietsuiker deze x gebruikt.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat kan ik je echt niet vertellen.

Wat ik weet is dat ik met 5,5 Liter Melasse en 19,5 Liter water op een SG van 1.100 zit.

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Melasse is geen 100% suiker. Ik had 5KG Melasse en 3,75kg rietsuiker. Opgevuld tot 25 liter gaf een sg van 1120. Heb je de melasse bij amalyse dosering wel verhit tot 40-45 graden?..

Ik had begrepen dat tussen 37 en 40 graden ideaal is.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb het inderdaad verwarmt tot ca, 40 graden.

@hilbilly, dus als ik het goed begrijp heb ik straks dezelfde start ingrediënten als jou ?.

dus zou de uitkomst ook hetzelfde kunnen zijn.

als ik zo die cijfers zie dan lijkt het er wel op dat het percentage suiker in de melasse wel heel hoog is ?

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heeft iemand enig idee hoe lang het duurt voordat de rumgist van de stookwinkel (witte zakjes) op gang komt ?, nu 2 uur met de gist aan het wachten op leven.

ben ik te ongeduldig ?, temperatuur is 27 graden nu, er bubbelt nog niets

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Fastback, weet je zeker dat je geen lekje in de afdichting hebt waardoor er co2 ontsnapt zonder door je waterslot te gaan?

Wat ik hier zoal lees begint het met een kwartier al te leven in de meeste gevallen. Zou toch inmiddels wel op gang moeten komen. Anders toch nog even geduld.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb ze wel eens in 15 minuten zien gaan. Maar toevallig ben ik ook bezig. Ik heb gisteren ( of was het eergisteren) rum gestookt en het residu heb ik weer in een giston gedaan en daarbij 1 kilo suiker en ongeveer 5 liter melasse en ongeveer 20 liter water. Tot een sg van 1.120 was bereikt.

 

Alleen heb verkeerd gemikt met de temperatuur van het water en de ton staat nu af te koelen. Maar dat duurt lang voordat er 5 graden af zijn, liever 10 hij staat nu op 34 graden. Dus straks weet je hoe snel de mijne gaat. Als die al gaat met dat residu wat ik heb hergebruikt. Maar als je niet probeert. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Fastback, weet je zeker dat je geen lekje in de afdichting hebt waardoor er co2 ontsnapt zonder door je waterslot te gaan?

 

 Klopt dat had ik ook bij een ton. Moet je echt op letten. 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Normaal gesproken heb ik in het verleden geen problemen gehad met het waterslot, kan natuurlijk nu de eerste keer zijn.

ik controleer het nu meteen even.

omdat ik 25 liter heb gemaakt maakte ik mij een beetje zorgen dat de emmer te vol zat, om te voorkomen dat bij het gisten de boel overstroomt heb ik 10 liter afgetapt in een andere emmer.

nu heb ik dus een emmer van 15 liter en 1 van 10 liter.

ik heb eerst een giststarter gemaakt en het grootste deel in een emmer gegooid, daarna de boel verdeeld en de starter in de emmer gegooid van 10 liter.

 

komt er nu op neer dat de hoeveelheid gist niet meer gelijk verdeeld is over de 25 liter.

in principe moeten beide vaten toch gaan gisten ?

de deksels staat een beetje bol en het waterslot geeft wel aan dat er iets druk op staat, blijkbaar gebeurt er heeeeeel voorzichtig iets, helaas geen "blob"

ik denk dat ik maar rustig afwacht , iemand nog ideeen om de boel op gang te brengen ?

temperatuur is 28 graden

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als het deksel goed is gesloten en er zitten geen scheurtjes ofzo in zou ik gaan kijken bij het rubbertje van het waterslot. Misschien dat die daar niet lekker afdicht omdat het een vrij hard rubber is en het pijpje van het waterslot is ook niet echt perfect rond. Ik had na het toevoegen van de amylase eerst en later het gist vrijwel direct een reactie. Na een uur stond ie aardig te pruttelen en savonds ging het helemaal los.

Denk dus dat er ergens iets lekt.

 

Overigens valt dat schuimen bij mij wel mee, als ik nog wat extra suiker toevoeg dan komt er direct een cm ongeveer schuim op wat vrij snel wegtrekt.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu na drie uur is het 10 liter vat al regelmatig aan het bubbelen, het 15 liter vat nog niet maar zie wel aan het waterslot dat er langzaam druk opgebouwd wordt.

Als hij over 2 uur niet aan het bubbelen is zal ik anders nog een giststarter maken en deze toevoegen.

hoewel wachten altijd moeilijk is denk ik dat het wel goed gaat komen.

met 5 kg melasse en 3.75 kg rietsuiker is er voorlopig genoeg voedsel voor de gist

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

2 minuten heb geleden heb ik de rumgist toegevoegd. Ben benieuwd. Temperatuur van de vloeistof 28 graden en sg 1120

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou lummel, dat is precies zoals ik ook begon, ben heel benieuwd hoe snel het bij jou gaat.

en waarom het bij mij dan langzaam start ?, start temperatuur was bij mij ook ongeveer 27 graden.

Beantwoorden
Pagina 26 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?