Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 29 / 86

Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Fastback, sorry man, je hebt gelijk. Ik rekende en dacht de verkeerde kant op. 5 kilo is natuurlijk c.a 3,5 liter. ...stom van mij.

Hoe lang staat hij al bij jou? Zoals gezegd, bij mij was hij met 72 uur al een heel eind. Was wel met het warme weer. Ik zal hem nu nog eens meten.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zie de temperatuur anders wel uren stil staan, zeker de laatste dag en dan doet de sg ook nauwelijks iets. 

In ieder geval doe jij het beter dan ik want ik sta nog rond 1040 sinds afgelopen zaterdag. Alleen mijn temperatuur in de kamer ligt tussen de 18 en nauwelijks 22 graden. Thans 19,4 maar het is zwaar bewolkt. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Inmiddels het vaatje voor de rum binnen. Jan nog hartelijk dank voor al je adviezen en ik ga zo de blauwe zakjes van still spirits maken met de carbon. Ik ben alleen het klaringsmiddel vergeten kan je vast wel 2 zakjes van meenemen naar de BBQ dan kan ik na de BBQ deze gaan testen zoals Stills het bedoeld had. Leuk, ben heel benieuwd. De temperatuur blijft goed de komende 2 weken.

 

Met die zakjes wodka gist en amalyse zal ik later een topic openen hoe dit aan te vliegen. Eerst het rumvaatje vullen. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Geen probleem, neem ik mee! Veel succes met de Still Spirits Turbo!

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik begreep al dat je je vergiste met de liters, het blijft ook verwarrend als er af en toe over liters wordt gesproken.

mijn wash staat nu zo'n 30 uur en borrelt nog steeds constant, als ik hetzelfde verloop heb zal het zondag ook zo'n beetje stoppen, eigenlijk moet ik een sg meter hebben om straks ook te kunnen meten wat mijn waardes zijn

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

zoooo, dat is gaaf zo'n vat !

mag ik vragen hoeveel liter dat vat is en waar je die besteld hebt voor welke prijs ?

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Overleg even met Jan die had nog een 15 liter staan voor een schappelijke prijs, als hij die nog heeft tenminste, deze 30 liter is wel wat groot. En laat je voorlichten om zo'n vat klaar te maken want daar zijn ook mogelijkheden in. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

30 liter is idd wel groot, ga je die tzt vol krijgen met rum? Wel gaaf hoor. Vooral als je daar een tijdje van af kunt blijven!

 

Fastback, mail maar even naar  [email protected] 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gebruiksaanwijzing van eiken vaten.

 

Gereedmaken van het vat

Een vat wat nieuw is of droog is opgeslagen heeft een periode nodig van zwellen om de naden te doen sluiten.

Er zijn 2 methoden, koud of warm. De 2de methode is ook wel bekend als de Franse methode.

Welke methode u gebruikt is afhankelijk van de wijze waarop het vat bewaart is. Als het lang is opgeslagen onder droge omstandigheden, dus niet in een vochtige kelder, dan kunt u het beste de koude methode gebruiken. Is het nog recent gebruikt of is hij vochtig opgeslagen geweest dan kunt u de warme methode gebruiken.

 

De koude methode

Vul het vat tot 1/3 met koud water en laat het 3 tot 4 uur staan. Vul vervolgens bij tot 2/3 met koud water. Na weer 4 uur af vullen tot de rand en houdt het gevuld totdat alle naden dicht zijn  gezwollen.

Als dit gebeurd is kan u het vat in gebruik nemen. Dit proces duurt ongeveer 2 dagen en bij oude vaten soms langer.

 

 De warme methode

Vul het vat tot 1/10 met heet water. Tape de gaten dicht en schud het vat zodat alle delen goed in contact komen met water.

Zet het vat rechtop en vul de bovenkant tot de rand met heet water en laat dit 15 minuten staan. Vervolgens omdraaien en de procedure herhalen voor de andere kant.

Haal de tape eraf en laat het vat leeg lopen. Vul het vat met koud water om te controleren of het vat dicht is.

Lekt het vat nog, gebruik dan de koude methode.

 

Belangrijk

Laat een vat nooit langer dan 2 dagen vol staan met gewoon water. Dit is om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in het vat.

 

Een vat schoonmaken

De beste manier om een vat schoon te maken is een paar keer spoelen.

Het vat dient altijd onmiddellijk na leegkomen van een drank omgespoeld te worden om te voorkomen dat er organismen in gaan groeien. Dit omspoelen gebeurd met heet water. Herhaal dit omspoelen totdat alle achtergebleven stoffen zijn opgelost en zijn weggespoeld. Eindig altijd met 1 keer koud water spoelen.

Als het even kan het gebruik van chemische middelen in het vat vermijden. Deze middelen ontrekken namelijk stoffen(tannine)  aan het vat.

 

Het opslaan van een vat

Als u een vat heeft gekocht en u gaat het niet gelijk gebruiken laat het dan ingepakt in de folie. Dit voorkomt vochtverlies van het hout. De beste opslag plek voor een vat is bij een temperatuur onder de 12 graden en een luchtvochtigheid van 75%.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dat red hij makkelijk met 100 liter melasse , wel 3

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Pino dat laatste is niet correct. Sowieso moet je de alcohol opslaan in het vat zonder te verdunnen. Althans volgens de theorie.

 

En ik probeer zoveel mogelijk zonder suiker te stoken. Dus alleen Melasse. Ik heb uitgerekend dan 45 liter al heel erg mooi is, als ik het al haal. Maar dat interesseert me niks, die 30 liter haal ik zeker wel. En daar ging het me om. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wow, dit echt niet te geloven. ben rum aan het stoken met mijn ketel op stoom, volgens Jan een whiskey ketel volgens de gene van wie hem kocht voor calvados. Anyway heb van de week rum gestookt in de t500 en best goed. Maar dit slaat echt werkelijk alles. Je zou het moeten ruiken en proeven. het hele huis ruikt naar zoet naar Westmalle Dubbel of zoiets.  Straks maar aan de coctails terwijl ik nota bene op vol vermogen stook om later nog een 2e keer te distilleren. Feit is wel dat de t500 niet geschikt is om rum te stoken. Weten we dat ook weer.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De eerste gistton heef 2,64 liter rum opgeleverd omgerekend naar 100% dus ongeveer 10% van een batch van ruim 25 liter. Ik ben gestopt op 25% dus er had nog wel iets meer in gezeten maar niet veel meer. De laatste 2,5 liter was een beetje troubel maar ik stook hem sowieso nog een keer. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Iummel, ik ken de t500 niet maar kan je de packing er niet gedeeltelijk uithalen?

Zoals ik het begrepen heb, eerste run snel om de wash naar 40% te krijgen in potstill. Daarna die 40% door een kolom en cuts maken....

Ik ga maandag stoken maar twijfel wat te doen....

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe nu verder. Proberen? Ik heb 100 liter melasse gekocht dus ben nog wel effe bezig. Tegen tijd jat ik alles wel van jullie. 

 

Maar serieus, ik heb ongeveer 250 ml voorloop apart gehouden van bijna 80%, daarna heb ik 2,5 liter hele mooie rum gekregen van 66% en de rest is ook weer bagger van ongeveer 35%, wat ga ik doen? 

Beantwoorden
Pagina 29 / 86
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?