Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 32 / 86

Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door Fastback:

Wat heb je veranderd of gedaan om van die lucht af te komen ?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door Techneut:

Ja, we willen wel wat meer info van je Hillbilly.

Maar heel fijn dat je nu toch meer resultaat hebt.

Ik weet dat de weg soms lang en frustrerend kan zijn, maar des te meer zal je trots zijn, en genieten van het resultaat.

Als het goed is heb je er ook nog wat van opgestoken.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door Techneut:

Ik denk dat ik een idee heb Hillbilly.

Moeilijk te distilleren, vreselijke klote lucht.

De Melasse die nodig is om rum te maken is een restproduct van de rietsuiker productie.

Molasse is ingekookte suikerriet sap waar al veel suikers uit zijn gehaald, maar waar nog veel (vaste) stoffen in hoge concentratie aanwezig zijn.

Dit vergisten wij, en niet altijd onder de meest gunstige omstandigheden.

Het type gist dat wij gebruiken kan invloed hebben op de vorming van bij producten, en ga zo maar door.

Conclusie:

Wij hebben niet het makkelijkste drankje uitgekozen om te maken. (wel een van de lekkerste)

Doordat er flink veel lage en hoge alcoholen en hun verschillende stoffen aanwezig zijn, is het scheiden hiervan een kunst op zich.

Wat jij nu hebt meegemaakt is dat er uit de kolom eerst een kolere bende aan lage alcoholen komt, waar een meur van jawelste vanaf komt.

Deze lage alcoholen kon je in je vorige stooks niet goed scheiden en bleven in de gehele stook aanwezig.

Nu heb jij vandaag met 20 minuten reflux opgestart, en nu komt eerst de bende lage alcoholen uit je kolom, om daarna de mooie rummige alcoholen vrij te geven.

Gefeliciteerd, je hebt het voor elkaar.

Je hebt een reflux tot stand gebracht waarmee je een scheiding hebt kunnen maken tussen de lage alcoholen met een vreselijke meur, en de mooie zachte rummige alcoholen oftewel de true harts.

Lekker rustig door pruttelen met die ketel totdat je de tails gaat tegenkomen.

Deze tails zijn ook zeer belangrijk voor onze rum, aangezien hier in het begin de mooie diepere rum smaken in voor gaan komen.

Goed gescheiden per x ml opvangen, om later te bepalen wat er wel en niet in gaat komen.

Distilleren is geen hobby of beroep, maar eens kunst/ambacht.

De les die ik hieruit leer is dat het wellicht raadzaam is om met een product als Molasse in het begin van de spirit run toch een iets hogere reflux en dus lagere flow uit de product koeler te hanteren.

Dit om een nog betere scheiding te krijgen van de overweldig aanwezige heads, en om deze nog beter geconcentreerd eruit te krijgen, zodat er een betere scheiding tussen de heads en harts kan worden gemaakt. (ik zij het al, het is een kunst).

Uiteraard start je deze run altijd eerst met een 20-30 minuten reflux draaien, om dan wanneer de heads aan het verdwijnen is de flow uit de product koeler harder te laten lopen zodat je de reflux die je in stand hebt reduceert zodat je meer mooie smaken uit je kolom gaat krijgen, een soort van de mooie smaken uit de tails laten vermengen met de harts. We zijn immers geen vodka aan het maken.

Ook hier zie ik het nut van stripruns, aangezien deze helpen om een goede reflux en dus scheiding van de componenten te krijgen.

Sorry dat ik misschien een beetje langdradig ben, maar dit is voor mij helaas niet even kort en simpel uit te leggen.

Hillbilly, bedankt dat jij de aftrap hebt gedaan, en het met ons hebt willen delen.

Ik zou graag meer van je willen horen als je nog iets hebt aan te vullen of corrigeren.

Dat ben je ons sowieso verschuldigd, haha, bedankt.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja we zijn hobbybobs maar ik heb ook onder vonden rum maken is niet eenvoudig maar dat maakt het wel mooi om te lezen hoe iedereen er mee bezig is. ik heb vanavond geproefd en ik kom die baviaan niet tegen.Het smaakt als maar beter.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja we zijn hobbybobs maar ik heb ook onder vonden rum maken is niet eenvoudig maar dat maakt het wel mooi om te lezen hoe iedereen er mee bezig is. ik heb vanavond geproefd en ik kom die baviaan niet tegen.Het smaakt als maar beter.

Hobbybobs?  , zeg maar rustig ambacht najagers inmiddels, wij zijn zooo goed bezig hier.

Goed te horen dat ie bij jou ook goed smaak Pino.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hé mannen, wat veel leuke reacties.
Allereerst alle credits aan techneut, hij was mijn klankbord als een ware oude meester.

DIEPE BUIGING!

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welnee Hillbilly, alle credits voor jou, is jouw werk en toewijding hierin.

Ik probeer alleen maar mee te denken.

Heb je wat meer info hoe je stook is verlopen?

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn cijfers,
12 liter in de ketel, 1000watt vermogen.
20 min in volledige reflux.
Water iets terug en onder de 77 graden 110 ml voorloop.
77-78 graden 100ml 93%, meuren like hell.
Reflux water dicht, temp ging omhoog en alcohol percentage zakte. Bij 89 graden nog steeds stinken.

Vanaf 82-83 graden en 77% alcohol op de meter kwam de rum lucht. Snelheid hoog, 1000ml per uur.
Heb hem door laten lopen tot 92 graden en 60% alcohol. Toen was de rum lucht erg zwaar en ben ik gestopt.

Heb alles van 79-91 graden bij elkaar gedaan in glas. Heb 1,5 liter van c.a 75%.

De totaal geur is rum maar ruik nog wat op de achtergrond. Het staat afgedekt met papier te luchten, morgen weer ruiken.

Net geproefd, erg aanwezige aparte smaak, niet zoet genoeg. Maar een baco van gemaakt.
Morgen weer een dag.

Ook een vermelding waard, de vieze lucht in de stook van mijn suikerwash is verdwenen na 3 uur au bain Marie op 55 graden. Tip van betweter, waarvoor dank!

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kleine correctie, *** bovenaan bij 89 graden nog stink moet 79 graden zijn**

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Daar is het stookforum voor,elkaar helpen,dat is ook de opzet van Jan geweest.goed zo jongens.gr.??Chris.V

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus advies zou kunnen zijn om de reflux 20 minuten volop te laten gaan zodat de lage alcohol (geen idee wat dat precies is) met de stank zoals techneut het zegt er als eerste uit komt, daarna de reflux helemaal dicht en dan cuts maken tot de rum goed ruikt.

daarna de hearts misschien nog wat mixen met gedeelte tail en dan laten rusten en misschien ook een tijdje op 50 graden verouderen ?

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Hilbilly, voor de zekerheid, heb je het over de temperatuur boven in de kolom ?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is een hele mooie beschrijving Hillbilly.

Zo, de kop is eraf, de eerste run met resultaat is voor je binnen.

Ik weet zeker dat je met deze run heel wat ervaring hebt opgedaan.

Misschien en tip voor de volgende keer, wanneer de stank begint te verdwijnen niet meteen de reflux uit zetten maar je koelwater naar je refluxkoeler rustig terug schroeven zodat je een hogere opbrengst uit je product koeler krijgt.

Dan hou je een zekere mate van reflux waardoor je als het ware de tails wat naar achteren schuift, en je meer harts kan verkrijgen. (bij 60% stoppen lijkt mij nog best hoog)

Als je dan zeker weet dat je in je tails zit dan kan je ook proberen nog even een kleine 10 minuten je reflux weer vol aan te zetten, om m daarna weer rustig terug te schroeven, zodat je zoveel mogelijk alcohol uit je tails kan halen om deze weer bij je volgende run erbij te gooien.

Dit loont echt, doe ik ook altijd.

Maar ik gok dat het al laat was en je er wel een beetje klaar mee was, kan ik me wel voorstellen.

Bedankt voor het delen van je stook info, we zullen er zo nog velen met elkaar delen.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Correct, alle temperaturen boven in de kolom.

En ja, dat verouderen lijkt goed te werken.
Ik ben nog niet tevreden.
De harts moet meer kunnen zijn anders is het rendement toch laag vind ik.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pino, kan jij wat gegevens posten over jou stook. Temperatuur, % enz.
Ben benieuwd

Beantwoorden
Pagina 32 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?