Wellicht is het uit oogpunt van water besparing dat de condensors vaak gekoppeld staan.
Ik heb toevallig vandaag mijn vaderdag kado gehad. Een 200 litervat van kunststof!
Deze ga ik gebruiken als water voorraad, pompje er in en de condensors voeden en retouren. Bij er warm weer gooi ik er wat bevroren koelelementen bij.
Voor je bruin rum, misschien beetje eik gebruiken? Ik ga dat iig wel proberen?
Succes Fastback
Dank je, over Eiken gesproken, zou ik hiervoor rook eiken kunnen gebruiken !
voor mijn greenegg heb ik verschillende soorten eiken liggen, volgens mij moet dat ook geschikt zijn.
Ik heb aan iets soortgelijks gedacht om het retour water van mijn condenser in een buffervat te laten lopen, en uit dat vat met een regelbaar pompje mijn reflux koelen.
Ja! Waarom niet. Zolang het niet geïmpregneerd is, prima! Zou wel de brander er over halen.
En nu, na twee rum runs de ketel schoonmaken....
Mijn hemel dat valt niet mee...
Heb 12 liter water in de ketel naar 80 graden gebracht. Daarna af gelaten en gespoeld.
Blijft licht bruin.
Nog maar een rondje..
Doek met 90% alcohol doet wonderen denk ik, aangezien de achter gebleven oliën toch makkelijker los laten met alcohol dan met warm water.
Scheel je ook een boel gas/elektriciteit.
Doet de oechle meter het wel in het gistvat met melasse als er 9% alc in zit hij geeft 130 aan er klopt iets niet denk ik
Volgens mij kom je niet verder dan 9 procent effectief, rum is duur. Althans zoals wij het maken en ik vraag me serieus af of ik 30 liter haal uit 100 liter melasse.
Ik haal uit 200 kg druiven 60 ltr.van 40 - 45 % dus waarom jij geen 30 ltr.heb vertrouwen,komt goed.gr?Chris.V.
Zou het? Het zal erom hangen op deze manier maar kan natuurlijk altijd extra suiker gebruiken. Overigens was 1 van flessen die ik had meegenomen gemaakt met extra suiker en een extra zakje gist. Er zat namelijk een scheurtje in het deksel van de vergistingston daardoor dacht ik dat de vergisting niet begonnen was.
Heren...
Ik deed zelf niet mee met de "rum-run". En ben blij dat ik dat heb besloten....veel te weinig plek (en ervaring)
Maar....Wat een toffe verslagen. Het lezen over hoe jullie je rum stoken is echt super leuk. Ik ben een techneut, dus dit soort "technische" beschrijvingen...daar gaat mijn hart sneller van kloppen.
Heren...dank...jullie hebben mijn middag gemaakt.
(Overigens .... niet geremd door al te veel kennis van zaken zou ik rum in een Alambiek stoken, omdat je dan (denk ik) veel meer smaak meekrijgt)
Ik zou zeggen probeer eens ik heb nog 4 jerrycans over voor 23,95 heb je er een thuis en het is een leuke bezigheid
hoy,
Ik kon het niet laten en ik had de melasse staan, en na het lezen van al deze leuke posten heb ik vorige week ook maar n'en emmer rum te gisten gezet zodat ik kan volgen, 'k had nog wel een plaatsje over, voor n'en emmer d' erbij .
Hij heeft twee dagen hard staan gisten, dan rustiger, dan nu na 9 dagen vrij stil.
grts
Veel succes Dumo! Er is al veel over geschreven inmiddels dus je kunt ook al leren van de fouten van anderen.
De 2 liter Rum 80% van Lummel die ik mee naar huis heb genomen heb ik in een 3 liter vaatje gedaan. Na een tijdje iets aanlengen tot een betere drinksterkte. Wellicht kunnen we hem op de volgende BBQ proeven. We noemen het dan Rummel, rum van Lummel.
dat is leuk, Ik verlang er al naar hem te proeven.
grts