Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 47 / 86

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pino ik had wat anders. Een batch uitgekookt en opnieuw melasse erbij en gemeten en ik kreeg allemaal rare waardes. Wilde de ton al weggooien toen ik met de vinometer op 9% kwam. Wat was het nou?

 

Gisteren de batch maar  in de t500 gegooid, ok minder smaak als in een lambiek, maar het zat er wel in. Blij dat ik toch nog een keer gestookt had. 

 

Ik denk overigens dat rum best wel lastig is. Weet ook nog niet hoe jouw laatste 20 liter melasse aan te vliegen. Zat er de hele dag na te kijken en kon geen beslissing nemen. Hahahaha. Staan nog gewoon maar een dagje in de zon. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat ik uitgestookt was zat er ook nog wat alcohol in en ik was gestopt op 0p 10 gemeten in de parot dus dat klopt wel dat er nog alcohol in de thunder achter blijft net hoever je hem uit stook of kook. Wat betreft je melasse in de zon verdund met wat water en amylase dat werkt goed en savonds in de koelbox is het de volgende dag nog warm hup in het vat gist en water erbij en gaat gillend van start.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus ik vannacht even gist tonnetjes gechecked.. owww ..was de melasse ton stil gevallen.
No bubbles at all anymore. Terwijl ik anderen waarschuw voor het overstroom effect( Zoals Pino het mooi verwoorde: Het suikerklontje in een glas cola-effect)....
Ik pleur er zo een pak suiker bij en kreeg het deksel niet op tijd erop.... omg...
Hele huis stinkt ehh ruikt lekker naar melasse. Dit wordt weer zo'n naakte schoonmaakster inhuren. pffffff....

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax stuur die ook naar mij ze moet mij hier elke avond opdweilen,moet dadelik weer op gedwonge bezoek ik hoop dat ik de weg terug vind,hahaha,gr.????Chris. V.

 

Beantwoorden
Berichten: 53
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iemand weleens geprobeerd rum te maken van enkel rietsuiker?

 

Zo ja, hoe smaakt dat ten opzichte van rietsuikermelasse?

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik dacht dat DoubleBarrel al een "cheaters" rum had gemaakt maar ik kan fout zijn...

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben ik mee bezig geweest...rumgist werkte niet ,heb er toen bakkersgist door gemikt ...met banaan erbij... had na eerste stook nog veel gist in de smaak,na tweede stook al veel beter zeker terug gesneden naar 40%,had in totaal 2liter van 70%,ananas erin gedaan paar dagen gemacereerd , verdund en nu afgestookt naar 1300 ml op 69%,heb al klein deel teruggesneden op 40% en 300ml van 69% op ongeveer 5 gram medium toasted eiken snippers gezet. rest staat te rusten..de 40 % is opmerkelijk zacht,niet zoet maar je proeft ook water denk dat ie over week goed gehuwd is en lekker.

grt DB.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben nu erg druk met zieke tante ,maar als ik even tijd heb op de camping start ik

rietsuiker/banaan /bakkersgist op en dan geheel gedocumenteerd ..

Het opstarten is niet het probleem maar documenteren en hier plaatsen wel want ben teveel buiten de deur momenteel...

Quirijn heeft als het goed is vergisting aan de gang met zelfde ingrediënten...

EEA staat in topic : recept....theorie...

 DB

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

DB beterschap voor je tante man.

Inmiddels met een smartstill mark2 
de eerste melasse stook heb ik zojuist gestart in overleg met Pino.
De eerste druppels komen er uit en tikt de 40% aan op de refractometer.
Duidelijk de ultieme rumsmaak,brand op de lippen. Nu al heel tevreden.

 

Beantwoorden
Berichten: 53
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben benieuwd 🙂

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Na het een en ander gelezen te hebben hier ga ik toch een ander recept aan houden dan waar ik eerst mee wilde beginnen.

Ik ga vandaag ook starten met mijn melasse ik denk 8 liter melasse en met 17 liter water zit nog te denken met een kilo rietsuiker of zonder ?

ga still spirits rum gist gebruiken.

iemand nog tips voor ik het een en ander ga doen.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja Raymond, als je de ton aanmaakt, gooi dan meteen de suiker erbij en niet net als ik in dag2 (overstroming). Tip van Pino: Na dag 3 of 4 kun je al kijken als de bubbels gestopt zijn. Kook vervolgens een hoeveelheid en als het net als melk overkookt moet je nog even wachten. Ik had in mijn waterkoker wel een beetje een soort smurfenmuts uit de waterkoker maar dit doet gewone stookwijn soms ook.

 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oke thanks vroeg me alleen of de hoeveelheid melasse water goed was, ga nu mijn ketel opstarten en tussen door de melasse met suiker opstarten ben benieuwd. zal zo wel wat foto's posten.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je verhoudingen wel eens goed kunnen uitpakken. Mijn idee is dat je het bijna niet kan verpesten met als eindresultaat een perfect rummetje als beloning. ...

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik denk dat je een overkill aan suiker heb . Ik denk probeer eerst maar zonder suiker en kijk waar hij uitkomt.

Beantwoorden
Pagina 47 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?