Hij staat nog langzaam te bubbelen 1x per 3 sec en ik denk als hij uitgegist is de 15% haal,net gemeten tussen de 13 en 14%
Klinkt goed, ik start komend weekend met vergisten van de eerste batch.
Deze is heel handig om te berekenen hoeveel suiker er nog bij moet om bv 15% te kunnen halen tijdens het vergisten
http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/SG_-_Tabel/sg_-_tabel.html
Ja Techneut dat is ook handig maar die instrumenten die nodig zijn heb ik niet. Ik heb het nu een beetje uitgevonden om het zonder te doen zo achter op het sigaren doosje zeg maar
Geweldig dat je het zo doet, en toch gewoon voor elkaar krijgt hè, prachtig.
Het is wel ff wat meer gehannes, maar dat heeft ook zo zn charmes.
Komt dat sigaren doosje toch nog van pas ?
Nog ff en dan staan we ook met onze handen in de mash te roeren en aan de handen te proeven zoals in Moonshiners ?.(jaja ik weet het, Moonshiners is allemaal fake)
Mocht je het toch willen meten dan weet je vast wel waarmee dat kan, die dingen zijn super handig, en kosten bijna geen drol.
Leuk leuk leuk dat het zo goed gaat, ik ben benieuwd naar het verstoken.
En jawelhoor er zit 15% in en de aquarium verwarmmer is overleden. Komend weekend maar een stookje wagen denk
De rumgist actie is erg hard gegaan dus ik denk dat de mensen er zin in hebben. Nu is alles uitverkocht maar er is bijbesteld. Ik kon er nu maar 60 krijgen, die komen eind van de week/begin volgende week binnen. Mocht je hier gebruik van willen maken dan kun je ze vast bestellen zodat je zeker weet dat je niet achter het net vist.
Leuk om te lezen dat de melasse bijna verkocht is en dat het nu echt doorgaat!
Dag Jan,
Dus nu gaat het gebeuren. Wil je even 15 zakjes voor me vasthouden en dan moet ik nog even kijken in je winkel wat ik nog meer nodig heb. Begrijp ik het goed dat het nog steeds € 3,00 is?
Klopt, ik zal zorgen dat er sowieso 15 voor jou zijn!
Groetjes,
Jan
Ah!...Dat is precies gegaan als ik dacht. Blij dat ik op tijd was!
Hallo Jan, kun je er voor mij ook 5 reserveren?
Alvast bedankt.
He wat goed Pino, ik ben nu mn vat aan het vullen.
Heb jij de gist er zo ingegooid of eerst gehydrateerd?
Zo, het zit in de emmer.
Uiteindelijk 5,5L melasse vermengd met 19,5L gefilterd water, dit gaf een SG van 1.100 .
Dit zal een 13,5 procent alcohol opleveren bij volledig vergisten naar SG 1.000 .
SG 1.000= geen suikers meer aanwezig.
Trouwens 5,5L melasse met 19,5L water levert een suiker gehalte van 260 gram per liter op.
Die melasse is lekker geconcentreerd.
Mijn gist gaat tot 15% dus heb ik nog 650g suiker toegevoegd om uit te komen op een SG van 1.110.
Mijn Tilt hydrometer zit erin, en die geeft nu aan dat de temperatuur van de vloeistof 22,8 graden is.
Ik kan trouwens maar niet stoppen met kijken naar de Tilt app op mn telefoon.
Morgen wordt een warme dag, ik hoop dat dat de gist goed op weg help om los te gaan.
Ik hoop ook zeker dat de hoeveelheid oliën en mineralen niet te hoog is om te vergisten.
Ik heb gelukkig wel eerst een paar dagen een 50/50 oplossing water en melasse voorbehandeld met Amylasse enzyme.
Verder heb ik heb de Still spirits distillers yeast gebruikt.
Wordt vervolgt....
Dit klikt als een klok techneut!?
Goed bezig, heb je witte of riet suiker gebruikt?
die heb ik er overheen gestrooid dan hydrateerd de gist en een halfuur later geroerd deksel er op met een uur bubbelde het waterslot