iemand een idee welke turbogist "gestapeld" gebruikt kan worden voor het maken van rum ? Ik heb vergistingsvaten van 60 liter en zou deze graag optimaal benutten om mijn stookwijn met melasse te maken. Thanks !
Markel wat bedoel je met gestapeld gebruikt kan worden.
Stapelen is dat je bijvoorbeeld 50 liter in 1 vat maakt en zo dus 2 zakjes turbogist gebruikt.
Volgens Still Spirits is enkel de heat Gist daarvoor geschikt. en die is dus niet geschikt voor rum.
Maar volgens mij moet het gewoon kunnen hoor met de Rum gist van Still Spirits, dat is namelijk geen standaar Turbo
ok Jan , bedankt ! Mijn suikerrietmelasse is onderweg en ga eind deze week een proefbrouwsel maken met hopelijk een mooi resultaat.
Net de laatste 6,5 liter melasse opgestart met 2 kilo rietsuiker op het oude gist wat ik nu dus voor de derde keer ga gebruiken, ik hoop dat hij straks weer mooi staat te bubbelen.
hoe hoog is het alcoholpercentage van uw uitgegiste stookwijn ? Ben je gestart met een turbogist bij de eerste stookwijn ?
ABV zat rond de 15 , en ben gestart met still spirits rum gist.
Volgens Still Spirits is enkel de heat Gist daarvoor geschikt. en die is dus niet geschikt voor rum.
Hoy,
ik wist niet dat dat problemen kon geven, ik heb eergisteren 1 vat opgezet van 50 liter, 2 zakjes amylase toegevoegd, vandaag 2 zakjes rum gist ( ik denk still spirits , witte zakjes).
Deze morgen gist in gedaan nu af en toe een bubbel.
we zullen zien of het werkt, zoals het er nu uit zie begint de gisting toch.
ik denk wel dat ik mijn vat in een kuip ga moeten zetten als het er hevig aan toe gaat, het is eigenlijk een vat van 50 liter ik heb maar een centimeter of zes voor het schuim.
grts
dus ik ga er dezen avond een beetje rietsuiker bijdoen.
Hoy,
Ik heb een paar dagen geleden rietsuiker 300 gram/25L opgelost in warm water laten afkoelen, er bijgedaan
het sg was verhoogt naar 1051 (tilt), nu blijft hij hangen op dat getal en de gisting is volgens mij niet meer op gang gekomen, alles blijft rustig.
grts.
Hoi Dumo,
Die regeltjes voor het stapelen gelden volgens mij alleen voor de echte turbo's hoor. en dan nog zou het gewoon moeten werken volgens mij.
De witte zakjes rum gist zijn van Prestige, doet het ook heel goed hoor 🙂
Bij mij zit er ook nog geen beweging in, kijk het tot 7 uur aan anders gaat er een nieuw zakje bij.
TILT laat het volgende zien dus nog geen oorlog tussen de suiker en gistcellen.
8/8/2017 15:25:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 15:10:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 14:55:53 | 1.162 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 14:40:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 14:25:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 14:10:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 13:55:53 | 1.163 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 13:40:53 | 1.162 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 13:25:53 | 1.162 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 13:10:53 | 1.162 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 12:40:53 | 1.162 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 12:25:53 | 1.161 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
8/8/2017 12:10:54 | 1.159 | 23.9 | BLACK | Ray Rum 3 |
ik zou wachten, het heeft toen bij mijne gebruikte gist 4 dagen geduurd voor de gisting goed op gang kwam, ik had hem wel geklaard en gekoeld in het zelfde vat, ( niet afgeheveld voor klaring).
grts.
Te laat Dumo hahha zit nieuw zakje bij nu, maar voor de volgende keer.
Mijn ervaring is dat als het niet op gang wil komen en er zo een zakje er in kiep hij alsnog niet wil opstarten dat lukt wel als je de gist activeer in een liter warme mash en dat na een uur toevoeg aan het gistvat ,het opstarten van een mash van de oudestookwijn voorzien van melasse op het oude gistbed verliep bij mij moeizaam zelfs met een zakje nieuwe gist en staat er dan 2 weken tegenaan te slippen eer er genoeg % alc is en de oechle op 1030 staat.Eer ik het gestookt heb ben ik een maand verder , gelukkig heb ik 2 vaten om de 2 weken stoken.
Je heb gelijk Pino hij komt zeker langzaam op gang, zie nog niks zal het morgen nog wel even aankijken, ik heb ook twee vaten de een staat nu te klaren en de andere dus met de laatste melasse.
ik heb geduld zie wel wat het doet.