Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 55 / 86

Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

iemand een idee welke turbogist "gestapeld" gebruikt kan worden voor het maken van rum ? Ik heb vergistingsvaten van 60 liter en zou deze graag optimaal benutten om mijn stookwijn met melasse te maken. Thanks !

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Markel wat bedoel je met gestapeld gebruikt kan worden.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Stapelen is dat je bijvoorbeeld 50 liter in 1 vat maakt en zo dus 2 zakjes turbogist gebruikt.

Volgens Still Spirits is enkel de heat Gist daarvoor geschikt. en die is dus niet geschikt voor rum.

Maar volgens mij moet het gewoon kunnen hoor met de Rum gist van Still Spirits, dat is namelijk geen standaar Turbo

 

 

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

ok Jan , bedankt ! Mijn suikerrietmelasse is onderweg en ga eind deze week een proefbrouwsel maken met hopelijk een mooi resultaat.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net de laatste 6,5 liter melasse opgestart met 2 kilo rietsuiker op het oude gist wat ik nu dus voor de derde keer ga gebruiken, ik hoop dat hij straks weer mooi staat  te bubbelen.

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoe hoog is het alcoholpercentage van uw uitgegiste stookwijn ? Ben je gestart met een turbogist bij de eerste stookwijn ?

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ABV zat rond de 15 , en ben gestart met still spirits rum gist.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens Still Spirits is enkel de heat Gist daarvoor geschikt. en die is dus niet geschikt voor rum.

Hoy,

ik wist niet dat dat problemen kon geven, ik heb eergisteren 1 vat opgezet van 50 liter, 2 zakjes amylase toegevoegd, vandaag 2 zakjes rum gist ( ik denk still spirits , witte zakjes).

Deze morgen gist in gedaan nu af en toe een bubbel.

we zullen zien of het werkt, zoals het er nu uit zie begint de gisting toch.

ik denk wel dat ik mijn vat in een kuip ga moeten zetten als het er hevig aan toe gaat, het is eigenlijk een vat van 50 liter ik heb maar een centimeter of zes voor het schuim.

grts

 

 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dus ik ga er dezen avond een beetje rietsuiker bijdoen.

Hoy,

Ik heb een paar dagen geleden rietsuiker 300 gram/25L opgelost in warm water laten afkoelen, er  bijgedaan

het sg was verhoogt naar 1051 (tilt), nu blijft hij hangen op dat getal en de gisting is volgens mij niet meer op gang gekomen, alles blijft rustig.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Dumo,

 

Die regeltjes voor het stapelen gelden volgens mij alleen voor de echte turbo's hoor. en dan nog zou het gewoon moeten werken volgens mij.

 

De witte zakjes rum gist zijn van Prestige, doet het ook heel goed hoor 🙂

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij mij zit er ook nog geen beweging in, kijk het tot 7 uur aan anders gaat er een nieuw zakje bij.

TILT laat het volgende zien dus nog geen oorlog tussen de suiker en gistcellen.

8/8/2017 15:25:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 15:10:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 14:55:53 1.162 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 14:40:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 14:25:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 14:10:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 13:55:53 1.163 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 13:40:53 1.162 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 13:25:53 1.162 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 13:10:53 1.162 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 12:40:53 1.162 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 12:25:53 1.161 23.9 BLACK Ray Rum 3
8/8/2017 12:10:54 1.159 23.9 BLACK Ray Rum 3
Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zou wachten, het heeft toen bij mijne gebruikte gist 4 dagen geduurd voor de gisting goed op gang kwam, ik had hem wel geklaard en gekoeld in het zelfde vat, ( niet afgeheveld voor klaring).

grts.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Te laat Dumo hahha zit nieuw zakje bij nu, maar voor de volgende keer.

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn ervaring is dat als het niet op gang wil komen en er zo een zakje er in kiep hij alsnog niet wil opstarten dat lukt wel als je de gist activeer in een liter warme mash en dat na een uur toevoeg aan het gistvat ,het opstarten van een mash van de oudestookwijn voorzien van melasse op het oude gistbed verliep bij mij moeizaam zelfs met een zakje nieuwe gist en staat er dan 2 weken tegenaan te slippen eer er genoeg % alc is en de oechle op 1030 staat.Eer ik het gestookt heb ben ik een maand verder , gelukkig heb ik 2 vaten om de 2 weken stoken.

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je heb gelijk Pino hij komt zeker langzaam op gang, zie nog niks zal het morgen nog wel even aankijken, ik heb ook twee vaten de een staat nu te klaren en de andere dus met de laatste melasse.

ik heb geduld zie wel wat het doet.

Beantwoorden
Pagina 55 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?