Bij mij had het bijna een week geduurd en bij Dumo 4 dagen
hey: raymond hoe doe jij dat voor die tabel zo te tonen, de grafiek dat gaat wel daar staat n'en menu bij.
selecteren met je muis de gewenste tekst kopieren met je rechter muis knop plakken hier in het tekst vakje. en klaar is kees
Zo....heb gentleman's agreement met Pinodestoker...30ltr molasse... ga het waarschijnlijk niet redden voor de verhuizing... Zullen denk ik mijn eerste stookavonturen in het buitenland worden...die drie kannetjes passen in de bagage. 🙂
grt DB
DoubleBarrel, nu je verhuizing steeds dichterbij komt zat ik te denken, vind je het leuk om wat te vertellen in een topic over je plannen en je toekomstige avonturen? Je maakt inmiddels helemaal deel uit van de familie hier! En als ik het zo begrijp heb je in je toekomstige woonplaats niet continue de beschikking over internet toch?
Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar alles, het lijkt me spannend maar ook onwijs gaaf wat je van plan bent. dus mocht je een topic willen wijden aan je plannen dan zou ik dat super vinden!
Fijn weekend!
Jan
Hey een vraagje heeft er iemand hier bij zijn RUM wash al eens vloeibare kool bijgedaan ??
Ik heb dit al zien doen in een filmpje
groeten
Ik heb dat nog nooit gedaan . als je gewoon geduld heb en alles zn tijd gunt is het helemaal niet nodig en ik denk dat de rum smaak minder naar voren gaat komen .
ik zou denken dat ze het misschien een beetje voor de reuk doen ??
Ja ik ben het ook niet van plan hoor
Groeten
Eerste Rum experiment staat te pruttelen 🙂
4 kilo melasse ,4 kilo rietsuiker,4 gr amylase ,72 gr Distillers rum gist.
Dag 1 melasse ,suiker opgelost en amylase toegevoegd.
Dag 2 gist toegevoegd en twee hr later waterslot in beweging 😉
Na mijn eerste striprun van mijn eerste batch Rum vandaag mijn spirit run aan het doen.
zit meer dan een week tussen alles 24 uur laten luchten en een week rust.
heb nu 1 potje met 150 ml voorloop .
1 potje van 150 ml 66 ABV temp ketel 92 gr en 25 % vermogen.
2 potje van 150 ml 65 ABV temp ketel 92 gr en 25 % vermogen.
3 potje van 150 ml 64 ABV temp ketel 93 en 25 % vermogen
4 potje van 150 ml ABV temp ketel 93 en 25 vermogen.
ben nu alles in potjes van 150 ml aan het opvangen en meet de ABV daarvan en als de smaak goed is gaat dit in de grote fles ik probeer 2 flessen vol te krijgen van 750 ml en daarna weer vier potjes apart te houden tot de ABV te laag wordt.
van morgen om half 11 de eerste druppels en zit nu pas op 93 gr dus doe het langzaam deze keer, als ik de smaken nu al proef tussen potje 1 en potje 2 een wereld van verschil.
de temperatuur van de ABV die er uit komt zit rond de 21 Gr met mijn striprun was dit rond de 40 gr.
Laat hier na alles 24 luchten en weer een week rust en dan kijken welke potjes er mee mogen doen voor de rum die ik echt ga drinken.
Heb nu nog 1 ton die al meer dan een week staat te klaren, en 1 ton die nog aan het vergisten is die heel langzaam gaat .
Mijn laatste ton gaat ook heel langzaam en staat al 3 weken heel rustig te bubbelen en zit nu op 1080 maar is wel voorzien van 2x verstookte thunder 3 de generatie thunder gaat het worden vandaar de hoge oechle maar hij staat er nog tegenaan te slippen ,ik denk dat hij er klaar mee is.
Dus de hoge S.G. wordt verklaard door 3x onvergistbare suikers..in deze wash.
Dunder 1+2 +nieuw toegevoegde melasse. Of is dit verkeerde interpretatie ??
grt DB
Ja ik denk van wel het meeste suiker wordt van de ketting gesnoept maar niet alles en vergeet niet de andere stoffen die in de melasse zitten oa zout enzo des te meer keren de thunder gericyceld wordt des te meer er in het gistvat zit. gooi na het stoken de ochsle meter maar in de afgekoelde thunder je weet niet wat je zie ik had de vorige keer 1060 in de uitgestookte thunder en voor het stoken 1030 in het gistvat .
Noteer de top temperatuur ipv ketel temperatuur. Ketel temperatuur zegt niks. Allemaal afhankelijk van soort en hoogte van de kolom.
De beste smaak begint rond de 82 graden. Top/damp
Ach joh,maakt Rum zo interessant,meerdere opties.Oude gistbed cultuur,dunder/backset... de dunderpit optie.. De variëteiten in mogelijk eind resultaat ... White,Brown(caramel),Flavoured(citrus,tropische vruchten of bessen),Spiced(kruiden),Dark of zelfs Navy(70%+) type.Kortom Rum via de 'generaties'methode is een echt project.Perfect voor de wintermaanden als ik verhuisd ben.Daarom er nu al theoretisch mee bezig.
grt DB