Ja dat maakt het mooi we ondervinden van alles en een ander zijn ervaringen waar je conclusies uit op kan maken en zelf ga proberen dat vindt ik juist mooi en interessant.Β
Mijn mash is na vier dagen uitgegist geen beweging meer in het waterslot ,de eerste dag een paar keer al het water er uit geblazen de tweede dag al iets beter dag drie normaal aan het bubbelen Dus dag vier geen beweging meer in het waterslot .Wat denken jullie gewoon laten doen of nog een beetje rietsuiker bijdoen .Ik kan niet meten want dat heb ik niet .wash was 4 kilo melasse,4kilo rietsuiker ,4gr amylase en zakje 72 gr rum gistΒ
Heb net het een en ander nog eens goed nagelezen, en zie dat ik nog niet helemaal goed zit met mijn top temperatuur. dit komt omdat ik mijn waterflow niet helemaal goed had staan. ik speelde daar nog een beetje mee tijdens de run.
en zie nu dat ik hem rond de 2,5 liter de min moet hebben staan.
En daar ook gewoon moet laten staan voor de juiste meeting van top temp.
Ik heb vandaag gekeken in de emmer en er is nog Β steeds een beetje beweging zou ik er nog suiker bijdoen of niet ik heb ook gemeten met de vinometer bij gebrek aan iets anders die meet 20Β° alcohol ???? is toch wel veel niet ??
zo de eerste liters rum staan te trekken op Frans medium toasted eiken chips.
Geur en smaak is zeg maar moeilijk om van af te blijven π
Β
Ik lees je avonturen nu pas maar eigenwijs als ik ben ga ik het toch zonder extra gist proberen en gewoon op het oude gistbed met 3 liter melasse en de inhoud van de ketel. Dat werkt ook goed bij morellensap en wellicht straks ook de appelsap. In ieder geval proost.Β
Β
Wat heb ik precies gedaan. 20 liter heeft Pino afgeleverd en die 20 liter heb ik in een giston van 30 liter gegooid op temperatuur gebracht ( iets minder dan 50 graden) amylase erbij en middag laten staan tot de temperatuur gezakt was rond de 30 graden, aangevuld tot 25 liter met water van rond de 20 graden en gist erbij.Β
Β
Huidige sitatie
Heb nog ruim 6 liter melasse ( dus die de amylase behandeling heeft ondergaan) en 2 tonnen die als een gek staan te gisten met stills' rum gist. Ze begonnen al na een half uur en het water in het waterslot is donderbruin, ze hard is het gegaan. Staan nu bijna een week.Β
Β
Misschien kan ik ze morgen of overmorgen stoken. Dan heb ik 2 gistonnen met een gistlaag en daar gooi ik 3 liter melasse per ton bij en het residu uit de grainfather. Kijken of het weer gaat lopen.Β
Overigens had ik een zakje amylase van Jan gekregen en ik had amylase en pectine gekregen om uit te proberen. Ik heb dus alleen het zakje amylase gebruikt voor de duidelijkheid. Dat werkte dus perfect. Of pectine nog extra nut heeft weet ik dus niet.Β
Slowjuicer is lekker voor een glaasje sap, een slowjuicer is, de naam zegt het al, erg langzaam. Ik weet niet hoeveel daar in kan hoor, geen ervaring mee. Maar laten we daar verder over praten in het topic over het ontsappen πΒ