Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 69 / 86

Berichten: 1
(@yucca)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo , ik ben hier volledig nieuw en moet eigenlijk nog alles leren . Heb dan ook een aantal (domme) vragen ... Kan je melasse vervangen door rietsuikersiroop ? Als je een bepaalde hoeveelheid melasse nodig hebt kan je dan bvb helft honing gebruiken en helft melasse gebruiken? Doet Rumgist van Still Spirits met Amyloglucosidase enzym. 72 Gram  voldoende zijn werk op een bereiding van 25l of heb ik nog iets meer nodig?

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou Pino, je had gelijk hoor. Het ging na 24 uur lekker bubbelen. Ik ben inmiddels al een dag of drie niet thuis geweest. Zondag avond zie ik het wel. Ben benieuwd hoe het SG is gewijzigd.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor het vergisten van rum voor melasse wash volstaat 25 gram droge bakkerskist (korrels)

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zojuist m’n 25 liter wash gestript en ik heb een opbrengst van precies 5 liter op 60%. Zo veel heb ik nog nooit gehad! Dmv een warmtebelt en een inkbird de temperatuur op precies 26 graden gehouden en dat heeft t m gedaan denk ik. Heeft een week staan borrelen en daarna nog een week in m’n schuur geklaard. De verhouding was 5 liter rietsuikermelasse (van Pino!) 2250 gram rietsuiker op een totale wash van dus 25 liter. In de boiler heb ik nog 40 gram baking soda toegevoegd om eventuele verontreiniging eruit te halen en dat werkt dus perfect! Dank aan DDM hiervoor! Die 5 liter ruikt veel beter dan al m’n voorgaande rumstrips! Ik ben een blij man. Meteen weer een emmertje weg gezet en daar ga ik op 22 graden mee beginnen en na 2 dagen naar 25-26 graden opvoeren. Heel fijn die inkbird!

Ik dacht ik deel t ff met jullie!

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik heb een tweede rumwash gemaakt, waarbij ik gebruik maakte van het gistbed van de vorige. Een klein beetje nieuwe gist heb ik wel toegevoegd (kwart zakje).

De SG was 1110 en bubbelen maar. Nu een week verder bubbelt het nog steeds een beetje, maar het SG staat nog steeds op 1060. Veel te veel onvergiste suikers nog dus.

Wat kan ik doen om de 1060 toch richting 1000 te krijgen?

Lang wachten of nog wat gist toevoegen? Het kan zijn dat het oude gistbed misschien te uitgeput was?

Mijn eerste batch was uitgegist (leek het) na twee weken, maar had ook nog 1020 als SG. Die heb ik toch gestookt. (4,5 liter a 55%)

Ik ben benieuwd of één van jullie hier ervaringen mee heeft.

Thz, Ardy

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ardy, Ik ben er bijna zeker van dat het gistbed voldoende capaciteit had/heeft om alle suiker om te zetten. Heb het zelfs wel eens 4 of 5 keer gedaan met het zelfde zakje gist. Zal je vast ergens kunnen vinden op de site. 

 

Ik neem mijn SG metingen met melasse trouwens helemaal niet zo nauw laat staan de 2e keer. Kan je niet 5 liter uit de de ton halen en deze langzaam stoken? Dan weet je hoeveel alcohol je hebt geproduceerd en het residu koel je af naar 25 graden en kieper je weer terug in de ton. Eventueel met een halve kilo suiker. 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@firewalker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb dus dit complete topic doorlezen ruim een 3 kwartier verder. In de winkel de volgende Molasses gekocht. Nu jullie wijsheden gelezen te hebben. Kom ik de volgende vraag gaat dit rum worden of heb ik 7 potjes molasse spread voor 10 jaar?

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Lummel, Het borrelt nog en ik geef het gewoon nog een week of twee. Ik heb nog twee andere 25 ltr vaten staan. één met whiskywash, op de manier van Munck en een suikerwash. ik heb nog wel even te gaan dus.

Bedankt voor je tip, die ga ik zeker doen, maar nog effe niet.

groet,

Ardy

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Blackstrap,lees er veel over op Home distillers forum,denk dat het wel lukt hiermee.

Vriendelijke groet DB

 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@firewalker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

blij om te horen top. plaatshier wel update als hij straks erdoorheen gedraaid is.

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo stookvrienden,

 

is er dit jaar weer een batch melasse die we gezamenlijk kunnen kopen  ?

 

mvg, Boomer

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja dat gaat wel weer gebeuren , ik denk dat de animo wel groot genoeg zal zijn.Dat wordt de maand mei .

Beantwoorden
Berichten: 19
 ajn
(@ajn)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou ook graag 10 liter willen hebben. Ben heel erg nieuw maar stook wel al een paar jaar. Woont er ook iemand in de buurt van Zwolle??

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zou mooi zijn mocht er ergens een samenvatting staan van de 14 pagina's hiervoor. Wat is het beste recept tot nu toe.

Ik ben aan pagina 7 maar op den duur zie je door het bos de bomen niet meer

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

moet je eerst wat bomen weg zagen denk

Beantwoorden
Pagina 69 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?