Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 77 / 86

Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

78.37 graden is mij bekend maar meten ruim  oor de condensor is een goede tip .

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

gewoon gas er op en brullen met je spullen ff stippen dus , daarna rustig cuts maken eerste beetje weg gooien 50 cc op 25 liter stook dan proef ik het wel . je kan het horen aan je ketel ping ping de ping ping zit ie tegen kookpunt aan ,duurt het niet lang en dan komt het gas wat terug en zie je aan de straal hoe hard het gaat.Ik zit dan op 1,5 liter per uur mooi rustig .Waar ik nu mee stook zit geen temp meter op het is slecht voor indicatie.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1 Week staat mijn molasse te vergisten en de goeie ontluchter geeft nog steeds één blup per 2 a 3 seconden. Proces is ook nog steeds in beide Dame Jeanne 15 liter flessen te zien. Leven is zwaar als je 5 minuten naar een soort bruis in een fles kijkt en steeds blup, blup, blup moet aanhoren. 😉  Ik doe bij het stoken, 150 ml op een 25 liter weg. Heb nu de condensor (kolom) voor de Grainfather gekocht en zal dit nu opsparen, zodat ik "binnenkort" genoeg heb om vloeistof voor mijn alcoholbrander te maken. Kan ik meteen een suikermix maken, om mijn kersen te macereren. Het leven is zo slecht nog niet.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu kan ik mijn vergisting perfect volgen, en ontdek het volgende. De afgestorven gist zakt naar beneden en valt op een nog niet vergiste bodemlaag.. Deze afgestorven laag is zo dik, dat de levende gist niet meer bij de laag er onder kan komen. Hoe lossen jullie dit op? Had bij mijn MJ fermentors dit ook al gezien, maar dacht: " Zal mijn verbeelding zijn" . Dus niet.

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fles niet te vol en elke week flink roterende beweging maken dan komt het weer los en gaat het weer gisten .

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik pak de bezemsteel ff roeren over de bodem en gist weer lekker verder , gist al langer dan een week .Zal mijn benieuwen waar ik eindig.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste collega's

Vandaag mijn test gestookt, in plaats van verhouding 1 liter molasse op 4 liter water. Had ik 1 liter molasse op 5 liter water. Wat blijkt rakkers , ome William, heeft 10% meer rum. De vergistingstemperatuur was gelijk, de vergistingstijd was gelijk, en de Grainfather stopte ook op ongeveer 27% alcohol. Het was nog maar de eerste test, maar mogelijk hebben mijn gistcellen, beter de suikers verwerkt, voordat ze hun maximale alcohol tolerantie konden overleven. (gist sterft door de alcohol die ze produceren). Deze test zal ik nog wel eens herhalen, 1 test is geen test, maar het is hoopgevend. We blijven alert.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb bij het "proeven" van mijn eerste rum stook , toch de conseclusie getrokken, dat de smaak beter kan. Dus alles ,ook mijn rum van vandaag, in een 15 literfles bijeen gegoten. Nog een ronde en ik heb een volle fles, van boven de 50%. Van de winter voor een 2e keer stoken. Heb nu nog teveel andere ideeën. Een mens moet nu eenmaal bezig blijven.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helemaal mee eens William maar mijn eerste rum van een maand geleden op wat eiken gezet en staat nog steeds buiten is totaal anders als net gedistilleerd. Gewoon lekker laten staan denk ik en over een paar maanden nog een keer proeven.

 

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1-7 alles in flessen geheveld om te klaren . Sg . 1010 . 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tussen de revetten (rondellen) rubbere ringen steken, , er is nog steeds een minimale geur die vrij komt.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik tijd heb zal ik meteen stoken, zoals de eerste 3 keren, maar om ze zo te klaren is zeker een oplossing ,als je niet alles meteen kan stoken.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag twee gistvaten gevoed. Begonnen met 1,074 en het ene vat was nog iets aan het gisten en stond op 1,054 of zo. Suikerwater erbij en volgende week nog een kleinere portie.

Het andere vat leek stil en stond op 1,140!!! Nou weet ik dat rum vreemde dichtheden heeft, maar een stijging van 0,07 leek me toch wat raar. Voor de zekerheid nog maar een portie gist opgestrooid en toch maar gevoed: 5 kg suiker (3,5 uit de melasse en 1,5 uit de rietsuiker) in 25 liter moet de gist toch moeiteloos aankunnen, zelfs als het zo koel is als de laatste paar dagen. Het vat bruiste wel hevig, dus er zal toch wel iets goed gegaan zijn.

Gisteren de eerste fijnstook gedaan met Pino's melasse en Nitro's recept. Nog even beslissen welke delen van voor- en naloop mee mogen.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De eochlemeter werkt niet in de melasse batch.

Beantwoorden
Pagina 77 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?