SG bij stoken is alleen belangrijk als je gaat testen, of als je bang bent dat de SG zo hoog is, dat je gist dood is voordat alles vergist is. Twijfel je of de SG te hoog is, niet meten gewoon altijd laag houden. Bij stoken hoef je de grens van het gist niet te bereiken. Smaak probeer je toch mee te nemen bij stoken. En de dichtheid van molasse is zo hoog, dat meten geen nut heeft, met een oechsler. Er zit veel te veel vezelachtige stof in, die het meetresultaat nutteloos maken.
Aardig dat jullie meedenken,maar ik heb gewoon de hydrometer in de wijn gestoken. Van 1,074 twee weken geleden, vlak na de start, was de dichtheid nu 1,140. Terwijl er wel suiker vergist was, of althans: er was CO2 gevormd. (Dat bleek uit de schuimvorming toen ik er suikerwater ingoot.) En die eerste meting was in een rustig monster, dus niet in de gistende wijn met opstijgende belletjes.
@william: ik snap een aantal zinnen niet. Het sg niet meten gewoon altijd laag houden?? Hoe dan?????
Bij stoken de grens van de gist niet bereiken???
De dichtheid van melassewijn is sterk beïnvloed door de zouten en andere stoffen, ik weet het.
Als je 5 kilo suiker oplost in 20 liter water is je Sg hoger ,dan als je 4 kilo in 20 liter oplost. Heb een test gedaan met mijn molasse, 1 liter molasse op 5 liter water, tegenover de eerste keer 1 liter molasse op 4 liter water. De keer met meer water toevoeging had ik meer rum dan de eerste keer onder precies dezelfde omstandigheden, en met dezelfde percentages. Gist sterft in teveel alcohol, laag SG geeft minder alcohol, dus gist verbruikt alle suikers, en sterft van de "honger" . Dus SG laag houden , door verhouding water en molasse te vergroten kan alcohol verhouding vergroten. Staar je niet blind op de alcohol procenten, maar op de effectiviteit van je gist. Daarom is zelf gist kweken zo interessant. Procenten is leuk voor pure alcohol, voor smaak is dit totaal onbelangrijk.
Ben nu testen aan het doen met een SG van 1020, Munckerik had het SG gevraagd. Het gist zal nu dus alle suikers opgebruiken, met langzaam stoken, ga ik nu op smaak stoken. SG meting heeft nu het voordeel om het suikergehalte van de diverse grondstoffen te onderzoeken. Bio-Rookmout heeft in mijn tests evenveel suikers als Bio-Spelt.
eerste stook melasse 2-9-19 2e stook 29-10 en op fles gezet met Frans eiken kaneel zoet hout jen.bes kruidnagel . 5-10 door een waaierfilter gehaald want het werd troebel maar het is weer helder en goed te drinken . Proost .
proost
Mooi glaasje Troet, zelf gegraveerd?
Jaren geleden al
Gaaf Troet, proost.
Ik had mij voorgenomen om de eerste partij rum niet te proeven voor mijn vakantie. Over 10 daagjes weer thuis ofwel..........
erg benieuwd hoe deze dan smaakt ??
Mooi glas Mac. Waar heb je dat gekocht?
Ketel van Troet!
Zo gaat ie goed!!!
Wat een leuk filmpje Troet.
Erg leuk ook die bovenkoeling zo werkend te zien ?
na veel soldeerwerk is het gelukt om hem in orde te krijgen .
de tweede stook melasse , 5l van 82% en het was beter van smaak dan mijn stook van mijn oude ketel . maar het moet nog wel rusten en nog wat kruiden en snippers er bij dan moet het iets lekkers worden .