Hoe vaak ik vandaag op mn app heb gekeken?
Tja ik moest wel gewoon aan het werk vandaag.
Was trouwens wel even schikken toen ik vanmiddag zag dat de SG van gister van 1.089 vandaag naar 1.045 was geschoten. Dat gaat echt zoooo rap.
Hij staat nu op SG 1.030 en hij bubbelt nog volle snelheid, ik denk dat ie gewoon blijft racen tot aan de eindstreep, echt niet normaal.
Ik heb de rum distillers yeast van Still spirits gebruikt, maar ik had nooit verwacht dat ie zo turbo zou knallen met vergisten.
Morgen avond weer een nieuwe update.
Happy fermenting boys
Vandaag is de rust weder gekeerd.
Het waterslot blupt nog om de 30 seconden.
SG 1.017 bij 28,9 graden.
Ik ben benieuwd tot hoever hij nog doorgaat.
Wanneer hij volledig stil valt kan ik overwegen om nog iets suiker toe voegen, ik denk dat ik nog onder de 15% zit.
Ik zal het dan eerst even meten.
Gaat goed zeg!
Nu inderdaad het laatste belangrijke stukkie
Ik schat 13,5%
Vergisting ligt nu wel zo'n beetje stil.
Hij is gestart met een SG van 1.110 en ligt nu stil op 1.015, dat betekend een alcohol productie van 12,47%, beetje laag dus, ik had niet verwacht dat alle mineralen van de melasse een SG van rond de 1.015 zou geven.
Om het resterende rendement van nog 2,5% te halen heb ik zojuist 1000 gram suiker (gewoon hatseflats kilo pak suiker erin) toegevoegd om op een nieuw SG uit te komen van 1.037.
Dit was de laatste aanpassing die ik aan de mash zal doen.
Hierna wordt het klaren en verstoken.
En nee, ik doe niet alles uit mn hoofd, ik gebruik deze calculator, super ding.
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
En het waterslot blupt alweer na 30 minuten 🙂
Speelgoed 🙂
Super speelgoed, erg leuk!
Betreft ferment, als hij morgen of overmorgen weer stopt, misschien nog een beetje meer temp geven? Kijken wat er gebeurt bij 33 graden?
Wat was de alcohol tolerantie van je gist? 15%?
Rietsuiker is toch 750 gr,maar je moet nu wel in de buurt komen. Ik ga uit van elke 2 kg suiker 1 liter a 100%.
Ja klopt, 15%.
Gister middag en avond was de temp 32,8 door de vergisting zelf en natuurlijk door het mooie weer.
Ik heb geen verwarmingsmat ofzo, maar als ie weer stop bij SG 1.015 dan is de suiker gewoon weer op.
Hij blijft als ie klaar is nog wel even staan, ik moet alles nog laten (klaren) uit zichzelf en dan nog de tijd vinden om m te verstoken.
En daarna is de volgende batch aan de beurt, hij staat al deels klaar.
Zozo, het vat al weer lekker te bubbelen.
SG 1.034 bij een temperatuur van 28,9.
De Rum Turbo is morgen (vrijdag) ook weer op voorraad. Die kun je dus zaterdag in huis hebben.
Fijne avond!
Ik heb m gelukkig al van je liggen Jan, top spul is het.
Hoi Rob, daar heb ik overheen gelezen, sorry! 5 stuks staan genoteerd!
Jan, bedankt, je mag ze ook op de camping aan mij geven.