Hoi Boeser82, De update voor nu is: Experimenteer en optimaliseer modus.
De vensterbank is een mini lab -staat vol met flessen en pakken vergistende vruchtensappen onder verschillende gisten met verschillende suiker hoeveelheden.
Ik publiceer uitsluitend iets als bij herhaling blijkt onder diverse omstandigheden blijkt dat het ook echt werkt. En de manier van film monteren (youtube) ben ik nog niet helemaal uit maar zodra ik een project lanceer, plaats ik het hier (in betreffende relevante topic). Cheers man π
Goed bezig! Ben benieuwd naar je pogingen, successen en ook naar de ideeΓ«n die niet bleken te werken. Hou ons aub op de hoogte, super om zo over te kunnen lezen!
Een ideetje voor een mini batch, of zou dit niet tegen alcohol kunnen?
Edit: het kraantje en deksel bedoel ik dan hè.
Β
Het werd meen ik eerder aangehaald in dit topic over het gebruik van koperen fittingen bij het stoken van Whisky. Na wat interessante artikelen gelezen te hebben over de invloed van koper op de smaak van whisky, bijvoorbeeld;
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x
Apart dat de condenser bij de eerste stook het meeste oplevert, de ketel zelf bij de tweede run ligt dan weer voor de hand. Daarom vroeg ik me af of iemand herhaaldelijk dezelfde koperen fittingen gebruikt heeft voor meerdere batches, eigenlijk om twee redenen.
β’Het artikel vermeldt dat het koper meerdere batches nodig had voordat de werking merkbaar werd.Β
β’ Mogelijke corrosie van het koper, deze vraagt komt meer vanuit het idee om het contactoppervlak te vergroten door bijvoorbeeld koperen schuursponsen te gebruiken ipv de fittingen. Ik vermoed dat dit er ook voor zorgt dat de kooksteentjes achterwege kunnen blijven.
De vraag is eigenlijk of het gebruik van de eerdergenoemde schuursponsjes en het weglaten van de carbonfilters een nuttige route is om Whisky te maken.
Schuurspons geeft wel oppervlakte maar stagneert flow en geeft een vervroegde condensatie waardoor smaak achterblijft .
Een goede flow en ruime maar niet te hoge hoed Is .
dus voldoende contact oppervlakte met weinig stagnering .
kooksteen gebruik is te voorkoming van veel schuim vorming door eventuele aanwezige eiwitten in masch .
Hoi Robbert, dank voor het antwoord. Ik had iets duidelijker moeten zijn over de plaatsing van de schuursponzen, niet voor de gasfase maar in de te destilleren vloeistof. Onderin het reservoir om de contacttijd met het mengsel te vergroten.
Dit dan voor beide runs. De kooksteentjes zijn toch bedoeld om een groot contactoppervlak te verkrijgen zodat kleine bellen zich vormen ipv grote? Dat was mijn gedachtegang achter de plaatsing van de koper schuursponzen daar.
klopt kookstenen vergroten oppervlakte en zorgen voor bel vorming hierdoor krijg je dat de vloeistof meer circuleert / in beweging is . Dus minder aanbranden en door manier circulatie gaat ook minder schuim vorming .
Whiskey mash is vol met diverse stoffen en vezels dus je krijgt gauw vervuiling in koperspons .
Ik weet niet wat jou ketel opbouw is maar wanneer je een koperen plaat zou nemen die op afstandhouders / pootjes op de bodem komt . daar boor je gaten in en daarin soldeer je opstaande buisje .
Deze constructie word ook in de grote professionele stills gebruikt .
Boeser, gewoon uitproberen, voor de prijs hoef je het niet te laten. Schattig ding!
Dat is inderdaad ook een goede, op het ogenblik heb ik nog niks eerlijk gezegd. Ben me nog aan het oriΓ«nterenΒ en denk erom met een Air Still te beginnen, daarom om dit topic begonnen met wat vragen waarmee ik nog zat.
met vragen en goed oriΓ«nteren kom je snel goed beslagen ten ijs ?
Indd veel vragen een beetje lef en onwetendheid maakt vreugde.... kijk maar..
Murmillo'sΒ eerste druppels moonshine! Gefeliciteerd man!!
thnx was blij als een kind.
well done grasshopper?
Jij bedankt voor al je hulp! Ben je heel dankbaar.