Goedenavond,
Ik heb me van de week al voorgesteld maar omdat niet iedereen dat meeleest ff een update, ik ben ben Marcel afkomstig uit regio Leiden en al 10 jaar bierbrouwer.
Nu heb ik over mijn vraag al een thread gezien maar geen volwaardige antwoorden gekregen.
Ik heb door een misrekening in mijn heerlijk recept van kerst bier een heel hoog alc gehalte met een te veel te laag ph waarde gekregen, dus om simpel te zeggen, niet te zuipen zuur bier met veel alcohol!
Zal zo rond 10 a 11 % liggen.
Is het waard en mogelijk om dit op te stoken en er wat degelijks uit te krijgen.
Denk er ook aan dat alles a 60 liter al op fles staat, dus met nagisting en koolzuur incl. etc.
Wie helpt me!
Ik heb vaker gehoord dat de hop in het bier er voor zorgt dat het niet lekker wordt als je het gaat stoken, of je moet alleen de alcohol eruit willen halen.
oke alleen de alc. is ook al goed.
heb nu 60 liter prut!
hoe ga ik te werk ....sry ben een noob op dit vlak
Mijn plan was om batches te maken van 10 liter, want ik wil een ketel kopen van 12 liter.
dit volledig in 1 vat te gooien om zo het koolzuur kwijt te raken, en dan alles te stoken uiteraard een x of 2
Mijn vraag : verdwijnt hier het zuur mee, en welk geschatte percentage houd ik eraan over?
Ik heb hier wel wat achtergrond in, overigens zijn er ook echte whisky's met hop in het recept, iets waar(wanneer je lang genoeg wacht) jij ook op uit kan komen.
Ligt een beetje aan je opbrengst en vooral ook je apparatuur maar ik zou zeggen 10 liter van 10% > 1liter van 100%; dan ligt het er aan hoe sterk je het destilleerd, zeg eerste run naar 50% houd je 12liter drank over
Qua je smaak , mijn ervaring is dat het zuur groot endeels weg is maar er altijd nog wel een zuurtje aan blijft. Als je het vervolgens op houd legt zorgt het houd voor andere smaak combinaties;bijv het zoetere vanille smaken die het allemaal dan uit ballanceren
En mocht alles mislukken, nog een keer destilleren en je hebt liters schoonmaakmiddel 😉
Zuur kun je neutraliseren door 2 gram natriumbicarbonaat per liter toe te voegen na je eerste run, mocht hij alsnog zurig zijn.
Waarom schoonmaakmiddel, je kan er toch likeurtjes van maken ?
Dit zijn zeker al nuttige berichten, dus mijn methode en gedachte gang was juist?
eerst koolzuur verwijderen, 1 run maken langzaam en 2e voor zo hoog mogelijk alc niveau.
De ingrediënten waren niet mis ik hoop hier toch stiekem wat van terug te vinden.
Naar mijn mening eerst een strip run doen (snelle distillatie, gewoon alle alcohol uit je bier halen) zonder veel cuts te maken en de tweede run zou trager moeten met veel cuts.
Zuur kun je neutraliseren door 2 gram natriumbicarbonaat per liter toe te voegen na je eerste run, mocht hij alsnog zurig zijn.
Waarom schoonmaakmiddel, je kan er toch likeurtjes van maken ?
Mijn ervaring is dat als je bier nog een keer door stookt , dat er altijd een smaakje achterblijft(zeker wanneer de graan soorten eigenlijk niet lekker samen smaken) ik heb nog geen goed recept gevonden die een lekker likeurtjes met die smaak maakt. Advies is altijd welkom 🙂
Als bierbrouwer stook ik vaak bier van collega`s af in mijn 12 liter keteltje (staat nu te koop).
De ketel blijft open tot ongeveer 65 graden en dan roer ik het schuim weg. Een planten spuit met de voorloop van eerdere destillaties helpt enorm om het schuim neer te slaan. Dan stook ik vrij snel af tot 50 % fracties. Je ruikt de hop olien vrij sterk maar als je de pot open laat staan verdwijnt een gedeelte vrij snel. De alcohol blijft wel sterk smaken. Een tweede run en sosms een derde run helpt een beetje maar super alcohol krijg je niet. Wel kun je een mooie jenever ervan maken.
Goedemorgen,
Het alcohol percentage kan helaas tegen vallen.
Dit komt waarschijnlijk door de bacteriën die voor de contaminatie hebben gezorgd. Hoogstwaarschijnlijk is het een vorm van Lactobacillus (geen pathogeen). Hij zal een groot deel van je suikers hebben omgezet in melkzuur wat tevens ook voor de lage pH heeft gezorgd.
Daarnaast kan je inderdaad een prima distillaat maken van mislukt bier!
Het gaat meer op een bierlikeur lijken dan op whiskey moet ik toegeven.
Groeten
Lubberhuizen en Raaff heeft een Eau de Biere, ik heb hem zelf niet geproefd, maar hij schijnt toch heel ok te zijn!
https://lubberhuizen-raaff.nl/eau-de-biere/
Ja hoor kan gerust. Ik maak al jaren zelf wijn en bier. Als ik geheveld heb blijft er wat achter in de fles. Dit verzamel ik en als ik 4 liter wijn of 3 bier heb, dan stook ik dit. Eerst met glaskolf en spijkerkolom, maar sinds een paar jaar met de Smartstill. Werkt prima en je hoeft er nier naar om te kijken tijdens het process. Hierna gaat het distillaat in wit eiken houten vaatjes (Eigen import uit Mexico) en na 3 maanden begint het op dronk te komen. Dus......................... ja het kan.
Louis
Ontzettend bedankt voor jullie reacties, ben weer wat wijzer geworden.
Ik ga het gewoon proberen, wat kan mij het schelen. Moet toch alles nog leren op stook gebied dus das een goed begin.
Ik zal jullie op de hoogte houden van de voortgang!